Výrazové a umelecké prostriedky

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 442 slov
Počet zobrazení: 5 069
Tlačení: 227
Uložení: 367

Výrazové a umelecké prostriedky

Trópy- sú založené na význame slova a pomenovaní.

Prenášanie významu slov v trópoch sa môže uskutočňovať tromi spôsobmi:

  1. 1na základe podobnosti – metafora
  2. 2na princípe vecných a logických súvislostí- metonymia
  3. na základe kontrastu – napr. irónia
  • metafora- je prenesenie významu slova na základe vonkajšej podoby. Metafora je nepriamym, obrazným pomenovaním. Na základe podobnosti dvoch javov (dejov, vecí, vlastností). hlava štátu, čas letí, vietor sa kĺže, roky plynú, more šumí, kvety sa prebudili, mesiac sa kúpe.
  • Metonymia- Nové slová vznikajú prenesením významu na základe vnútorných súvislostí. čítala Hviezdoslava, bola na Titanicu, kúpila Kukučína, zahrala Čajkovského.
  • Epiteton- básnický prívlastok, umelecký jazykový prostriedok, obrazné pomenovanie, ktoré obsahuje citový (emocionálny) význam. Vyjadruje príznak podstatného mena. okrídlené električky, pusté nádvorie, jednostajné slzy, pokojný večer, krehký hlas
    •  dva druhy: a) epiteton ornans
  1. b) epiteton constans

Epiteton ornans je druh epitetonu, ozdobný prívlastok, prívlastok podstatných mien oživujúci a konkretizujúci text. Stromy žialili hlbokým hlasom, cudné chmúrne žalmy,oči čierne.

Epiteton constans je druh epitetonu, stály prívlastok. Tvorí s podstatným menom stabilné spojenie, najmä v ľudovej slovesnosti. Ej hory, hory, horičky zelené

  • Personifikácia- alebozosobňovanie je obrazné pomenovanie, ktoré vzniká prenášaním ľudských vlastností na neživé predmety. Slnko spieva.
  • Symbol- v literatúre je to druh trópu – je to prostriedok náznakovosti a mnohovýznamovosti básnického obrazu pri umeleckej výpovedi
  1. V rečovej komunikácii znak, ktorý vznikol na základe zaužívaného označenia, pričom konkrétny predmet má aj abstraktný zmysel:

Kríž - symbol kresťanstva

Srdce – symbol lásky

Kotva – symbol nádeje

  1. Osobitnú skupinu predstavujú štátne symboly– štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať, štátna hymna.
  2. Číselné symboly– 3, 7,...
  3. Symboly rôznych sviatkov– symboly Vianoc (stromček, ozdoby, perníky,...),...
  4. Medzi symboly patria aj symboly a znaky využívané pri práci s počítačovými programami- @, /, *,...
  5. V umení sa vzťahuje na význam umeleckého diela,je to premietnutie myslenia do obrazu. Motív napr. obrazu vyvoláva v človeku nejaké pocity.
  • Hyperbola- alebozveličenie je slovné spojenie, tróp, vyznačujúce sa expresívnym (zveličovacím) významom. Zveličuje sa určitý rys s cieľom jeho emocionálneho alebo významového zvýraznenia. Opakom je litotes (zjemňovanie). Hrdé vysočizné topole.
  • Prirovnanie- alebokomparácia je elementárne obrazné pomenovanie. Spočíva v porovnávaní dvoch vecí alebo javov na základe podobnosti alebo spoločných znakov, najčastejšie pomocou spojok ako, sťa, než, ani.. Má znaky metafory ale na rozdiel od nej majú slová priamy význam. Letí ako kométa. 

Figúry- založené na opakovaní slov rovnakých alebo podobných vetných konštrukcií

  • Anafora- opakovanie rovnakého slova alebo skupiny slov na začiatku za sebou idúcich veršov alebo viet, opakepifory.
  • Epifora- je slovná štylistická figúra, opakovanie rovnakého slova alebo skupiny slov na konci za sebou idúcich veršov alebo viet. Opakanafory
  • Epizeuxa- je slovná figúra, opakovanie toho istého slova alebo skupiny slov za sebou v básni (aj v próze) sloboda, sloboda moja....
  • epanastrofa- je slovná štylistická figúra, opakovanie toho istého slova alebo slovného spojenia na konci jedného a na začiatku nasledujúceho verša alebo vety.
  • Refrén- je opakovaná časť básne alebo piesne.
  • Rečnícka otázka- jeotázka, ktorá aj napriek opytovacej intonácii obsahuje tvrdenie, záver myšlienky.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#okrídlené električky #umelecké prostriedky #výrazový prostriedok


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu