Lyrická poézia – čistá lyrika, automatický text

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 380 slov
Počet zobrazení: 9 844
Tlačení: 544
Uložení: 381

Lyrická poézia – čistá lyrika, automatický text

1. Čistá lyrika

Čistá lyrika (Absolútna poézia) - experimentálna básnická tvorba. Pomenovanie tvorby, ktorá nadraďuje jazykové a rytmické usporiadanie básnického textu nad jeho význam. (Často krát nemusí mať vôbec význam, zameriava sa na city, vyvolanie zmyslov, vyvolať dojem atď.)Takáto tvorba vyznieva ako hra s jazykom, ako odkrytie netušených zvukových, rytmických, dramatických, syntaktických možností jazyka.

Mimoriadnu úlohu v tejto poézii hrá eufónia (ľubozvučnosť). Nie je daná len metrickou a rytmickou organizáciou veršov, ale aj dômyselným vnútorným zoskupovaním slov s určitými kombináciami zvukomalebných spoluhlások a samohlások.

Aliterácia je zvuková štylistická figúra, ktorá sa zakladá na opakovaní hlások na začiatku za sebou nasledujúcich slov alebo skupiny slov.

Kalambúr je slovná hra, ktorá je postavená na využití zvukovej podobnosti alebo totožnosti dvoch významovo rôznych pomenovaní alebo na využití mnohoznačnosti jediného pomenovania (polysémii) slov rovnakého alebo podobného znenia.

Paronomázia je hromadenie slov, ktoré majú rovnaký slovný základ.

2. Zvukomaľba, eufónia

Zvukomaľba – napodobňujenapr. zvuky prírody a pracovné zvuky. Autor sa snaží výberom „zvukov“ zachytiť atmosféru či zvuk zobrazovaného javu, napr. dunenie vody a prevaľovanie sa vĺn:
Duní Dunaj a luna za lunou sa valí.

Eufónia (ľubozvučnosť) – je umelecky pôsobivé usporiadanie hlások, ktoré spolu s ostatnými vlastnosťami básnického textu vyvoláva estetický zážitok. Eufónia sa zakladá na opakovaní hlások, prípadne slabík alebo skupiny hlások. Napr. Horí ohník, horí na Kráľovej holi.

3. Básnická slovná hračka

Básnická slovná hračka – (napr. kalambúr) zakladá sa na zvukovej podobnosti dvoch slov ktoré ale majú iný význam.

Napr. Som vážený človek, lebo bývam pri Váhu a cítim to najmä, keď sa postavím na váhu.

4. Asociatívny básnicky text, automatický text

Automatický text - (gr. automatos = z popudu, prirodzený) je text, ktorý vzniká podvedome, bez akejkoľvek racionálnej (rozumovej) kontroly a predstavuje voľný tok predstáv, dojmov, nálad, spontánnych procesov básnikovho podvedomia.

-popretie tradičného obsahu a formy, orientácia na voľný verš,

-ignorovanie logickej syntaxe: absencia interpunkcie, genitívna metafora (slzy tvojho smiechu),

-hra náhody, spontánnosť tvorby => voľné asociácie - tzv. psychický automatizmus,

-polytematickosť motívov,

-absurdnosť, negácia logiky a racionality,

-experimentovanie so zvukmi, s grafickou úpravou básne.
-združovanie predstáv, ktoré nemusia spolu súvisieť

5. Optická báseň, kaligram

Optická báseň – slová sú nahradené grafickými ťahmi výtvarnou technikou (Najkrajší dar je úsmev – je zvýraznený).

Kaligram – (gr. kalos = krásny, gramma = písmo) označuje grafickú báseň, ktorá je usporiadaná do určitého obrazca s estetickým zámerom. Zb. Kaligramy vydal v roku 1918 Guillaume Apollinaire. 

6. Básnická moderna (symbolizmus)

Literárna moderna:(pravdepodobne 1890 - 1918)

-literárne obdobie, vzniklo na prelome 19 a 20 st. vo Francúzsku ako reakcia na zmeny v spoločnosti. Rýchle životné tempo, prudký rozvoj priemyslu, vedy a techniky a rast sociálnych problémov vytvárajú spoločenskú situáciu plnú pesimizmu a beznádeje. Toto obdobie sa spájalo s neistotou, nepokojom, často sa hovorilo o kríze myslenia a kultúry vôbec.

-spoločenská situácia sa odrazila aj na literatúre a to najmä na rôznorodosti umeleckých štýlov a smerov, ktoré v tomto období vznikali a navzájom sa ovplyvňovali.

-medzi vedúce umelecké smery tohto obdobia patria – symbolizmus, dekadencia, impresionizmus, expresionizmus, futurizmus, dadaizmus a iné.

Symbolizmus - umelecký smer, ktorého podstatou je vyjadrovanie sa cez symboly (slovo slúži ako symbol, má prenesený význam) Medzi predstaviteľov symbolizmu patrili tzv. prekliati básnici, predstavitelia francúzskej literatúry a to – Charles Baudleaire, Paul Verlain, Jean Arthur Rimbaud. Pomenovanie „prekliati básnici“ si vyslúžili za svoje pesimistické životné postoje, šokujúce motívy svojich básní, neviazaný bohémsky spôsob života.

Slovenská literárna moderna(pravdepodobne 1900-1918)

-vyvíjala sa pod vplyvom svetovej literárnej moderny, ale aj domácej literárnej tradície. Predstavitelia slovenskej LM menej šokovali, v ich tvorbe stále rezonuje téma maďarizácie, sociálnej kritiky a pod.

-najvýznamnejší predstaviteľ slovenskej LM bol Ivan Krasko. Vlastným menom Ján Botto. Používal aj pseudonym Janko Cigáň. Pochádzal z dediny Lukovištia pri Rimavskej Sobote, bol chemický inžinier, pracoval v Čechách, v chemickej továrni v meste Klobouky.

7. Avantgarda (nadrealizmus)

Avantgarda (z francúzskeho - predvoj)

-súbor umeleckých smerov od začiatku 20. storočia po polovicu 20. storočia

- Znaky: odmietanie(sociálnej nespravodlivosti), provokácia, experimentovanie (v obsahu, lexikálnych výrazoch, vo formálnej stránke, zvukovej stránke, grafickej..)

Surrealistická (nadrealistická) poézia

Pojem surrealizmus (nad realitou)

-avantgardný umelecký smer (napr. Salvador Dali)

-prejavuje sa na začiatku 20.storočia

-v našej slovenskej poézií na začiatku 30tych rokoch (skupinové hnutie – spisovatelia, maliari)

-hl. predstaviteľ: Rudolf Fábry

-po vojne sa spisovatelia rozišli, negatívne hodnotenie tohto smeru

-návrat surrealistov v 60rokoch (uvoľnenie cenzúry)

Znaky surrealizmu:

-nový zdroj inšpirácie (sen, podvedomie, iracionálne zložky nášho vedomia, asociatívnosť, spomienky)

-automatické písanie – tvorba nekontrolovaná logikou

-provokovať, šokovať

-podnety zo psychológie (psychológ Sigmund Freud), z výtvarného umenia

-netradičná lexika, obrazov, výrazov a rozpad vety; dôraz nie je vo vete ale na slove

-netradičné básnické prostriedky napr. genitívna metafora ( horiaci pot skál, čierny kašeľ komína)

-netradičné prirovnania

-mnohotématické (polytématické) a mnohovýznamové (polysémantické) básne

-alogickosť, ťažko pochopiteľné

-kompozičný princíp: montáž

Význam tejto poézie bol v odzrkadlení doby (strach, neistota, režim) z podvedomia autorov.

8. Povinní autori

Paul Verlaine

Spočiatku žil v usporiadanej meštiackej rodine, mal ženu a deti. Jeho život a charakter tvorby radikálne zmenili dve skutočnosti: 1) Pre jeho sympatie k Parížskej komúne (1871) ho vyhodili z úradníckeho miesta v mestskej rade. 2) Osudové stretnutie s mladučkým Rimbaudom a jeho poéziou. Opúšťa rodinu a vydáva sa s Rimbaudom na potulky po Európe. Ich duševná spriaznenosť prerástla až so homosexuálneho vzťahu, ktorý mal svoju tragickú dohru, keď sa Rimbaud rozhodol Verlaina opustiť. Verlaine na neho v zúfalstve vystrelil, ale rana, našťastie, nebola smrteľne nebezpečná. Ich rozchod bol však neodvratný. Verlaine sa vrátil do Paríža, ale jeho žena sa odmietla k nemu vrátiť. Zvyšok svojho života prežil medzi krčmou a kostolom, podľa toho, ako sa u neho striedali obdobia zapíjania žiaľu a kajúcnych modlitieb. P

- kniha Prekliati básnici – portréty symbolistov
- básnické zbierky – Saturnské básne, Múdrosť
- prozaické diela – Moja nemocnica, Moje väzenie, Vyznania
- báseň Túžba -- autor sa túži dostať zo zeme do raja, prosí vtáika, aby ho tam vyniesol na krídlach, raj vykresľuje ako krásny, čistý, prlný dobra, hudby, kde nie je medzi ľuďmi nenávisť; svet vykresľuje ako skazený, sny sú často nesplnené, láska a krása sa dá kúpiť za peniaze, je tu veľa nečistých vecí a ten, ktorý chce konať dobro je často na posmech
- báseň Básnické umenie -- v básnickom umení Verlaine prezrádza vlastné kritériá na dobrú poéziu. Mnohé z nich patria medzi znaky symbolistickej básne, ako boli vymenované na začiatku kapitoly – hudba, polysémantickosť, používanie pojmov ako symbolov...

Ivan Krasko

- vlastným menom Ján Botto (neskôr aj Janko Cigáň)
- už ako študent na rumunskom gymnáziu začal písať básne, v ktorých sa vyznáva zo svojej túžby nasledovať tvorbu Hviezdoslava a Vajanského
- stal sa vedúcou osobnosťou lit. moderny, i keď prvenstvo v zavádzaní moderny netradičných prvkov patrí k Jankovi Jesenskému

-básnické zbierky: Nox et solitudo, Verše

-diela vysvetlené v téme 8.lyrická poézia –druhy lyriky

Charles Baudelaire (netreba veľmi vedieť)

Francúz, mal nešťastné detstvo, odišiel cestovať po mori, žil bohémskym životom – protestuje proti spl, tým že bral drogy... V závere života oslepol a ochrnul, rok žil v agónii, napokon zomrel na ťažkú chorobu.

KVETY ZLA

Zbierka, je nemravná, zakázali mu písať, vzbudila pobúrenie. Zamýšľa sa nad problémami o ktorých iní autori mlčali. Vniesol do poézie tému zla. Ako zlo tu vystupuje spoločnosť. Vyjadruje svoje zhnusenie, opovrhovanie, je falošná, záleží v nej iba na peniazoch. Zamýšľa sa sám nad sebou, prežíva rozpoltenosť, lebo je zhnusený aj zo svojho života, celý život ho prenasledoval smútok a sklamanie. Poukazuje na to, že navonok je spol. krásna, ale plodí zlo.

Albatros

Tento vták zobrazuje voľnosť, slobodu. Je priateľský voči ľudom, odprevádza lode. Posádka ho však chytí, ubližujú mu. Tu poukazuje nato, že človek si nevie vážiť slobodu tvorov, ktorí žijú v prírode. Myslia si o sebe, že sú nadradení. Sám Albatros trpí, trápi sa, že bol kráľom, slepo im veril a oni ho sklamali. Autor túži slobodne písať rovnako ako Albatros lietať. Bol však neustále spútaný spoločnosťou. Aj jeho ponižovali a vysmievali. On sa však bráni, nevzdáva sa, nebojí sa budúcnosti, lebo sa nechce vzdať ideálov.

Človek a more

Opisuje spojitosť človeka s morom. Človek má čistú dušu ako priezračná hlbina. More je pokojné, človeka nič neruší, ale keď je na mori búrka, človeka sa zmocní des. Des a búrku prirovnal k prenasledovaniu v spoločnosti. Človek sa snaží more podmaniť, ale nedokáže to.

Súvislosti

Zachytáva atmosféru prírody, zachytáva ju zrakom, sluchom. Naznačuje jej nekonečnosť, porovnáva ju so životom, ktorý je pominuteľný.
Mrcina – symbolizuje rozpad vzťahu dvoch ľudí, lebo ju raz videl pri prechádzke s milou. Milej hovorí, že načo jej je krása, keď sa napokon stane mrcinou. Krása nie je dôležitá, lebo je pominuteľná, ale duša ostane, je dôležité sa o ňu starať. Poukazuje napominuteľnosť javov života. Báseň venoval svojej milej.

PARÍŽSKY SPLEEN

Zbierka básní v próze. Využíva tu prirovnania, je to úvaha, vyznáva sa zo svojich pocitov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné otázky z literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu