Dohoda ATP - dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: maturanti
Typ práce: Referát
Dátum: 01.01.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 731 slov
Počet zobrazení: 17 833
Tlačení: 995
Uložení: 975

Dohoda  ATP

Je to medzinárodná dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín a špeci dopravných prostriedkoch, ktoré sa musia použiť. Je pravidelne aktualizovaná EU hospodárskou komisiou (EHK) a niečo do toho kecá aj OSN.

Dohoda sa vzťahuje na každú prepravu, ktorá je vykonávaná cestnou, železničnou prípadne námornou dopravou /vtedy musí byť v špeci prepravných jednotkách, kt. sa dajú prepravovať aj inými druhmi dopráv/.

ATP tiež sleduje aj hygienické požiadavky na manipuláciu s potravinami a sú uvedené v 7. oddiely potravinového kódexu SR – „Hygiena dopravy a prepravy“.
Aby všetko bolo v poriadku /s dopravnými jednotkami/ dohliada na to Technický skúšobný ústav Piešťany – má poverenie od ministerstva dopr., pôšt a telekomuniácií.
 
Potravinový kódex SR stanovuje požiadavky na:

Q  Zdravotnú neškodnosť a hygienu potravín
Q  Zloženie a kvalitu potravín
Q  Technologické postupy používané pri výrobe
Q  Balenie potravín
Q  Manipuláciu s potravinami
Q  Zásady odberu vzoriek

Hygienické požiadavky PK SR je povinný dodržiavať každý, kto ich vyrába abo s nimi manipuluje a týkajú sa hygieny budov, výrobných miestností, predajní aj zamestnancov.

Medzi najdôležitejšie požiadavky PK SR na vozidlá patrí:

ü  Vozidlá musia mať osvedčenie od štátnej veterinárnej správy
ü  Vozidlá musia byť označené tak, aby bolo jasné, že prepravujú potraviny
ü  Osádka musí maž zdravotný preukaz
Dôležitý v ATP je systém HACCP : tento systém umožňuje analýzu všetkých možných nebezpečenstiev. Cieľom tohto systému je zaistiť bezchybnosť potravín a minimalizovať zdravotné nebezpečenstvo.
 
Teplotné podmienky pri preprave potravín :


Skupina

Teplota

Potraviny

 
1. skupina (mrazené a hlboko mrazené potraviny)

- 20 °C

zmrzlina & koncentrované ovocné šťavy

- 18 °C

zmrazené/hlbokozmrazené ryby, rybie výrobky, kôrovce, mäkkýše

- 14 °C

maslo a iné zmrazené tuky

- 12 °C

zmrazené vnútornosti, vaječné žĺtka, hydina - divina

- 10 °C

mrazené mäso & ostatné mrazené potraviny

 

 

 

 
 
2. skupina (nemrazené potraviny)

+ 3 °C

vnútornosti

+ 4 °C

divina, hydina, králiky

+ 4 °C

mlieko v cisternách určené na priamu spotrebu, mliečne výrobky

+ 6 °C

maslo, mlieko pre potravinársky priemysel, mäsové výrobky (okrem tých čo sú upravené solením, udením...)

+ 7 °C

všetko mäso okrem vnútorností

Požiadavky na prepravu skaziteľných potravín
Na prepravu sa používajú špeci porstriedky a nesmie byť dlhšia ako 48 hodín. Tie špeci prostriedky sú rozdelné do týchto skupín:

- I – izotermický dopravný prostriedok : ich stena je zostavená z tepelne izolovaných stien vrátane dverí podláh aj steny. Zabraňuje sa tým výmene tepla medzi vnútorným a vonkajším povrchom skrine. Tu rozlišujeme IN (k je menšie abo rovné 0,7 w/m2.k) a  IR ( k je menšie abo rovné 0,4 w/m2.k)
- R – chladený dopravný prostriedok : je to dopravný prostriedok, ktorý používa iný zdroj chladu ako je strojové zariadenie (prírodný/suchý ľad napr.). Umožňuje znižovať teplotu vnútri prázdnej skrine a udržať ju pri vonkajšej teplote + 30 °C najviac na úrovni: trieda RA = + 7 °C

 RB = - 10 °C
 RC = - 20 °C
 RD =  0 °C

- F – chladiaci a mraziaci dopravný prostriedok: je dopr. prostriedok so strojovým zariadením, ktoré umožňuje udržiavať teplotu vo vnútri pri vonkajšej teplote +/ - 30 °C: trieda A = od + 12 °C po 0 °C

  trieda B =  od + 12 °C po – 10°C
  trieda C = od + 12 °C po – 20 °C
  trieda D = od 0 °C po – 9 °C
  trieda E = od – 10 °C po – 19 °C
  trieda F = od – 20 °C a nižšie

- C – vyhrievací dopr. prostriedok: je vybavený vykurovacím zariadením na zvýšenie teploty vo vnútri skrine najmenej počas 12 hodín, minimálne na stálej úrovni +12 °C.

Pri triede A = pri cca vonkajšej teplote – 10 °C
Pri triede B = pri cca vonkajšej teplote – 20 °C a k nesmie byť väčšie ako 0,4 w/m2.k
Každé vozidlo, kt. používame v ATP musí prejsť kontrolou:
a)  pred uvedením do prevádzky
b)  periodicky aspoň raz za 6 rokov
c)  v prípade, keď o to požiada orgán štátnej správy 

Označenie dopravných/prepravných prostriedkov:
  
Čistenie a dezinfekcia dopr./prepr. prostriedkov:
1.  predčistenie
2.  opláchnutie – H2O s teplotou cca + 50 °C
3.  hlavné čistenie = čistiace+dezinfekčné prostriedky
4.  kontaktná lehota /na pôsobenie tej chémie/
5.  záverečné opláchnutie – H2O s teplotou cca + 50 °C
6.  osušenie



Druh prostriedku

značky podľa ATP

Izotermický

IN

IR

 

 

Chladený

RNA

RRA

RRB

RRC

RRD

RRN

 

 

Chladiaci a mraziarsky

FNA

FRA

FNB

FRB

FNC

FRC

FND

FRD

FNE

FRE

FNF

FRF

 

 

Vyhrievací

CNA

CRA

CRB

 
N – normálna izolácia (na druhom mieste)
R – zosilnená izolácia (na druhom mieste)
k – súčiniteľ prestupu tepla 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Dohoda ATP - dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín

Pridať nový komentár


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu