Antická literatúra

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 612 slov
Počet zobrazení: 1 582
Tlačení: 148
Uložení: 131

Antická literatúra

Antická literatúra
(9. storočie pred N. L. - 5. storočie N. L.)
Antika - z lat. antiqus - starobylý, starý - súhrnný názov pre grécky a rímsky starovek a jeho kultúru. Antická literatúra je najstaršou, veľmi významnou a svojím vplyvom dodnes pôsobiacou epochou v literárnej tvorbe Európy. Zahŕňa:
  • starovekú grécku
  • a starovekú rímsku literatúru.
Grécka literatúra
(9. storočie pred N. L. - 5. storočie N. L.)
 
Historické okolnosti vzniku
Grécka civilizácia sa rozvíjala na Peloponézskom poloostrove a na ostrovoch v Egejskom mori. Gréci žili vo vyspelých mestských štátoch - polis (Mykény, Atény, Olympia, Delfy atď.). Nie všetky štáty poznali tzv. otrokársku demokraciu, v niektorých vládli králi, v iných tyrani. Všetkých však spájal ideál kalokagatie - spojenia krásy a dobra, tela a duše. Každý človek preto dbal nielen na svoj telesný vzhľad, ale aj na svoje vnútro, vzdelanie, na svoju dušu. Grékom sa tak podarilo rozvíjať a spojiť telesné s duchovným a duševným. Na gréckych ostrovoch sa v priebehu stáročí vyvinula civilizácia, ktorá sa stala základom západnej európskej civilizácie. Gréci dali svetu demokraciu, tyraniu, architektúru, sochárstvo, filozofiu, olympijské hry. 24 písmen abecedy a literatúru, ktorá zahŕňala lyriku, epiku aj drámu. Vytvorili základ, ktorý sa počas ďalších stáročí ďalej rozvíjal.
 
Epika
Za najstaršie sa považujú grécke mýty. medzi najznámejšie patria mýty o Daidalovi a Ikarovi, Minótaurovi, Heraklovi atď. Stali sa inšpiráciou pre autorov v ďalších historických obdobiach, ale aj zdrojom frazeologizmov, ktoré sa dodnes používajú v rozličných jazykoch Európy. V období rozpadu rodovej aristokracie (do polovice 7. storočia pred N. L.) vznikajú najlepšie diela gréckej epicky: Homérove historické eposy Ilias a Odysea.
 
Homér bol slepý grécky básnik alebo spevák. V tom období sa básne nerecitovali, ale spievali v sprievode lutny. Dosiaľ sa nepodarilo s určitosťou tvrdiť, že Homér skutočne napísal celé dva eposy. Napriek tomu Nemec Heinrich Schliemann na základe eposov v roku 1870 objavil základy Tróje a neskôr aj Mykény a tým dokázal historický základ týchto diel. Slovo básnik znamenalo v Grécku to isté čo Homér a básnikovi sa dostávalo priamej božskej úcty.
 
Ilias
Obsahuje 15 696 hexametrových veršov a dejovo sa dotýka posledných 51 dní desaťročnej trójskej vojny s početným retrospektívami. Z nich sa dozvedáme o celkovom priebehu bojov. Vystupujú tu najvýznamnejší grécky hrdinovia, medzi ktorými vyniká Achilles a Odyseus, ale do deja zasahujú aj antropomorfizovaní grécky bohovia, ktorí pomáhajú aj jednej, aj druhej strane (Tróji aj Grékom). Idealizuje postavy ľudí a zdôrazňuje úlohu osudovosti. Názov Ilias pochádza z gréckeho slova Ílion a znamená Trója.
 
Príčinou vojny bol únos krásnej Heleny, manželky spartského kráľa Menelaa, synom trójskeho kráľa Priama, kráľovičom Paridom. Menelaos s bratom Agamemnónom, kráľom Mykén, zorganizoval odvetnú výpravu gréckych kmeňov proti Tróji. Gréci bojujú desať rokov, ale víťazstvo sa prikláňa raz na jednu, raz na druhú stranu aj pričinením bohov, ktorí sú tiež rozdelení na dva tábory. Ku koncu vojny sa Achilles odmieta zúčastniť bojov, lebo Agamemnón mu odňal ukoristenú otrokyňu. Jeho výzbroj si požičia priateľ Patroklos, ktorého však zabije trójsky hrdina Hektor v domnení, že je to Achilles. Epos vrcholí opisom súboja Achilla s Hektorom. Končí sa Achillovým víťazstvom a potupou zabitého Hektora, ktorého vláčia okolo trójskych hradieb a nakoniec ho vydajú kráľovi Priamovi.
 
Odysea 
Pozostáva z 24 spevov a 12 111 veršov. Viaže sa k trójskej vojne, hlavným hrdinom je strojca víťazstva Grékov pri Tróji - Odysseus. Dej sa odohráva počas posledného roka desaťročného Odysseovho putovania z Tróje na rodnú Itaku. Vyjadruje vyšší mravný názor na osobnú a spoločenskú zodpovednosť - túžbu po rodine a vlasti. Opisuje boj človeka s osudom a zodpovednosť bohov a ľudí za vykonané činy. Hrdinov i prostredie zachytáva farbisto, intenzívne city a konanie postáv vrcholia v ostrých konfliktoch. Zložitosť príbehu a vyššia umelecká hodnota textu vedú k názoru, že túto skladbu nepísal ten istý autor ako Illiadu

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu