Cestovný ruch, Podnikanie v CR

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 877 slov
Počet zobrazení: 762
Tlačení: 67
Uložení: 66

Cestovný ruch

  • je nevýrobným odvetvím národného hospodárstva
  • ide o poskytovanie služieb v oblasti cestovania, ubytovania, stravovania.... mimo trvalého bydliska a vo voľnom čase. Aj služobná cesta – výnimka = kongresový služobný ruch.

Podnikanie v CR (FO najviac živnostník, PO)

Podnikanie - sústavná činnosť vo vlastnom mene na vlastnú zodpovednosť s cieľom dosiahnutia zisku.

Sústavná činnosť – znamená stále sa opakujúca činnosť.

Vlastnémenoznamená, že podnikám na moje meno = uvedená je buď meno a priezvisko alebo názov firmy.

Vlastná zodpovednosťvznáša podnikateľské riziko, to znamená, že za záväzky vzniknuté zodpovedá celým majetkom.Zisk – je motívom podnikania.

Zákony (vznikli 1991):

  • Obchodný zákonník
  • Živnostenský zákon – menil sa 1. júna 2010:
    •  č. 281/2001 Z. z. - o zájazdoch a podmienkach cestovných kancelárii a cestovných agentúr
    •  č. 186/2006 novelizácia
    •  č. 136/2010 – zákon o vnútornom obchode (trhu)
    •  upravuje vyhláška ministerstva hospodárstva SR – č. 277/2008 týka sa ubytovacích zariadení

Živnosti

ohlasovacie

 

od 1. júna 2010 sa zrušili (väčšina presunutá do viazaných)

Podniky cestovného ruchu

  • súkromné podniky, hospodáriace na vlastné účet
  • ekonomicky, sociálny a ekologický systém
  • základná 1, ktorá najíma prácu a vytvára a predáva špecifické statky = kt. sa nazývajú služby

2skupiny:

  • producenti služieb = ubytovacie zariadenia, pohostinské zariadenia, doprava, kúpele, kultúra....
  • sprostredkovatelia = len predávajú, CK, CA, tiky informačné služby, rezervačné systémy – miestenka v buse, distribučné služby – cez net kúpim si dovolenku

Osobitosti cestovného ruchu:

  • sezónnosť – letná aquapark, zimná kubínska hoľa
  • vysoký podiel živej práce – (všetci v hoteli) stabilita personálu je veľmi nízka, podpriemerná mzda
  • kapitálová náročnosť – na výstavbu veľa €, sauna, bazén, tenisový kurt..... Návratnosť je dlhšia ako pri výrobnej firme.
  • nevyhnutnosť spolupráce – KLASTER ORAVA – združenie, združuje podnikateľov. DK aquapark + Široká Kubínska Hoľa = balík služieb v 1 cene.

Ubytovacie zariadenia

Poskytujú prechodné ubytovanie, hosťovi mimo trvalého bydliska za tzv. úhradu.

Delia sa na (Zaraďuje prevádzkovateľ – sú tam požiadavky):

  • Kategórie – vyjadruje druh ubytovacieho zariadenia (hotel, motel, botel, penzión, kemping)
  • Trieda – rozsah a kvalita poskytovaných služieb (hotel s 1 * najnižšia, hotel s 5 * najlepší)

Pracovné operácie pri starostlivosti o hostí úseky:

  • úsek príjmu hosťa = základné pracovisko recepcia, najdôležitejším úsekom hotela
  • úsek ubytovania = základná jednotka je izba

Fázy pobytu hosť – príchod, pobyt, odchod. Doklady pri fázach:

  • kniha objednávok (rezervácie)
  • registračná ubytovacia karta (hoteloví preukaz) – meno, izba
  • hotelový účet – pekne rozúčtované začo – reštaurácia, ubytovanie, sauna.......

Ubytovací poriadok – kedy prísť (do 17:00), kedy odísť (do 12:00)

Priamy predaj – upozorníme zákazníka, že v cene má aj saunu,.... Povieme mu čo máme k dispozícii za poplatok – tenisový kurt, bazén, trezor.

Dojmové faktory, ktoré vplývajú na dojem hostí:

  • pozitívne – úsmev, upravenosť, hosť má vždy pravdu aj keď nemá, zapamätať si meno hosťa keď je stály
  • negatívne – zaspatá, neochota, odtrhnutý gombík, pach, poškodená uniforma, hádanie sa s hosťom

Pohostinské zariadenia

  • zo staroveku, boli pohostinské domy
  • určené turistom a miestnym obyvateľom, kde sa podávajú jedlá a nápoje a stým spojené služby.
  • reštaurácia, kaviareň, vináreň, piváreň, bar – pizzeria, gril, bystro, golf, disco
  • vedie – vedúci čašník v priestore pre hosti, šéfkuchár v kuchyni

Produkty pohostinských zariadení sa ponúkajú v jedálnom a nápojovom lístku, kt. je súčasne cenníkom aj propagačným materiálom.
Poradie jedál ako:

  • MENU – spoločná hostina (svadba) aperitív, predjedlo – víno, polievka, hlavné jedlo, dezert – káva, šampanské, DIGESTÍK – koňak
  • ÁLA KARTE – nápojový a jedálny lístok. V jedálnom a nápojovom lístku rozlišujeme hotové jedlá, jedlá na objednávku. KUVÉRT – kečup, tatarka – napr. poplatok automaticky 0,20 €

Cestovné kancelárie

  • prvú v rámci EÚ založil 1845 Thomas Cook
  • podnikateľ, kt. organizuje, ponúka, predáva zájazdy
  • predáva ubytovanie, stravovanie, dopravu, sprievodcu a stým spojené služby

Členenie:

  • TOUROPERÁTOR – sám vytvára celý produkt. Do Bulharska letím podpíšem tam zmluvy ....
  • SPROSTRETKOVATEĽ – predáva produkty iných cestoviek, nechám si províziu
  • UNIVERZÁLNE – všetky produkty, širší záber, v plnom rozsahu – ubytovanie, výlet, preprava
  • ŠPECIALIZOVANÉ – ITAL TOUR len Taliansko
  • PRÍMACIE – meste dovolenky, Taliansko
  • VYSIELACIE – mieste bydliska – Dolný Kubín

Podľa veľkosti – sledujeme počet zamestnancov:

  • malá do 3 zamestnancov
  • stredná od 3 – 20 zamestnancov
  • veľké nad 20 zamestnancov

ORGANIZAČNÁ ŠTRUKTÚRA CK – závisí od veľkosti a od rozsahu služieb:

  • 1stupňová – len 1 referát (pracovisko), nemá pobočky
  • 2stupňová: 1 riadiaci stupeň (v Ba pre všetky pobočky v SR)

DK

 

2 výkonné jednotky (satur)

Náležitosti potrebné na založenie CK:

  • povolenie na podnikanie - osvedčenie o živnostenskom podnikaní

viazaná živnosť a preto musím splniť všeobecné ale aj osobitné predpoklady:

  • vysokoškolské vzdelanie 2 stupňa + 1 rok praxe

alebo

 
  • vysokoškolské vzdelanie 1 stupňa a 2 roky praxe
  • úplné stredoškolské vzdelanie (maturita) + 3 roky praxe
  • materiálne vybavenie: PC, net, softvér, web stránka

všeobecné obchodné podmienky

riešenie reklamácii

poistenie proti úpadku

zmluvy o obstaraní zájazdu

zmluvy s dodávateľmi

dobrý podnikateľský zámer

jazykové vybavenosti

PRODUKT CK – ZÁJAZD

Kombinácia aspoň 2 služieb (doprava + ubytovanie) (stravovanie + ubytovanie), kt. sa poskytujú dlhšie ako 24 hodín. Podmienkou - ubytovanie cez noc. Pobyt na viac ako 3 noci.

  • ŠTANDARDNÝ – ponúka sa v katalógu a na nete

pre anonymnú skupinu

presný plán a cena

  • FORFAITOVÝ – pre konkrétnu skupinu, na objednávku, dopredu, kt. si sama navrhne plán dovolenky, a dajú nám maximálnu cenu.

TUZEMSKÝ ZÁJAZD:

cena – ubytovanie poistenie

stravovanie propagačný materiál

doprava

 

KALKULÁCIA ZÁJAZDU

ZAHRANIČNÝ ZÁJAZD:

poplatky za víza (pobyt v krajine)

kurzový rozdiel

Zmluva o obstaraní zájazdu (podľa zákona):

  • údaje o zájazde = Grécko, Kréta, od 06.08 do 18. 08., 1000 €, názov hotela (apartmán, výhľad na more)
  • stravovanie - plná penzia (raňajky, obed, večera)
  • storno – čím neskôr nahlásim tým menej € mi vrátia
  • reklamácie – na mieste (Kréta) delegátkou
Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy z ekonomiky a makroekonomiky



Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu