Svetový romantizmus – Hugo, Goethe, Schiller, Mácha, Byron

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 23.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 620 slov
Počet zobrazení: 1 519
Tlačení: 140
Uložení: 133

Svetový romantizmus – Hugo, Goethe, Schiller, Mácha, Byron

(obsahy ich hlavných diel)

Preromantizmus – sentimentalizmus 18 – 19 st.

Vplyv: 1. PRM revolúcia v Anglicku

  1. Veľká Fr. Revolúcia

- obrat od rozumu k citu

- pri poznávaní sveta na 1. mieste cit

- hl. predstaviteľ J. J. Rouseau

Johann Wolfgang Goethe

- patril do skupiny revolucionárov Sturm und Drang

  • Utrpenie mladého Wertera

- Téma: Nešťastná láska dvoch mladých ľudí, nenaplnená v spleti neprajného osudu.

- Kompozícia: Dielo je rozdelené na dve knihy, ktoré sú písané formou listov, ktoré píše hlavný hrdina svojmu priateľovi.

Dej:

Werther po smrti svojej priateľky odchádza na vidiek, aby zabudol na spomienky a začal nový život. Zaoberá sa tu umením, maľuje prírodu a dedinský ľud. Zoznámi sa s človekom, ktorého si obľúbi najmä pre jeho statočnosť. Bol to vdovec, ktorý mal veľa detí. Starala sa o ne jeho najstaršia dcéra Lotta. Werther sa s ňou zoznámil na jednom večierku. Zaľúbili sa jeden do druhého aj napriek tomu, že Lotta bola už zasnúbená s Albertom, ktorý bol v tom období na služobných cestách. Keď sa Albert vráti, stane sa Wertherovým dobrým priateľom. Radí Wertherovi, aby na Lottu zabudol. Werther odchádza pracovať do mesta na vyslanectvo. Tam sa mu však nevodí dobre. Dostáva sa do spoločnosti plnej namyslených ľudí. Spoznáva tu mladú slečnu, ktorá sa vlastnosťami podobá Lotte. Zapáči sa mu, no príbuzní jej zakážu stretávať sa s ním, lebo je z nižšej spoločnosti. Werther dostáva list od Alberta. Oznamuje mu v ňom, že Lotta sa už zaňho vydala. Werthera to veľmi zraní, preto podáva výpoveď a vracia sa späť na vidiek k Lotte. Aj keď ho veľmi ľúbi, odmieta ho a žiada, aby k nej nechodil často. Werther sklamaný neopätovanou láskou k Lotte vidí iba jedno východisko- smrť. Svoje rozhodnutie aj uskutočnil. Zastrelil sa pištoľou, ktorú si požičal od Lotty. Utešovala ho myšlienka, že zomrel rukou svojej najdrahšej.


„ Ach, to, čo viem, môže vedieť každý - ale srdce je len moje! “

„ Pravdaže, som len pocestným, len pútnikom tu na zemi! Vari ste vy niečo viac? “

„ Ó, čo je človek, že si smie na seba ťažkať! “

  • Faust

- filozofická báseň vo forme divadelnej hry – veršovaná tragédia

Dej: 
I. diel: Nespokojnému starému chudobnému učencovi Faustovi, túžiacemu stále po novom poznaní, ponúkne Mefistofeles, zosobňujúci diabla, svoje služby. Za to mu Faust sľubuje dušu, no len ak dosiahne uspokojenie. Aby Mefistofeles odvrátil Fausta od túžby po vedomostiach, pokúša ho zlákať zvodmi sveta: uvedie ho do veselej spoločnosti, omladí ho a pošle mu do cesty príjemnú meštiansku dievčinu Margarétku, do ktorej sa Faust zamiluje. Margarétka však zaviní smrť svojej matky i brata, ktorý je zabitý v súboji s Faustom. Zo zúfalstva nad svojou vinou utopí svoje a Faustovo dieťa a v žalári očakáva popravu.

II. diel: Faust spočiatku prepadá zúfalstvu z Margarétkinej smrti, preto ho Mefistofeles odvedie na cisársky dvor, kde má zabudnúť na svoj žiaľ a rozptýliť sa. Faust získava cisárovu dôveru a vďačnosť, keď vynálezom papierových peňazí zachráni ríšu pred úpadkom. Pre dvorskú spoločnosť vyvoláva z podsvetia najkrajšiu ženu staroveku, Helenu, má s ňou syna Euforiona a po smrti oboch sa vracia ku dvoru, aby si vyžiadal od cisára za odmenu bažinatú krajinu pri mori, ktorú chce zmeniť na úrodnú pôdu, na ktorej by žili slobodní ľudia. V uskutočnení tejto vidiny spoznáva konečný zmysel svojho života. Napriek tomu, že pocítil uspokojenie a podľa zmluvy by mal svoju dušu prenechať peklu, zachraňuje ho ušľachtilý zámer pomáhať ľuďom.

„ Iba ten, čo denne bojuje za slobodu si ju naozaj zaslúži.“

Friedrich Schiller

- patril do skupiny revolucionárov Sturm und Drang

  • Zbojníci – dráma

- protest proti vláde tyranie nad ľuďmi

- Hlavné postavy: sú dvaja bratia - Karol Moor (starší) a Franc Moor(mladší)

 Karol - má temperamentnejšiu povahu, je to rebel, burič, ktorý chce pomstiť bezprávie

- je prezentovaný ako kladný hrdina.

Franc - je bezohľadný, necitlivý sebec a

- prezentovaný ako záporná postava.

Dej:

Franc očierni pred otcom Karola a získa si aj Karolovu snúbenicu Amáliu. Otec všetko Francovi uverí a Karola vydedí. Karol pociťuje veľkú nespravodlivosť, preto sa stane vodcom zbojníkov. Tí ale nebojujú za spravodlivosť a slobodu, ale sú to bezohľadní zločinci. Preto sa sklamaný Karol vracia domov. Doma zistí, aký je Franc krutý. Kým bol Karol zbojníkom, pripravil Franc otca o vládu a zatvoril ho do väzenia. Otec neznesie krutú pravdu a zomiera. Karol zastrelí Amáliu, aby ju nemusel vydať zbojníkom. Franc zo strachu spácha samovraždu. Karol sa na záver vydá súdu a odsúdia ho na smrť za vraždu Amálie. Zomiera pre svoju lásku k slobode a spravodlivosti.

Romantizmus 18 – 19 st.

- opozícia ku klasicizmu

- hl. žánre: román, poviedka, balada

- hl. motív: konflikt medzi človekom a spoločnosťou

- kontrast: sen ↔ skutočnosť

- ideál: sloboda človeka

- hl. hrdinovia: zo všetkých spoločenských vrstiev

Predstavitelia: Byron, Shelley, Hugo, Puškin, Mickiewicz, Petöfi, Mácha, Němcová

George Gordon Byron

- Anglický básnik

  • Childe Heroldova púť

- autobiografické

- Hlavným motívom tohto diela je púť hlavného hrdinu, Childe Harolda, potomka starého šľachtického rodu, ktorý je znechutený vlastným prázdnym životom, pokrytectvom v spoločnosti, sociálnymi i politickými pomermi. Preto opúšťa svoju vlasť a vydáva sa na cestu do Európy. 

„Nenávidel som svoju vlasť. Avšak strasti, ktoré som zakúsil u rôznych národov, kde som žil, ma zmierili...“

Karel Hynek Mácha Básnik revolty

- prešiel opísal a namaľoval asi 90 českých zámkov

  • Máj – lyricko epická skladba

Kompozícia: 1. Úvodná báseň – oslava českého národa, vyzdvihuje nezištnú pomoc blížnemu a vernosť kráľovi, Bohu a vlsti, starostlivosť o materinský jazyk

  1. 4 spevy + 2 intermedzá – vsuvky

Dej:

- skromný – opisy prírody a reflexie

- zobrazil osudy 3 ľudí: Vilém, otec, Jarmila

Viléma - otec v mladosti vyhnal z domu a tak sa stal vodcom zbojníkov

- zavraždí zvodcu svojej milej Jarmily – nevediac o tom, že je to jeho otec

- Viléma uväznia a popravia

- Jarmila čaká Viléma na brehu jazera 20 dní. Vilém nechodí, hviezdy žiaria na hladine jazera a Jarmile tečú slzy beží za neznámym mužom, keď zistí, že to nie je Vilém dozvedá sa, že bol odsúdený na smrť na kolese

- Jarmila má pocit hanby a viny, skočí do jazera a utopí sa

- v 4 speve do deja vstupuje básnik

  1. Intermezzo - alegorické – prebúdzanie prírody a Vilémova smrť
  2. Intermezzo - žalospevné – Vilémova družina smúti za Vilémom
  1. Spev

„Byl pozdní večer – první máj –

Večerní máj – byl lásky čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas,

Kde borový zavánel háj.“

Viktor Hugo

- humanista, propagoval lásku medzi ľuďmi

  • Chrám Matky Božej v Paríži

-historický román, ktorý sa odohráva v 15. storočí v Paríži

Dej:

Dej románu sa začína voľbou kráľa bláznov, kde pestré publikum očakáva víťaza. Stáva sa ním Quasimodo. Oblečú mu posmešný talár a sprievod sa začína. V blízkosti sa objaví cigánka Esmeralda s cvičenou kozičkou a vyslúži si zlostné výkriky kňaza Frolla. Ten nahovorí Quasidoma, aby uniesol Esmeraldu, ku ktorej zahorel silnou vášňou. Zachráni ju kapitán lukostrelcov. Quasimoda za únos zatknú, mučia ho a bičujú. Trápi sa smädom na pranieri. Každý sa od neho odvracia s odporom zmiluje sa nad ním iba Esmeralda, ktorá mlčky pristúpi k odsúdencovi a podá mu vodu. Quasimodovi nikdy nikto neprejavil takýto cit. Odmenil ho úprimnou slzou, ktorá sa mu vykotúľala z oka.


Frollo šalie od žiarlivosti. Vie, že Esmeralda má schôdzku s kapitánom a potajomky tam prichádza aj Frollo. Jeho úmyslom je zbaviť sa soka. Použije na to dýku. Z vraždy obvinia nevinnú Esmeraldu a pridajú jej aj vinu z čarodejníctva. Spod šibenice ju zachráni Quasimodo. Nežne sa o ňu stará a chráni ju aj pred svojím "dobrodincom" Frollom. Ukrýva ju vo veži chrámu, ktorý je pre ňu azylom. Primitívny dav si žiada jej hlavu a preto Frollo nahovorí spisovateľa, aby mu pomohol vyviesť Esmeraldu z jej azylu v chráme. Cigánka pri úteku v zamaskovanom mužovi spoznáva odporného Frolla. Opäť ho odmieta. Jeho pomsta je krutá. Strčí ju do cely k zúrivej kajúcnici, ktorá v nej spoznáva svoju dcéru a snaží sa ju ochrániť pred rozvášneným davom, ktorý nepretržite žiada jej smrť. Esmeraldu čaká poprava obesením, Frollo sa díva z veže na popravisko spolu s Quasimodom. Na jeho tvári je diabolský úsmev. Quasimodo ho vidí a vrhá sa na neho svojou obrovskou silou a zúrivosťou, a hádže ho do priepasti.


Po dvoch rokoch od tejto tragédie našli v hrobke kostola kostru ženy, ktorú pevne objímala kostra muža s pokrivenou chrbticou. Žena zomrela obesením, ale muž prišiel zomrieť dobrovoľne.

Román má všetky črty romantického diela, kontrast dobra a zla, nenávisti a spravodlivosti, bezprávia v stredoveku, tajupných vášní a harmóniu kontrastov v postave Quasimoda.

  • Bedári
    - Hugo vo svojom diele skúma podstatu dobra a zla a snaží sa upozorniť na sociálne problémy a nedostatky zákona

Dej:

Hlavný hrdina Jean Valjean bol odsúdený na galeje pre krádež chleba. Spočiatku jeho trest nebol veľmi dlhý, ale považoval ho za nespravodlivý a z galejí ušiel, za čo dostal 20 rokov. Keď si trest odpykal vrátil sa a niesol si pečať galejníka. Nemal prácu ani živobytie. Keď už bol na pokraji síl, narazil na faru, kde ho prijal kňaz a pohostil ho ako vzácneho hosťa. Jean Valjean mu však ukradol strieborné predmety a na úteku ho chytili. Kňaz mu pomohol – povedal, že mu tie predmety daroval. Na základe tejto skúsenosti sa Valjean rozhodol, že bude už iba dobrý.

Neskôr sa z neho stal starosta mesta, ktorý každému pomáhal. Raz k nemu prišla chudobná a ťažko chorá prostitútka Fantima. Poprosila Valjeana, aby sa jej po smrti postaral o jej dcéru Cosette. Zanedlho Fantima naozaj zomrela. Do Valjeanovho života vstupuje Javert, bývalý strážnik z galejí, ktorý ho chce znovu potrestať. Preto musí Valjean odísť a dať Cosette do rúk Thériardiera, ktorý ju však vo svojej krčme využíva ako slúžku. Tu sa Cosette zoznamuje s krčmárovou dcérou Epomine a s Gavrochom, ktorého spoznala na barikádach. V tomto čase vypukla v Paríži revolúcia a u krčmára sa schováva mladý revolucionár Márius, do ktorého sa zaľúbi Epomine, ale aj Cosette, ktorej lásku opätuje a zoberú sa. Neskôr sa v rámci bojov v revolúcii Javert aj Márius dostávajú do smrteľného nebezpečenstva. Valjean sa práve vtedy vracia a obidvom zachraňuje život. Keď Javert zistil, kto ho zachránil, pochopil zvrátenosť svojho života a skočil do Seiny. Valjean po smrti zanechal všetok majetok Cosette.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#list pre Cosette

Vypracované tézy zo slovenského jazyka literatúry

Diskusia: Svetový romantizmus – Hugo, Goethe, Schiller, Mácha, Byron

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.053 s.
Zavrieť reklamu