Príprava na interview

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: kajka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.11.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 290 slov
Počet zobrazení: 4 858
Tlačení: 208
Uložení: 192

Príprava na interview

Pripraviť na pohovor sa môžete sami alebo v spolupráci s profesionálnymi odborníkmi v personálno-poradenských agentúrach.

Pracovná ponuka

Poriadne si ešte raz preštudujte pracovnú ponuku. Na pohovore musíte personalistov presvedčiť, že rozumiete náplni práce a že ste schopný ju vykonávať, že spĺňate všetky, alebo aspoň väčšinu požiadaviek na danú pozíciu. Premyslite si aj, v čom by ste mohli byť pre potenciálneho zamestnávateľa na danej pozícii prínosom, pretože je pravdepodobné, že sa na to opýta.

Informácie o firme

Zistite si čo najviac aktuálnych informácie o zamestnávateľovi. Ideálnym zdrojom je webovú stránku spoločnosti, ktorú môžete doplniť o aktuálne informácie z dennej tlače či spravodajských relácií. Potenciálny zamestnávateľ to ocení a vy budete pripravení aj na pohovorové otázky týkajúce sa nielen samotných jeho aktivít ale aj situácie v odvetví, v ktorom chcete pracovať. „Ak sa robí prvé kolo pohovoru v personálnej spoločnosti, nie vždy kandidáti vedia presne, pre akú firmu robia pohovor,“ hovorí Eva Strečková. Vtedy si treba ujasniť, ako sa hodíte na dané miesto vzhľadom na informácie, ktoré už viete z inzerátu.

Je dobré zisťovať si čo najviac o spoločnosti zamestnávateľa aj od súčasných či bývalých zamestnancov, no treba si dať pozor na ohováranie bývalých zamestnancov.

Výzor

Nikdy nedostanete druhú šancu urobiť prvý dojem, preto by malo byť samozrejmosťou na interview sa slušne obliecť a prispôsobiť svoj zovňajšok formálnosti situácie. Bez ohľadu na to, o aký pohovor ide, vždy je výhodou, ak venujete svojmu výzoru trochu času. Pozor však na to, aby ste mu nevenovali viac času ako samotnej príprave na pohovor.

„Na pohovor je najvhodnejšie oblečenie, ktoré o vás niečo povie, je slušné a zároveň sa v ňom cítite dobre. To však neznamená, že máte prísť v značkových teplákoch,“ vysvetľuje Lenka Dúšková. Vo všeobecnosti sa od dám očakáva sukňový alebo nohavicový kostým alebo ich variácie. U mužov by to mal byť oblek s kravatou, dnes už je akceptovateľný i bez kravaty, alebo elegantné nohavice s košeľou. Dôležité je však oblečenie v prípade, že je u zamestnávateľa zaužívaná firemná kultúra business oblečenia alebo sa kandidát zaujíma o pozíciu stredného alebo vyššieho manažmentu. Odkedy sa exminister Počiatek začal objavovať na verejnosti bez kravaty, i top manažéri však vraj začali nasledovať jeho vzor.

Prvý dojem je dôležitý, i keď u odborných pozícií, akou je napríklad IT, na tom až tak nezáleží a dá sa prehliadnuť i ležérnejšie oblečenie. Kandidát tým však dáva najavo, že mu potenciálny zamestnávateľ či pracovník personálnej agentúry nestojí ani za to, aby sa trochu vhodnejšie obliekol. Ak cestujete zďaleka, môžete sa vopred dohodnúť s personalistom, či je nutné, aby ste prišli v obleku. Zväčša pochopí, že po troch hodinách vo vlaku už aj tak nebudete vyzerať k svetu, nohavice, košeľa a sako by mali byť úplne v poriadku. Ak vaše oblečenie nie je najvhodnejšie, určite sa pri vstupe do miestnosti ospravedlňte a uveďte dôvody, prečo vaša vizáž nezodpovedá situácii.

Ak si myslíte, že len oblečenie je dôležité, ste na omyle. Dbajte na to, aby sa okolo vás nešírila nepríjemná vôňa, deodorant by mal byť tiež samozrejmosťou. Rovnako si dajte záležať, aby sa vám pri podaní ruky neliali z dlane kropaje potu. Ak máte problém s prílišným potením, pred vstupom do miestnosti sa zastavte na toaletách, trochu sa opláchnite, použite deodorant, nie však príliš, aby vašu vôňu necítili ešte aj o dve poschodia vyššie a tesne pred vstupom do miestnosti si utrite upotené dlane do vreckovky.

Pred vstupom si vypnite svoj mobilný telefón a nezabudnite si priniesť poznámkový blok a pero.

Sebaprezentácia

Na úvod väčšiny pohovorov je kandidát vyzvaný, aby povedal pár slov o sebe. Pripravte si preto krátky monológ, akúsi sebaprezentáciu, v ktorej sa predstavíte a priblížite hodnotiteľom svoju profesnú kariéru. „Nepôsobí dobre, keď si kandidát nevie spomenúť či z firmy A išiel do firmy B a až potom do firmy C alebo naopak,“ hovorí Eva Strečková. Priniesť si so sebou životopis nestačí, musíte vedieť, čo máte za sebou a kde ste čo vykonávali. Pripravte si informácie o sebe, svoje silné a slabé stránky, odprezentujte svoje doterajšie úspechy, čo ste dosiahli, vaše špecifické skúsenosti, zahraničnú prax, riadenie tímu, zavádzanie nových projektov, predstavu, čo chcete robiť. Sebaprezentácia by mala byť stručná a vecná. Je to veľká šanca, ako zaujať, priblížte teda svoje najväčšie úspechy, no snažte sa držať nohami pri zemi a nerobte zo seba dokonalého.

Otázky

Pri príprave na pohovor sú dôležité otázky. Tie ktoré sa vás opýta zamestnávateľ, aj tie, ktoré sa opýtate vy jeho. Existuje množstvo štandardných otázok, ktoré sa objavujú takmer na každom pohovore. „Keď ide kandidát na prvé interview, tak ich nevie, ale keď už pár pohovorov prešiel, vie, čo má očakávať“ hovorí Eva Strečková. Prejdite si tieto otázky už doma a skúste si na ne odpovedať. Odpovede si môžete natrénovať aj v cudzom jazyku, ktorý sa vyžaduje od kandidáta, môže sa totiž stať, že na ne na pohovore budete musieť naozaj odpovedať v cudzom jazyku.

Premyslite si aj, čo sa chcete zamestnávateľa opýtať, čo vám nie je jasné a o čom by ste chceli mať viac informácií, ktoré vám pomôžu sa rozhodnúť. Nepýtajte sa však na to, čo je jasne uvedené v inzeráte, na ktorý ste reagovali. Budete pôsobiť, že ste si ho vôbec nepreštudovali.

Finančné očakávania

Pred pohovorom by ste mali mať jasné, aký by mal byť váš plat na danej pozícii. Zhodnoťte svoje dosiahnuté vzdelanie, prax v odbore i kvality a zručnosti, ktoré máte a preverte si prieskumy, ktoré sa zameriavajú na zisťovanie platov. Ideálne je, ak poznáte niekoho z danej spoločnosti, kto vám môže povedať približný nástupný plat na danú pozíciu, alebo sa spýtajte kamarátov na obdobných pozíciách v iných firmách.

Najmä u absolventov sa personalisti stretávajú s precenením svojich kvalít a absolventi si tým pádom niekedy pýtajú horibilné sumy. Uletené sumy, aj keby ste akokoľvek spĺňali požiadavky vás diskvalifikujú, pretože zamestnávateľ sa bude báť, že po čase odídete za lepšou finančnou ponukou.

Väčšinou sa u kandidátov zisťuje optimálny požadovaný plat, ale aj spodná hranica, pod ktorú už nepôjde. „Snažte sa ani si nepýtať viac, môže vás to vyradiť z výberu. Ale ani si nepýtať málo, lebo zamestnávateľ vám dá len toľko, koľko si zapýtate. Odporúčam uvádzať rozmedzie v sume od – do,“ radí Lenka Dúšková. Zamestnávatelia majú tiež svoje finančné rozpätie, za kvalitného kandidáta ponúknu vyššiu sumu, menej kvalitnému dajú menej.

Pripravte si spodnú hranicu, pod ktorú za žiadnych okolností nechcete ísť a premyslite si argumenty, ktoré v prípade, že sa vás na to opýta, personalistovi poviete. Často krát sa vás potenciálny zamestnávateľ opýta i na váš súčasný plat, buďte na to pripravený, ale máte právo na takúto otázku neodpovedať.

Ujasniť si musíte i vaše nároky na zvýšenie platu po skončení skúšobnej doby, prípadne po niekoľkých mesiacoch praxe.

Jazyk

Buďte pripravení na to, že časť rozhovoru môže prebehnúť v cudzom jazyku. Ak je požiadavkou na kandidáta jazyk, oprášte si svoje školské znalosti ešte pred pohovorom. Darmo budete personalistu presviedčať, že hovoríte plynule po španielsky, ak mu nebudete počas interview schopní odpovedať ani na základné otázky. Rovnako vás nesmie zaskočiť, ak vám potenciálny zamestnávateľ dá počas pohovoru test z jazyka.

Informácie o samotnom pohovore

Nezabudnite si pred pohovorom overiť všetky potrebné informácie týkajúce sa samotného pohovoru. Musíte si byť na istom, kedy a kde sa pohovor uskutoční a musíte vedieť, ako sa tam dostať načas. Ak je v inzeráte uvedené sídlo firmy, overte si, či sa pohovor uskutoční v sídle alebo na inom mieste. Vopred si aj telefonicky overte, ako vyzerá budova, v ktorej spoločnosť sídli, aby sa vám nestalo, že sa na adresu dostanete načas, ale budete ešte dvadsať minút hľadať tú správnu budovu. Vezmite si telefonický kontakt na osobu, ktorej sa môžete ozvať, ak sa náhodou stratíte alebo ak budete z nejakých vopred neznámych príčin meškať. Všetky tieto informácie majte po ruke spolu s vytlačenou mapkou.

Zanedbávanie prípravy

Často krát sa stáva, že kandidáti vynechajú niektorý bod prípravy:

  • Nevedia sa predať. Musíte vedieť svoje „silné stránky“, čím by ste mohli prispieť na danej pozícii a rovnako aj to, v čom sa chcete zlepšiť.
  • Podcenia vzhľad, hoci je to to prvé, čím môžu zaujať. Opačným extrémom býva, ak kandidáti venujú svojmu výzoru viac času ako samotnej príprave na pohovor. Prvý dojem tak býva úžasný a všetko, čo príde po ňom katastrofa.
  • Nemajú zistené informácie o firme, nepozrú si ani webovú stránku.
  • Netušia na akú pozíciu sa hlásia – majú úplne inú predstavu.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu