Činohra, Horizontálne členenie drámy, Analýza diel Statky - zmätky a Kým kohút nezaspieva

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 480 slov
Počet zobrazení: 1 408
Tlačení: 97
Uložení: 86

Činohra. Horizontálne členenie drámy. Analýza diel Statky - zmätky a Kým kohút nezaspieva.

Činohra je literárne dielo patriace do dramatického žánru, hra zobrazujúca vážne spoločenské problémy, nemusí končiť tragicky.

Vznikla miešaním prvkov tragédie a komédie v 18. a 19. storočí. Je v celku vážna ale jej zakončenie nie je tragické. Hrdinami sú ľudia bežného života. Rozpory medzi nimi vyúsťujú do zrážok ale tieto nenadobúdajú bezvýchodiskové tragické podoby. Delenie drámy:

-výstupy

-scény

-dejstvá

Jozef Gregor Tajovský - Statky - zmätky

Jozef Gregor Tajovský bol ako prozaik vedúcou osobnosťou druhej vlny slovenského literárneho realizmu a ako dramatik zakladateľom slovenskej realistickej drámy.

Narodil sa v stredoslovenskej obci Tajov, ako najstaršie dieťa v mnohodetnej rodine. Otec bol remeselníkom - obuvníkom. Tajovského otec bol prísny nielen na seba, ale aj na mladého Jozefa.Detstvo preto často trávil u starých rodičov, ku ktorým sa napokon aj natrvalo presťahoval.

Tu spoznal základné mravné a sociálne životné hodnoty, čo sa prejaví o aj v jeho tvorbe, ktorej časť venoval starému otcovi.

Počas prvej svetovej vojny bojoval na ruskom fronte a prebehol do ruského zajatia odkiaľ sa dostal do československých légií. Po vojne pomáhal mladým intelektuálom.

S manželkou Hanou Gregorovou mal dcéru Dagmar. Obe boli literárne činné. Diela:

-Maco Mlieč

-Apoliena

Statky - zmätky Hlavné postavy:

--Ľavkovci:

Jano - vozkár, pracovitý, ale chudobný. Chce aby bol jeho syn dobre zaopatrený. Plánuje, že keď jeho syn, dostane peniaze aj jemu sa z nich niečo ujde.

Žofa - Janova žena, vypočítavá. Všetkých volá „moje meno“, tiež má záujem o peniaze.

Ďuro - ich syn, nemá záujem o Zuzku, ale o peniaze, ktoré svadbou získa. Rád si v krčme vypije a zatancuje, napriek tomu, že je ženatý, má milenku Beťku - suseda Ľavkovcov.

--Kamenskí:

Tomáš - tesár, nesúhlasí so svadbou, lebo nie je z lásky. Záleží mu na Šťastí jeho dcéry, nie na peniazoch. Kata - jeho žena, stotožňuje sa s myšlienkou Palčíkovcov, lebo chce aby už Zuzka nemusela slúžiť.

Eva, Zuzka, Ondriš - ich deti.

--Palčíkovci

Ondrej - gazdík, chce získať lacnú pracovnú silu do svojho domu a je mu jedno, žetýmaiičí životy dvoch mladých ľudí. Mara - jeho žena, podporuje manžel

Obsah:

  1. Zofa a Jano sa zhovárajú so svojím synom Durom, že by sa mal oženiť. Nakoniec dospejú k rozhodnutiu, že by si mal zobrať za manželku Judku Bielych, lebo v tej rodine by sa mal dobre.

Ďuro potom odchádza za Judkou. K Ľavkovcom prichádzajú na návštevu Palčíkovci, ktorí sa dozvedia o budúcej svadbe. Ondrej navrhne Ľavkovcom, že ak sa jeho deti postarajú o nich v starobe, tak im ponechajú svoj majetok. Jano súhlasí.

Po čase prichádza Ďuro, ktorý u Judky zle pochodil. Tak mu Palčíkovci odporučia Zuzku Kamenských. Ďuro súhlasí pričom musí ukončiť svoj vzťah s vydatou susedou Betou, večer sa má Ďuro so Zuzkou stretnúť na tanci. Kamenskí,

Palčíkovci a Ľavkovci sa zišli, aby sa porozprávali o svadbe ich detí. Po odchode Palčíkovcov a Ľavkovcov hovorí Tomáš Kamenský svojej žene, že či tá svadba je vôbec rozumná. On s ňou veľmi nesúhlasí, lebo nie je z lásky, ale ide tu iba o peniaze. Aj jeho syn Ondriš je proti, len Kaťa si myslí, že Ďuro sa potom po svadbe nepraví k lepšiemu. Nakoniec sa všetci zídu a Zuzka sa svadbou súhlasí.

  1. O pol roka sa Ondrej a Mara Palčíkovci sťažujú, že sa Zuza ani Dom o nich nestarajú tak ako by mali. Preto im nechcú odkázať majetok. Ani Ďuro so Zuzou dobre nevychádzajú. Napriek tomu, že je tehotná, podvádza ju s

Betou. Zuzka je z toho všetkého smutná a chce sa vrátiť domov. Ďuro by bol rád keby odišla, lebo keď neodíde ona, tak pôjde preč on. Žofa s Katou ešte Zuzku prehovárajú, nech len ostane, že Ďuro sa polepší. Nakoniec aj tak Zuzka odchádza. Príde po ňu brat Ondriš. Ďuro si chce k Palčíkovcom nasťahovať Betu. Oni s tým súhlasia s podmienkou, že sa o nich bude starať,

  1. dejstvo

Ďuro s Betou sú nespokojní, že na nich Palčíkovci nechcú prepísať majetok. Palčik im sľubuje, že ho dostanú až po jeho smrti. Neskôr k Palčíkovcom prídu na návštevu Duroví rodičia. Ľavkovci sa zastávajú svojho syna i Bety, aby na nich

teraz prepísali aspoň časť majetku, ale Palčik si stojí za svojím, že až po smrti. Ľavkovci po tom odchádzajú domov nahnevaní. Ďuro sa ešte háda s Palčíkom, že nešpinil sľub. Beta sa rozhorčená z toho. že nedostala polovicu majetku

rozhodne Dura opustiť. Vtedy k ním priete aj Kaňúrik so Zuzkou po Zuzkine veci, čo jej vtedy Palčíkovci dali, ale Beta sa proti tomu postaví, že tie veci sú už teraz jej. Roztrhne sa tu veľká hádka. Kaňúrik odchádza so Zuzkou a jej vecami. Beta tiež odíde. Medzitým ešte Ďuro chce, aby sa Zuzka aj so synom vrátila, ale vidí, že sa nezmenila, tak to nechá tak. Keď všetci odídu Ďuro sa s Palčíkovcami začne škriepiť, že keď naňho nechcú prepísať majetok, tak nech ho aspoň vyplatia. Nakoniec Palčik vyženie Dura revolverom von z domu.

  1. dejstvo

Na Vianoce sa všetci chceli udobriť s Kamenskými a chodili sa k nim ospravedlňovať. Žofa sa prišla ospravedlniť m svojho syna, ale aj kvôli tomu, aby videla vnuka. Prišli tiež aj Palčíkovci. Tí hovorili, že to nemohli vytušiť ako to skončí a Zuzkinmu synovi to chceli vynahradiť tým, že mu po smrti odkážu svoj majetok. Nakoniec prišiel aj Ďuro aby videl svojho syna. Taktiež prosil Zuzku, aby sa k nemu vrátila, ale tá poučená predchádzajúcou skúsenosťou odmietla.

Ivan Bukovčan - Kým kohút nezaspieva

Ivan Bukovčan bol slovenský dramatik a filmový scenárista. Písal v medzivojnovom období. Narodil sa v lesníckej rodine v Banskej Bystrici. Študoval na gymnáziu v Prešove a Prahe a na právnickej fakulte v Bratislave. Istý čas pracoval ako novinár a od roku 1948 až do smrti ako dramaturg Československého štátneho filmu v Bratislave.

Diela:

  • Diablova nevesta
  • Hľadanie v oblakoch Hlavné postavy:

Ondrej - študent

Terežčák - bývalý horár Babjaková - babica Šusták - zverolekár Uhrík - holič

Tulák

Tomko - učiteľ Pani Lekárniková

Marika Mondoková - prostitútka Fischl - obchodník

Obsah;

V tejto hre sa autor vracia do obdobia po potlačení Slovenského národného povstania. Celá hra sa odohráva v pivnici, v malom mestečku istej novembrovej noci roku 1944.

Pred domom obchodníka s drevom, Fischla, niekto zabije nemeckého vojaka, ktorý je osobnou strážou Fischlovho hosťa

  • nemeckého dôstojníka, majora von Ten ako pomstu za jeho smrť použije starý zvyk: jeden k desiatim a dá zaistiť prvých desiatich ľudí, ktorí budú na ulici po siedmej hodine.

Zozbieraní rukojemníci spočiatku nevedia., prečo ich zaistili a utešujú sa tým, že je to len kvôli tej siedmej hodine, aj

keď Terežčáka zaistili tesne pred siedmou. Keď privedú ako desiatu prostitútku Mariku, povie im o vražde. Vtedy začnú tušiť, o čo ide.

Autor takto postavil hrdinov do ohrozenia, pozorujúc, ako sa zachovajú. Medzitým do pivnice príde Fischl, ktorý ich oboznámi so situáciou. Ak sa do rána nájde vinník, budú prepustení, ak nie, všetkých obesia. Sľubuje, že im pomôže a bude prosiť majora o miernejšie riešenie tohto prípadu. Po druhej Fischlovej návšteve sa dozvedia, že vojak, ktorý bol zabitý, bol načisto opitý, čím sa úplne zmenila ich situácia. Keďže opitý vojak je nedisciplinovaný vojak, major začal pochybovať, či je správne, aby zotrval na svojom pôvodnom rozhodnutí, keďže vojak týmto ohrozil bezpečnosť svojho veliteľa.

Preto sa rozhodol potrestať iba jedného z nich. Rozhodnutie necháva na nich samých.

Neskôr im Fischl donesie kľúč od pivnice pre toho jedného, ktorý má po vypršaní lehoty vyjsť von a utekať. Bude zastrelený na úteku. Žiadne vypočúvanie, verejná poprava. Krajne napätá situácia, ktorá vznikla umožňuje

porovnávanie ľudí a ich morálnych kvalít. Postavy musia voliť medzi smrťou a životom, vykúpeným jednou obeťou

spomedzi nich. Takýto krízový stav dokonale preverí charaktery. Pod hrozbou smrti ich pud sebazáchovy núti konať inštinktívne. Autor z nich postupne strháva masky a odhaľuje morálne trosky. Nie všetci, čo v normálnom živote stoja sociálne či inak nad ostatnými, sa v tejto situácii ukážu v dobrom svetle. Zverolekár Šusták a Pani Lekárnikova sa cynicky stavajú k osudu ostatných, len aby vyviazli so zdravou kožou. Zato Tulák, učiteľ Tomko, študent Ondrej, ba aj

prostitútka Marika nájdu v sebe dosť síl aby si zachovali ľudskú česť.

Nikomu sa nechce umierať, ale slabšie charaktery podľahnú hystérii a strácajú svoju ľudskú tvár.

Najvyšinutejší je holič Uhrík, ktorý napokon v afekte zavraždí Tuláka. Nervy ničiace pohľady a slová ostatných, hrôza a výčitky z tohto činu ho v závere vedú k sebaobetovaniu. Aj keď ho Tomko volá späť, Uhrík s kľúčom odchádza.

Lexikológia - viacslovné pomenovania (združené pomenovania a frazeologizmy) Lexikológia je náuka o slove, slovnej zásobe jazyka a lexikálnej rovine jazyka.

Jednoslovné pomenovania:

-jeden jav je pomenovaný jedným slovom Viacslovné pomenovania:

  • Jeden jav je pomenovaný viacerými slovami
  • nazývajú sa ustálené slovné spojenia Patria sem:
  1. a) združené pomenovania:
  • ustálené slovné spojenia, ktoré nemajú expresívny charakter
  • väčšina plní funkciu termínov
  • štátny úradník

Ak môžeme viacslovné združené pomenovanie nahradiť jednoslovným hovoríme o univerbizácii (dipiomová práca -> diplomovka)

Opak je multiverbizácia, pri ktorej sa jednoslovné pomenovanie nahradí viacslovným Frazeologizmy:

  • sú ustálené slovné spojenia s obrazným, preneseným významom. Delia sa na: 1.) ľudové (chodí spať so sliepkami)

2.) intelektuálne (Achillova päta) 3.) biblické (Jóbova zvesť)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#VERTIKALNE A HORIZONTALNE CLENENIE DRAMY

Slovenský jazyk a literatúra – maturitné otázky

Diskusia: Činohra, Horizontálne členenie drámy, Analýza diel Statky - zmätky a Kým kohút nezaspieva

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu