Problematika súčasnej svetovej drámy po r. 1945 (E. Ionesco, S. Becket, F. Durrenmatt, T. Williams, A. Miller)

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 721 slov
Počet zobrazení: 1 489
Tlačení: 139
Uložení: 136

23a. Problematika súčasnej svetovej drámy po r. 1945 (E. Ionesco, S. Becket, F. Durrenmatt, T. Williams, A. Miller)

  • Absurdná dráma
    • mení sa tradičná štruktúra drámy, chýba súvislý dej, často i zápletka, motivácia konania postáv
    • medziľudská komunikácia a rozuzlenie v závere chýba
    • hrdina je osamelý človek neschopný komunikovať s inými postavami
    • monológy sú nelogické, reč v dialógoch na seba nenadväzuje´, dialóg iba komentuje situáciu
    • postavy konajú pudovo, iracionálne, často je rozdiel v tom, čo si myslia a ako konajú
    • chýba dejové skĺbenie jednotlivých obrazov v hre
    • protipol klasického divadla
    • nastavuje zrkadlo ľudským chybám a morálnym prehreškom

Eugene Ionesco

  • Je Rumun, ale je popredným predstaviteľom francúzskej drámy a zakladateľom absurdného divadla.
  • divadelná hra Kráľ umenia

V postave umierajúceho kráľa, ktorý v hodine smrti odhaľuje celú svoju úbohosť, malichernosť a prázdnotu, ktorý ktorú skrýval za vonkajším leskom a majestátom zachytil všeobecný model vládcu

Motto: „V hodine smrti sme si všetci rovní.“

  • divadelná hra Nosorožec

Je vyjadrením Ionescovej filozofie a jeho vzťahu k svetu. Ľudia v tejto hre sa menia na nosorožce, ktoré sú symbolmi zla a ničenia. Ostáva iba Berenger, ktorý má byť základom pre novú, spravodlivú spoločnosť.

  • hra Stoličky

Absurdná groteska s filozofickým podtextom poskytujúca obraz prázdnoty. Hrdinami sú starý manželia, ktorí chcú dobrovoľne skoncovať zo životom. Pozvú si hostí, rečníkom, ktorý má tlmočiť ich poslednú vôľu. Hostia ale napokon neprídu a rečník vydáva neartikulované zvyky pred prázdnymi stoličkami

Motto: „Niet takého posolstva, ktoré by človek odovzdal iným.“

Samuel Beckelt

Írsky dramatik, ktorý sa narodil v Dubline. Získal Nobelovu cenu za literatúru.

  • divadelná hra Čakanie na Godota

Kdesi na opustenej ceste čakajú 2 tuláci VladimírEstragón na pána Godota, ktorý má pravdepodobne rozhodnúť o ich ďalšom osude. Vedú monotónny chaotický dialóg, opakujú tie isté banality a život im pripadá fádny a bezútešný. Počas ich replík prichádza na scénu pán, ktorý vedie na reťazi otroka. Na konci každého dejstva prichádza chlapec, ktorý oznamuje, že pán Godot sa ospravedlňuje, nemôže prísť, ale určite sa s nimi stretne. 2. dejstvo, tá istá scéna aj postavy, len pán prichádza slepý, odkázaný na otroka. Postavy opäť čakajú na Godota, ktorý neprichádza. Divák sa nedozvie kto je Godot. Podľa niektorých Boh (z angl.God), podľa iných alegória beznádejného čakania v akomsi začarovanom kruhu, z ktorého niet úniku. Kulisy sú strohé - cesta, strom.

Friedrich Dürrenmatt

  • Švajčiarsky dramatik.
  • divadelná hra Návšteva starej dámy

Hlavnou hrdinkou je miliardárka Claire, ktorá sa po dlhých rokoch vracia späť do rodného mesta Güllen, ktoré je na pokraji hospodárskeho krachu. Claire je ochotná dať pre mesto veľkú sumu peňazí, ale žiada si za to smrť svojho bývalého milenca Illa, ktorý je otcom jej dieťaťa a opustil ju kedysi kvôli bohatšej žene. Predstavitelia mesta sú jej návrhom navonok pohoršení, ale pomaly začínajú míňať zverené peniaze. Jedného dňa nájdu Illa mŕtveho. Nikto nevyšetruje jeho smrť. Claire si mŕtvolu Illa odváža na veľkom lodnom kufri a predstaviteľov mesta necháva síce s peniazmi, ale s výčitkami svedomia.

  • divadelná hra Fyzici

V tejto hre sa zaoberá problémom morálnej zodpovednosti vedcov za svoje vynálezy a ich zneužitie. Hrdinami sú 3 vedci, fyzici, Einstein, Newton, Möbius. Sú v psychiatrickej liečebni, každý z nich zabije svoju ošetrovateľku, aby si tu zabezpečili miesto a uchránili vonkajší svet pred zneužitím ich vedeckých vynálezov. Skutočný blázni sa z nich stanú až potom, keď sa výsledkov ich vynálezov zmocní riaditeľka sanatória, túžiaca po sláve a peniazoch.

Arthur Miller

Americký dramatik, vo svojich drámach sa zameriava na psychickú stránku človeka. Istý čas bol aj manželom Marilyn Monroe.

  • divadelná hra Smrť obchodného cestujúceho

Willy Loman celý svoj život zasvätil iba kariére, zmyslom života sú pre neho iba peniaze. Trpí jeho manželstvo, narušený je aj vzťah s jeho 2 synmi. Starší syn mu príde na jeho mimomanželský vzťah. Po čase sa mu už nedarí ani v práci, je prepustený a rozhodne sa túto životnú krízu riešiť samovraždou. Pred smrťou uzavrie vysokú životnú poistku, aby aspoň po smrti bol svojej rodine osožný.

Tennesee Williams

Vo svojej tvorbe vychádza zo psychológie Sigmunda Freuda. Snaží sa preniknúť vo svojich dielach do psychiky svojich hrdinov, ktorý často žijú nenaplnený život a často po niečom túžia. 

  • divadelná hra Električka zvaná Túžba

Dej sa odohráva v strednej francúzskej štvrti mesta New Orleans, kam prichádza Blanche k svojej sestre Stelle. Musí prestúpiť z električky Túžba na električku Cintorín. Dúfa, že u sestry nájde porozumenie, lásku, súcit, ale dočká sa iba sklamania. Stretne sa so švagrom Stanleym, chamtivcom a egoistom. Keď Stella odíde do nemocnice, Stanley Blanche znásilní. Fyzické násilie je už len dovŕšením toho násilia, ktoré Stanley spáchal na živote svojej švagrinej. Keď jej ani vlastná sestra neverí, že jej muž ju ponížil, psychický sa zrúti a musia ju odviesť do liečebne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka a literatúry

Diskusia: Problematika súčasnej svetovej drámy po r. 1945 (E. Ionesco, S. Becket, F. Durrenmatt, T. Williams, A. Miller)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu