Podnikanie v pohostinstve
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 156
Uložení: 111
Podnikanie v pohostinstve
A) - definujte podnikanie ako ekonomickú kategóriuSústavná činnosť, ktorá sa vykoná za účelom zisku vo vlastnom mene samostatne na vlastnú zodpovednosť
Základné podmienky pre podnikania –bezúhonný, mať viac ako 18., byť spôsobilý na právne úkony
Špecifické podmienky podnikania – výučný list, vzdelanie v odbore
- charakterizujte právne formy podnikania v Slovenskej republike
Právna forma podnikania môže mať podobu jednotlivca – ako FO alebo podobu obchodnej spoločnosti – PO, alebo ako družstvo
1.FO – živnosť – sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť v súlade so zákonmi za účelom dosiahnutia zisku
Osvedčenie o živnostenskom oprávnení
Živnosti – remeselné, viazané, voľné
2.PO – osobné obchodné spoločnosti, kapitálové obchodné spoločnosti
Osobné:
VOS – 2 osoby podnikajúce pod spoločným menom, ručia spoločne celým svojím majetkom (musí byť uzavretá spoločenská zmluva)
KS – komanditná spoločnosť má 2 druhy spoločníkov:
Komanditisti – ručia za záväzky spoločnosti do výšky tzv. nesplateného vkladu (min.250€)
Komplementári – ručia celým svojim majetkom, vykonávajú obchodné vedenie
Kapitálové:
SRO – môže ju založiť min. 1 osoba a max. 50 osôb
-vstupný kapitál je 5000€, minimálny vklad jedného spoločníka je 750€
-práva spoločnosti upravuje spoločenská zmluva (ak jeden = zakladateľská zmluva)
-orgány spoločnosti:
Valné zhromaždenie – najvyšší orgán – schvaľuje závierku, vymenúva konateľov, schvaľuje stanovy, určuje výšku rezervné fondu (5-10%)
Konateľ – štatutárny orgán (podpisuje), môže to byť iba FO
Dozorná rada – dohliada na činnosť spoločnosti
A.S. – spoločnosť, ktorej ZI je rozvrhnuté na určitý počet akcií v menovitou hodnotou
Založenie AS – 1PO alebo 2FO, ZI = 25000€
Spoločnosť ručí za záväzky celým majetkom, akcionári za záväzky neručia
- Družstvo – spoločnosť viacerých osôb (min. 5 FO alebo 2PO)
- členovia môžu voľne vstupovať a vystupovať, základnou podmienkou je splatenie vkladu (1200€)
- popíšte práva a všeobecné povinnosti podnikateľa pri zakladaní podniku
Každý podnik – podnikateľ má právo, ale aj povinnosť používať obchodný názov- firmu, pomocou ktorej sa odlišujú jednotlivé podniky. Zákon umožňuje podnikom nadobúdať majetok v neobmedzenom rozsahu a zamestnávať neobmedzený počet pracovníkov.
Všetky podniky sú povinné viesť účtovníctvo, v ktorom zaznamenávajú náklady, príjmy a výsledky podnikateľskej činnosti, majetok, s ktorým podnikajú, a záväzky, vyplývajúce z ich činnosti. Podniky zapísané v obchodnom registri účtujú v sústave podvojného účtovníctva. Podniky nezapísané v obchodnom registri účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva.
Podniky sú tiež povinné chrániť životné a prírodné prostredie pred škodlivými vplyvmi, ktoré spôsobuje ich podnikanie a dbať na to, aby neohrozovali zdravie svojich zamestnancov a občanov. Opatrenia na ochranu životného prostredia alebo odstraňovanie vzniknutých škôd financujú z vlastných prostriedkov.
- vymenujte právne normy, ktoré upravujú podnikanie
Živnostenský zákonník, obchodný zákonník, zákony a normy súvisiace s hygienou, potravinársky zákon, vyhláška č.533 o niektorých požiadavkách na spoločné Stravovanie, vyhláška č.277, občiansky zákonník
B) - charakterizujte produkt pohostinského podnikuJe vlastne všetko to čo pohostinský podnik ponúka a čo má schopnosť uspokojiť potreby hostí a vytvoriť im súbor zážitkov.
Tento produkt má niekoľko úrovní :
JADRO- je niečo čo hostia alebo zákazníci považujú za samozrejmosť
REÁLNY PRODUKT- predstavuje značku, kvalitu, štýl
ROZŠÍRENÝ PRODUKT- zľava, darček pri príchode, zážitková gastronómia, je to niečo na čo človek ani nepomyslel že to môže napríklad dostať alebo vidieť.
- uveďte špecifiká podnikania v pohostinstve
1.výučný list – odborná spôsobilosť, pri väčšine činností je to prax
2.vzdelanie v odbore
3.zákon – živnostenský zákon
Pri koncesovaných a viazaných živnostiach je potrebné preukázať odbornú spôsobilosť živnostníka alebo jeho zodpovedného zástupcu.
Pri remeselných (pohostinská činnosť a výroba hotových jedál, zámočníctvo, smaltovanie, mäsiarstvo, stolárstvo, zlatníctvo, kozmetika...) – výučný list
Pri viazaných (očná optika, zubná technika, autoškola, masérske služby, sprievodca CR...) – ukončené stredoškolské vzdelanie a prax
- formulujte vlastnosti podnikateľa
- hlavnými vlastnosťami podnikateľa sú : ZODPOVEDNOSŤ, CIEĽAVEDOMOSŤ, ODVAHA, PRACOVISTOSŤ, KOMUNIKATÍVNOSŤ, VIZIONÁRSTVO, FLEXIBILITA,VODCOVSTVO
C) - vysvetlite akú evidenciu musí viesť podnikateľ účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva- - peňažný denník – základná účtovná kniha
- -evidujú sa v ňom : peňažné prostriedky v hotovosti a ceniny, peň. Prostriedky na účtoch, priebežné položky, príjmy zahrňované do základu dane z príjmu, výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržiavanie príjmov
- - kniha pohľadávok – musí obsahovať údaje: o dlžníkoch, pohľadávkach v peňažnom vyjadrení, poskytnutých preddavkoch, poskytnutých pôžičkách, pohľadávkach dane z príjmu
- - kniha záväzkov - voči dodávateľom (veriteľom)
- - pomocné účtovné knihy(vedené sú iba v tom prípade ak má na ne náplň) – kniha dlhodobého majetku, kniha zásob, kniha cenín, kniha sociálneho fondu, kniha rezerv