Funkčné jazykové štýly

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 290 slov
Počet zobrazení: 10 491
Tlačení: 827
Uložení: 838

Funkčné jazykové štýly

HOVOROVÝ

Realizuje sa predovšetkým v ústnej podobe (jednoduchá stavba viet, kompozícia textu nie je prísne členená), je to štýl súkromného styku, pracuje s témami, ktoré sú zvyčajne blízke len osobám, ktoré sa zúčastňujú danej komunikácie, používajú sa hovorové výrazy, nepoužívajú sa v ňom bežne cudzie slová a odborné termíny.

UMELECKÝ

Plní najmä estetickú funkciu, t. j. snaží sa pôsobiť na estetické cítenie človeka, pričom využíva umelecké jazykové prostriedky (metafory, personifikácie, epitetá, metonymie, prirovnania...) a nápaditú kompozíciu, často disponuje skrytým významovým plánom.

ADMINISTRATÍVNY

Používa sa na komunikáciu medzi občanom a úradom alebo úradom a úradom, zvyčajne v písomnej podobe. Využíva ustálené administratívne formulácie, text nie je citovo zafarbený.

REČNÍCKY

Vyznačuje sa hromadením rečníckych jazykových prostriedkov (oslovenie, poďakovanie, rečnícke otázky, rečnícke zvolania...), môže pracovať s aktuálnou témou, môže mať silnú presviedčaciu funkciu, často býva silne emocionálne zafarbený, pripravuje sa v písomnej podobe, ale realizuje sa v ústnej podobe.

PUBLICISTICKÝ

Pracuje s aktuálnymi, spoločensky závažnými témami, plní často silnú presviedčaciu funkciu, vyznačuje sa vysokou mierou emocionality.

ODBORNÝ

Používa odborné termíny, funkciou tohto štýlu je najmä sprostredkovať a vysvetliť poznatky v danom vednom odbore a nie presviedčať. Využíva pomerne zložitú stavbu viet. Prevažujú v ňom zložené súvetia.

Slohové postupy

– Informačný slohový postup slúži na sprostredkovanie informácií, faktov, údajov, t.j. odpovedá sa ním na otázky typu Kto? Čo? Kde? Kedy? ...

– Rozprávací slohový postup – prostredníctvom neho autor podáva príbeh, dej;, dominujú v ňom najmä činnostné slovesá

– Opisný slohový postup slúži na priblíženie, znázornenie niečoho alebo niekoho niekomu inému; prevládajú v ňom menné slovné druhy (podstatné mená, prídavné mená, zámená).

– Výkladový slohový postup slúži na objektívne (bez emocionálneho zaujatia) vysvetlenie, ako niečo vzniklo, na čo slúži, ako ovplyvňuje veci okolo a pod.

– Úvahový slohový postup slúži na zaujatie a vyjadrenie vlastného stanoviska k najrozličnejším otázkam bytia; je subjektívnejší ako výkladový slohový postup.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu