Próza naturizmu + diela

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: primak
Typ práce: Maturita
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 660 slov
Počet zobrazení: 627
Tlačení: 60
Uložení: 63

Próza naturizmu + diela

Vzniká v 30. rokoch 20. storočia. Obdobie hospodárskej krízy, nástup fašizmu a 2.sv vojny.

Charakteristické znaky:

  • Námety sú z dedinského prostredia a z prírody
  • Témy: láska, priateľstvo, česť
  • Postavy: obyčajný dedinský človek spätý s prírodou
  • Prítomnosť folklórnych tradícií (podoba rozprávok, harmonický záver)
  • Konflikt medzi dobrom a zlom
  • Kompozícia je stavaná na stupňovaní
  • Črty baladickosti
  • Príroda posúva dej dopredu a podieľa sa na vývine diela
  • Jazyk: Využívanie básnických jazykových prostriedkov z lyriky a z ústnej

ľudovej slovesnosti. Do popredia sa dostávajú dojmy a pocity.
Dej je ladený subjektívne a autor sa stotožní z jednou z postáv.

  • Typické útvary: Novela, poviedka, román

11) Predstavitelia: Ľudo Ondrejov – Zbojnícka mladosť

Margita Figuli – Tri gaštanové kone
Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Ľudo Ondrejov – Zbojnícka mladosť

Hl. postava Jerguš Lapin je dieťaťom prírody. Je s ňou veľmi úzko spätý. Možno aj preto že je synom zbojníka a vyrastal bez otca. Rodina býva ďaleko od ľudí na samote nazývanej zbojnícky tanec. Malý Jerguš má úžasnú silu v očiach a nebojí sa žiadneho psa, každého skrotí svojim pohľadom. Deti ho majú za malého bosoráka. Jeho najbližším priateľom je Paľo Stieranka. Neskôr sa však zblíži aj s ostatnými chlapcami, ktorý mu ubližovali a posmievali sa mu...

Margita Figuli – Tri gaštanové kone

Peťo prichádza do dediny, kde žije Magdaléna. Cestou stretne Jána a Jozefa, ktorí pašujú kone z Poľska a prenasledujú ich žandári. Podarí sa im utiecť, ale jeden kôň je zranený. Peter ho chce zastreliť, aby kôň netrpel, ale Jano mu v tom bráni. Ale Peter ho aj napriek tomu zastrelí. Na druhí deň prídu do dediny Magdalénini rodičia, ktorí neradi vidia Petra. Ako zať sa im páči bohatý Jano. Príde sviatok Jana, kedy sa pália ohne a táto noc sa považuje za magickú. Peter spolu s Magdalénou idú páliť ohne. Cestou sa porozprávajú a dohodnú sa, že Peter pôjde domov, začne robiť a postaví dom. Dohodnú sa, že Peter sa vráti k nej na 3 gaštanových koňoch. Tieto kone budú symbolom stretnutia a bohatstva. Peter dva roky pracuje, postaví dom a vracia sa s koňmi k Magdaléne. Cestou sa však Peter dozvedá, že Magdaléna je vydatá za Jana, lebo v ten istý večer, keď sa rozprávala s Petrom, Jano ju znásilnil. Magdaléna čakala dieťa. Tým pádom ju rodičia donútili vziať si Jana. Peter príde do domu Jana, ale tam nik nie je, a preto ide za nimi na pole. Už zďaleka vidí ako Jano mláti koňa. Magdaléna drží koňa za uzdu. 

Peter sa rozbehne na pomoc Magdaléne. Ale je neskoro, nakoľko ju buchne kôň kopytami. Peter sa pobije s Janom, ktorý omdlie. Peter odnesie Magdalénu do dediny. Jano zo zúrivosti stále týra kone a najmä toho, ktorého doviedli z Poľska. Stotožňuje koňa tuláka s Petrom. Peter ostane v dedine, kým Magdaléna nevyzdravie. Magdaléna vyzdravie, ale je slabá. Jano zúri, lebo Peter je v dedine. Koňovi na bok vypáli meno Tulák, ale to mu stále nestačí. Zase prinúti Magdalénu podržať koňa, nakoľko chce vypáliť koňovi aj oko. Magdaléna ho neudrží tak ho drží Jano sám. Kôň Jana zabije. Jana pochovajú. Magdaléna sa vzdá Janovho majetku. Majetok dá Janovej sestre. Magdaléna odchádza s Petrom na 3 gaštanových koňoch. V tomto diele sú kone vykonávateľmi spravodlivosti, symbolom stretnutia a bohatstva.

Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Drak vyrastal so starým slepím hrnčiarom, ktorý ho našiel ako hajdúcha. Drak sa postupne správal ako on, tým že ho vychovával. Bol samostatný a opustený. Zaľúbila sa do neho Eva a otehotnela s ním. Avšak drak sa zo dňa na deň z dediny odišiel a nikomu nič nepovedal. Drak do Evy nebol zaľúbený a Eva sa vydala za Šimona.

Drak sa vracia do dediny a Eva dúfa, že sa k nej vráti. Dedina prežíva ťažké neúrodné časy a dedinčania si to spájajú s príchodom Draka. Všetko zlé čo sa v dedine stane pripisujú to Drakovi. V lese vznikne požiar a zostalo tam dedinské stádo. Drak sa navrhne, že stádo zachráni a dedina mu neverí tak ide s ním Šimon.

Drakovi sa podarí zachrániť dedinské stádo a vracia sa do dediny. Príbeh je napísaný RETROSPEKTÍVNE. Eva ako stará mama rozpráva príbeh svojím vnúčatám. Eva pochopí že ju Drak nikdy nemiloval a začína byť šťastná so Šimonom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu