Vývin slovenského jazyka

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 404 slov
Počet zobrazení: 933
Tlačení: 96
Uložení: 90

VÝVIN SLOVENSKÉHO JAZYKA

PRÍRUČKY A SLOVNÍKY

Pravidlá slovenského pravopisu sú základnou pravopisnou príručkou spisovnej slovenčiny (vždy najnovšie vydanie).

Krátky slovník slovenského jazyka (2003) kodifikuje spisovnú slovnú zásobu slovenčiny.

Pravidlá slovenskej výslovnosti (1984) kodifikujú výslovnosť slovenských slov.

Slovník súčasného slovenského jazyka A - G je prvým zväzkom (z plánovaných ôsmich zväzkov) výkladového slovníka národného jazyka väčšieho rozsahu. Celkový rozsah SSSJ = približne 200 000 slov.

SLOVENČINA V RODINE SLOVANSKÝCH JAZYKOV

Na svete je celkove okolo 5 600 jazykov, z nich vedci preskúmali 2 500. Skúmaním súčasných, prípadne starších jazykov, z ktorých sú zachované písomné pamiatky, sa vedci dopátrali k podobe viacerých prajazykov. Z prajazykov sa vyvinuli jazykové rodiny: indoeurópska, čínsko - tibetská, austrálske... K rodine indoeurópskych jazykov patria slovanské, germánske a románske jazyky, na východe indoiránske jazyky.

Základom, východiskom všetkých slovanských jazykov bola praslovančina. Praslovanský jazyk sa sformoval v priebehu druhého až prvého tisícročia pred našim letopočtom. Dorozumievali sa ním dávni predkovia dnešných slovanských národov vo svojich pôvodných sídlach medzi riekami Visla a Dneper.

Praslovanský jazyk sa začal štiepiť na slovanské jazykové skupiny asi v prvých storočiach nášho letopočtu a okolo 10. stor. nášho letopočtu sa ustálili tri základné jazykové skupiny:

  • východoslovanské: ruština, ukrajinčina, bieloruština,
  • južnoslovanské: chorvátčina, slovinčina, macedónčina, bulharčina, staroslovienčina, srbčina,
  • západoslovanské: poľština, čeština, slovenčina, lužická srbčina.

SLOVENSKÁ ABECEDA je súbor všetkých písmen, ktoré sa používajú v grafickej sústave slovenčiny. Je to modifikovaná latinka (modifikovaná použitím diakritických znamienok mäkčeň ˇ (š, č, ž, dž), dĺžeň (á, é, í, ý, ó, ú), bodky (ä), vokáň (ô).

Na Slovensku žijú príslušníci národnostných menšín: maďarskej, rómskej, rusínskej, ukrajinskej a nemeckej. Maďarský jazyk je príbuzný s fínskym a estónskym jazykom – urgofínske jazyky. Rómske jazyky majú pôvod v strednej Indii. Rusínsky a ukrajinský jazyk patria k východoslovanským jazykom. Nemecký jazyk patrí ku germánskym jazykom.

Najväčšia príbuznosť medzi slovanskými jazykmi sa zachovala v slovnej zásobe. Rozdiely vznikli najmä v zvukovej podobe jazykov a tvarosloví.

LATINKA alebo latinská abeceda je najpoužívanejšie hláskové písmo na svete. Obsahuje 26 písmen a s drobnými obmedzeniami sa používa vo väčšine európskych štátoch (okrem krajín východnej Európy), v Severnej a Južnej Amerike, v subsaharskej Afrike a na ostrovoch v Tichom oceáne.

Veľké písmená sú odvodené zo starorímskej kapitály (rímske písmo tesané do kameňa), pôvodne vyvinutej pre latinčinu - jazyk starovekých Rimanov. Vznikla na základe etruského písma, ktoré bolo odvodené z gréckej alfabety. Archaická latinka obsahovala 21 písmen:

A B C D E F Z H I K L M N O P Q R S T V X.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Slovenčina v kocke pre deviatakov



Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu