Román zo zameraním na individuálneho hrdinu v medzivojnovom období

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: primak
Typ práce: Maturita
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 845 slov
Počet zobrazení: 859
Tlačení: 66
Uložení: 70

Román zo zameraním na individuálneho hrdinu v medzivojnovom období

Medzivojnová literatúra

-Jednou z umeleckých metód vo svete bol SOCIALISTICKÝ REALIZMUS

-Obdobie po 1. svetovej vojny (1918-1945)

  1. svetová vojna (1914-1918)

Jeho zakladateľom bol: Maxim Gorkij

Vychádza zo skutočnosti. Nemá byť pasívnym obrazom.
U nás sa stal v 50. rokoch jediným povinným literárnym smerom.
Jeho typickými znakmi boli:-Straníckosť

-Triednosť ( robotnícke a roľnícke prostredie)
-Ľudovosť (jednoduché umelecké formy)

Jozef Cíger Hronský - Jozef Mak

Jozef mak bol nemanželským dieťaťom. Nikto mu nechce isť za krstnú mamu ale nakoniec sa ňou stala suseda hana. Jozef mal nevlastného brata Jána, ktorý sa k Jozefovi správal veľmi zle. Matka chcela, aby bol v dome kľud a preto poslala Jozefa k pastierom aby tam vyrástol a bolo mu tam lepšie. No Jozef sa rozhodol že bude drevorubačom. Bol pracovitý a ľudia si ho vážili. Po čaše sa Jozef zamiloval do Maruše, ktorá bola cerov jeho krstnej mamy. Chcel sa oženiť a preto začal stavať dom na bratovom pozemku. No začala vojna a Jozef musel odisť tak ako všetci, ale brat Ján ostal sama. Cez vojny sa Jozef dozvedel že Maruša sa vydala za Jána a bývajú v dome ktorý on postavil. Po vojne sa vrátil domov no bolo mu ťažko žiť vedľa Maruše, ktorá je jeho švagrinou. S týmto sa nezmieril ani potom, čo sa oženil s Júliu, ktorú ani nemiloval. Napokon sa im narodil syn. V rodine nastal zvrat potom čo sa Jano rozhodol odísť do Ameriky. Maruša sa začala schádzať s Jožom. Jula to zistila a poriadne ju to trápilo. Jožo postupom čašu Marusu znenávidel. Ta sa od žiaľu opila a utopila sa v kotli pri praní bielizne. Jožo odišiel domov, kde sa neskôr dozvedel že Jula čaká druhé dieťa ale bála sa mu to povedať. Jožo začal pracovať ako kočiš aby si mohol odkúpiť polovicu domu ktorú Jano predal keď odchádzal do Ameriky. Jula porodila ďalšieho syna. No po pôrode zomrela hoci sa s Jožom zmierili. Jožo mal v tej dobe 30 rokov a ešte ďalších 30 pred sebou
Jozef mak – človek milión

Milo Urban – živý bič

Autor zobrazuje dedinský ľud cez vojnu a to ako naňho vojna vplýva. Vojna postihuje ľudí fyzicky i psychicky. Ondrej Koreň sa vracia domov je psychicky i fyzicky zlomený a na tvári ma obrovskú jazvu. Vo vojne prišiel o ruku a navyše nerozpráva. Ľudia v dedine tak vidia čo dokáže z človeka urobiť. Ďalšou postavou je Ilčíčka. Vojna ju postihla cez syna, ktorý musel narukovať a tak prišla o všetko čo jej k starobe mohlo byť nápomocné. Štefan Ilčík bol na vojne zastrelený. Ilčíčka stelesňuje živelnú vzburu obyvateľov proti dožívajúcej Uhorskej moci.

Eva Hlavajová – Eva chcela vy reklamovať svojho muža z vojny a tak hľadá pomoc u notára Okruhlického. Ten je predstaviteľom pánskeho sveta a využíva svoje postavenie. Zneuctí Evu, ktorá otehotnie a celá dedina, keďže nevie kto je otcom dieťaťa považuje Evu za pobehlicu. Všetci ju ohovárajú a ukazujú na ňu prstom. Adam Hlavaj sa chce pomstiť notárovi Okruhlickému a nakoniec to neurobí on ale dedina.

1. časť: Stratené ruky

Ráztochy je malá dedina na severnom Slovensku. Vojnu poznali v dedine len z rozprávania starého Komára, a mysleli si, že zlí sú v nej trestaní a dobrí vždy vyhrávajú. Až keď začali prichádzať zmrzačení vojaci (Ondrej Koreň – prišiel o pravú ruku, o jazyk, bol vychudnutý a na tvári mal jazvu) a tvrdý odvod, ich skreslený pohľad na vojnu sa zmenil a odsúdili ju. 

Eva Hlavajová, ktorej muž je na vojne, čaká dieťa s notárom Okolickým. Eva za ním chodila, aby notár vyslobodil, vyreklamoval jej manžela z vojny. Odvod bol krutý, hlavne pre dedinčanov, ktorí nepoznali vojnu. Museli odviesť na front aj dobytok, aby mohli vojaci jesť. Matej Kramár nechcel pustiť boženíka Krúňavu do stajne. Skončilo to výmenou názorov a Krúňavu sotil Kramár do hnoja. Po tejto udalosti išiel Komár odprosiť Kúrňavu a ohovoril Kramára. Potom sa konalo vyšetrovanie.

2. časť: Adam Hlavaj


Adam Hlavaj sa rozhodol, že ujde z vojny. Naháňali ho žandári, ale neúspešne. Adam sa dozvedel o smrti svojej ženy, túži po pomste. Pohybuje sa v okolí dediny a pátra po vinníkovi. Okolický sa snažil odstrániť Adama skôr ako sa dozvie celú pravdu.
Adam sa skrýval v stajni u Kramára, ktorý ho raz pozval do domu na večeru. Zrazu prišiel Kúrňava a aj žandári, ktorí Adama chytili. Kúrňava dostal svoje peniaze, ale keď mu Komár vynadal, zistil, že urobil chybu a rozhodol sa pomstiť sa Okolickému. Pomohol teda utiecť Adamovi. Kúrňava povie Adamovi celú pravdu, o tom, že Okolický je otcom Evinho dieťaťa. Adam pri konflikte nedokázal Okolického zabiť.

Celá dedina sa proti notárovi Okolickému vzbúri. Notár si zavolá na pomoc pluk. Okolický ochorie, dostane mrtvicu a nemanželské Evino dieťa pri epidémii červienke zomrie. Vojna sa skončila. Dedinčania sa chceli pomstiť Maďarom a krvavo im všetko vyúčtujú. Okolického utopia. Besnenie v dedine vyvrcholí u Árona, kde sa všetci opijú a začnú ho vykrádať. Áron s manželkou utečú a svoj dom podpália. Adam nebráni besneniu v dedine, usmieva sa, pretože je slobodný.

Erich Maria Remarque - Na západe nič nového

Chlapčenská trieda gymnázia pod vplyvom učiteľa telocviku a nacionalistickej propagandy sa dobrovoľne prihlásia na front. Prejdu základným výcvikom a v jednej jednotke sa ocitnú 7 chlapci z triedy. Postupne všetci zomierajú, Paul posledný. Rozpráva o tom, čo prežívajú na vojne, o ich živote pred vojnou a ich smrti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Román zo zameraním na individuálneho hrdinu v medzivojnovom období

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.037 s.
Zavrieť reklamu