Román zo zameraním na ženskú postavu

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: primak
Typ práce: Maturita
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 563 slov
Počet zobrazení: 859
Tlačení: 62
Uložení: 54

Román zo zameraním na ženskú postavu

Román - je veľký epický žáner. Zobrazuje široký okruh zo života ľudí, obyčajne v dlhšom časovom rozpätí.

Lev Nikolajevič Tolstoj – Anna Kareninová

Dej sa odohráva v prostredí Ruskej šlachty. Hlavná hrdinka Anna Karenninivá sa dostáva do konfliktu so svojím manželom a aj rodinou pretože verejne prizná vzťah so slobodným mladým mužom.
Anna Kareninová chce zachrániť manželstvo svojho brata ktoré stroskotáva kvôli nevere. Stretáva sa s Vronským ktorý je nápadníkom Kity (je sestra jej švagrinej).

Do Kity je zamilovaný Konštantín Levin, ktorý je dlhoročným priateľom Kitty a dáva prednosť Vronskému, ktorý však na manželstvo s ňou ani nepokúša. Vronský sa na prvý krát zamiluje do Anny Kareninovej a majú spolu pomer. Stále sú spolu a Petrohradská spoločnosť ich poza chrbát ohovára a smeje sa im. Anna dostáva svojho manžela do trápnej situácie. Karenin sa jej snaží dohovoriť ale manželstvo sa nedá zachrániť. Anna sa prizná a chce sa rozviesť. Nechce však prísť o syna a tak s milencom odchádza do cudziny aby neboli spoločnosti na očiach. Levin si berie Kitty, ktorá vytriezvela zo zaľúbenia do Vronského. Anna sa po roku vracia a narodila sa im nemanželská dcéra. Petrohradská spoločnosť ich však v salónoch neprimá. Anna trpí samotou. Nikto zo známych ju nenavštívi. Vzťah z Vronským sa Anne rozpadá a navyše Anna smúti za svojím synom, ktorý žije v odlúčení. Anna nachádza východisko a hodí sa pod vlak na tej istej stanici, kde stretla Vronského.

Svetozár Hurban Vajanský – Suchá ratolesť

Stanislav Rudopoľský sa vracia z ciest do rodného Rudopolia. Bol vzdelaný, talentovaný maliar, vyštudoval v cudzine. Jeho príchod bol udlostou pre celý kraj a pred voľbami sa o neho uchádzala maďarónska aj Slovenská časť inteligencie. K Maďarom patril Svatmaj a k Slovákom patril učiteľ Tichí a statkár Vanovský. Učiteľ Tichí má na Stanislava dobrý vplyv, vysvetlí mu položenie Slovákov, potrebu slovenského školstva a aj politiky. Stanislav sa stýka s Vanovským. Často k ním chodieva a začnú sa šíriť reči že má niečo s jeho ženou. Vzťahy sa však vysvetlia. Máriu Bánovskú berie ako model pre svoj obraz. Stanislav sa zoznámi s Adelou Rybáričkou, ktorá bola najkrajšou ženou v okolí. Na tú dobu sa správala veľmi emancipovane – fajčí, robí pikniky, hrá karty. Stanislava mrzí že mu nevenuje pozornosť pretože sa mu páči. Maďar Svatnay urazí učiteľa Tichého a Stanislav bráni jeho česť v súboji. Je ranení a nemá sa o neho kto starať. Adela sa prestane hrať na neprístupnú a následne sa k nemu nasťahuje. Vo voľbách Bánovský so Slovákmi prehral. Neboli to však regulárne voľby. Učiteľ Tichí dúfa že keď sa na Slovenskom vidieku usadia ľudia ako Stanislav a splyvu na Slovensku integráciou znovu sa zemianstvo zazelená a prestane byt suchou ratolesťou. Vanovský verí v rozdelenie suchej ratolesti, teda verí že zemianstvo ešte nájde správnu cestu.

Lev Nikolajevič Tolstoj - Vojna a mier

Vojna a mier - opis napoleonských bitiek (resp. ruského ťaženia). Opisuje rodinu šľachtica Andreja Bolkonského. Bolkonskému umrie pri pôrode žena, on odchádza do vojny, preslávi sa. Nebojí sa smrti a nezáleží mu na živote.

Na dovolenke sa zoznámi s mladou Natašou Rostovou, s ktorou sa do seba zamilujú. Tým Andrej získa znovu záujem o život. Postupne v ňom rastie odpor k vojne. Ďalej tu vystupuje Piere Bezuchov, ktorý je nositeľom Tolstého myšlienok, hodnotí dianie okolo Napoleona. Bezuchov išiel do vojny zo zvedavosti, postupne sa v ňom zrodí odpor k násiliu a prechádza vojnou ako pozorovateľ. Dostáva sa do blízkosti Napoleona a chce ho zastreliť, ale neurobí to.

Andrej sa nakoniec dostáva ťažko ranený domov, kde ho ošetruje Nataša, ktorej zomiera v náručí. Nataša sa nakoniec vydáva za Bezuchova.

Tolstoj v tomto diele odsudzuje vojnu a násilie, a to aj obranné

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu