Diskusný príspevok

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: celestina (18)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 28.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 174 slov
Počet zobrazení: 1 277
Tlačení: 75
Uložení: 67

Diskusný príspevok

Diskusný príspevok je žáner rečníckeho štýlu. Je to hybridný žáner, ovplyvnený napr. aj náučným štýlom. Patrí medzi náučné replikové útvary rečníckeho štýlu

Replikový sa nazýva preto, lebo v diskusii sa strieda viac diskutujúcich a odpovedajú na to, čo zaznelo v referáte alebo v niektorom inom diskusnom príspevku.

Diskusia – súčasť, resp. časť programu schôdze, zasadania, pracovného stretnutia, pracovného seminára atď. Ide o súhrn všetkých diskusných príspevkov k bodom prerokovaným na schôdzi. Diskusiu vždy vedie človek poverený vedením schôdze, dáva diskutujúcim slovo, dbá na to, aby diskusia prebiehala kultivovane.

Diskusný príspevokje vyjadrenie názoru jednotlivca na niečo, alebo doplnením toho, čo odznelo. V diskusnom príspevku sa môže preto vyskytovať úvaha, výklad, prerozprávanie zážitku, ktorý autor využije ako argument, či opis udalostí.

Na obsah diskusného príspevkuneexistujú presné požiadavky. Obsah diskusného príspevku závisí od diskusie, od faktu, kvôli čomu daná diskusia vznikla. Dôležité je, aby sme diskutovali k téme, aby sme neodbočovali, aby sme nehovorili rozsiahlo, dlho.

Diskusné príspevky sa využívajú v pracovnej komunikácii (na schôdzach, zasadnutiach, triednickej hodine v škole, na vyučovacej hodine, na rôznych konferenciách,...)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu