Dohoda ATP - dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 17 833
Uložení: 975
Dohoda ATP
Je to medzinárodná dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín a špeci dopravných prostriedkoch, ktoré sa musia použiť. Je pravidelne aktualizovaná EU hospodárskou komisiou (EHK) a niečo do toho kecá aj OSN.
Dohoda sa vzťahuje na každú prepravu, ktorá je vykonávaná cestnou, železničnou prípadne námornou dopravou /vtedy musí byť v špeci prepravných jednotkách, kt. sa dajú prepravovať aj inými druhmi dopráv/.
ATP tiež sleduje aj hygienické požiadavky na manipuláciu s potravinami a sú uvedené v 7. oddiely potravinového kódexu SR – „Hygiena dopravy a prepravy“.
Aby všetko bolo v poriadku /s dopravnými jednotkami/ dohliada na to Technický skúšobný ústav Piešťany – má poverenie od ministerstva dopr., pôšt a telekomuniácií.
Potravinový kódex SR stanovuje požiadavky na:
Q Zdravotnú neškodnosť a hygienu potravín
Q Zloženie a kvalitu potravín
Q Technologické postupy používané pri výrobe
Q Balenie potravín
Q Manipuláciu s potravinami
Q Zásady odberu vzoriek
Hygienické požiadavky PK SR je povinný dodržiavať každý, kto ich vyrába abo s nimi manipuluje a týkajú sa hygieny budov, výrobných miestností, predajní aj zamestnancov.
Medzi najdôležitejšie požiadavky PK SR na vozidlá patrí:
ü Vozidlá musia mať osvedčenie od štátnej veterinárnej správy
ü Vozidlá musia byť označené tak, aby bolo jasné, že prepravujú potraviny
ü Osádka musí maž zdravotný preukaz
Dôležitý v ATP je systém HACCP : tento systém umožňuje analýzu všetkých možných nebezpečenstiev. Cieľom tohto systému je zaistiť bezchybnosť potravín a minimalizovať zdravotné nebezpečenstvo.
Teplotné podmienky pri preprave potravín :
Skupina | Teplota | Potraviny |
1. skupina (mrazené a hlboko mrazené potraviny) | - 20 °C | zmrzlina & koncentrované ovocné šťavy |
- 18 °C | zmrazené/hlbokozmrazené ryby, rybie výrobky, kôrovce, mäkkýše | |
- 14 °C | maslo a iné zmrazené tuky | |
- 12 °C | zmrazené vnútornosti, vaječné žĺtka, hydina - divina | |
- 10 °C | mrazené mäso & ostatné mrazené potraviny | |
2. skupina (nemrazené potraviny) | + 3 °C | vnútornosti |
+ 4 °C | divina, hydina, králiky | |
+ 4 °C | mlieko v cisternách určené na priamu spotrebu, mliečne výrobky | |
+ 6 °C | maslo, mlieko pre potravinársky priemysel, mäsové výrobky (okrem tých čo sú upravené solením, udením...) | |
+ 7 °C | všetko mäso okrem vnútorností |
Požiadavky na prepravu skaziteľných potravín
Na prepravu sa používajú špeci porstriedky a nesmie byť dlhšia ako 48 hodín. Tie špeci prostriedky sú rozdelné do týchto skupín:
- I – izotermický dopravný prostriedok : ich stena je zostavená z tepelne izolovaných stien vrátane dverí podláh aj steny. Zabraňuje sa tým výmene tepla medzi vnútorným a vonkajším povrchom skrine. Tu rozlišujeme IN (k je menšie abo rovné 0,7 w/m2.k) a IR ( k je menšie abo rovné 0,4 w/m2.k)
- R – chladený dopravný prostriedok : je to dopravný prostriedok, ktorý používa iný zdroj chladu ako je strojové zariadenie (prírodný/suchý ľad napr.). Umožňuje znižovať teplotu vnútri prázdnej skrine a udržať ju pri vonkajšej teplote + 30 °C najviac na úrovni: trieda RA = + 7 °C
RB = - 10 °C
RC = - 20 °C
RD = 0 °C
- F – chladiaci a mraziaci dopravný prostriedok: je dopr. prostriedok so strojovým zariadením, ktoré umožňuje udržiavať teplotu vo vnútri pri vonkajšej teplote +/ - 30 °C: trieda A = od + 12 °C po 0 °C
trieda B = od + 12 °C po – 10°C
trieda C = od + 12 °C po – 20 °C
trieda D = od 0 °C po – 9 °C
trieda E = od – 10 °C po – 19 °C
trieda F = od – 20 °C a nižšie
- C – vyhrievací dopr. prostriedok: je vybavený vykurovacím zariadením na zvýšenie teploty vo vnútri skrine najmenej počas 12 hodín, minimálne na stálej úrovni +12 °C.
Pri triede A = pri cca vonkajšej teplote – 10 °C
Pri triede B = pri cca vonkajšej teplote – 20 °C a k nesmie byť väčšie ako 0,4 w/m2.k
Každé vozidlo, kt. používame v ATP musí prejsť kontrolou:
a) pred uvedením do prevádzky
b) periodicky aspoň raz za 6 rokov
c) v prípade, keď o to požiada orgán štátnej správy
Označenie dopravných/prepravných prostriedkov:
Čistenie a dezinfekcia dopr./prepr. prostriedkov:
1. predčistenie
2. opláchnutie – H2O s teplotou cca + 50 °C
3. hlavné čistenie = čistiace+dezinfekčné prostriedky
4. kontaktná lehota /na pôsobenie tej chémie/
5. záverečné opláchnutie – H2O s teplotou cca + 50 °C
6. osušenie
Druh prostriedku | značky podľa ATP |
Izotermický | IN |
IR | |
Chladený | RNA |
RRA | |
RRB | |
RRC | |
RRD | |
RRN | |
Chladiaci a mraziarsky | FNA |
FRA | |
FNB | |
FRB | |
FNC | |
FRC | |
FND | |
FRD | |
FNE | |
FRE | |
FNF | |
FRF | |
Vyhrievací | CNA |
CRA | |
CRB |
N – normálna izolácia (na druhom mieste)
R – zosilnená izolácia (na druhom mieste)
k – súčiniteľ prestupu tepla
Kľúčové slová
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#kde ma byt ulozeny zdravotny preukaz? #,dohovor atp #podnikatelsky plan-potraviny #dohoda atp #potravinársky preukaz testy #ATP #dopravne prostriedky na prepravu potravín #podmienky prepravy potravin #balenie potravin #preparava potravín #preprava skazitelných potravín #podnikatelsky plan zmrzlinaren #Podnikateľský plán preprava #Rozprávka o dopravných prostriedkoch #cena zdravotneho preukazu pre pracu s potravinami #dohovor atp #potraviny #podnikateľský plán zmrzlina #vypracovaný podnikateľský plán preprava tovaru #medzinarodna cestna dopravaPreprava a zasielateľstvo - študíjne materiály
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Všeobecné zasielateľské podmienky | 330 slov | |
Záväzkové vzťahy | 258 slov | |
Zasielateľstvo a zasielateľská činnosť | 274 slov | |
Letecká doprava | 1 365 slov | |
Poistenie v cestnej doprave | 1 117 slov | |
Námorná doprava | 1 099 slov | |
Železničná doprava | 2 480 slov | |
Organizácie v doprave | 1 456 slov | |
Dohoda ADR – medzinárodná dohoda o preprave nebezpečných vecí | 881 slov | |
Dohoda ATP - dohoda o preprave rýchloskaziteľných potravín | 731 slov | |
Kalkulácia nákladov a tvorba ceny za prepravu | 1 323 slov | |
Preprava kusových zásielok | 1 249 slov | |
Vnútroštátna cestná doprava | 1 296 slov | |
Multimodálna preprava | 1 024 slov |