Eposy

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.03.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 840 slov
Počet zobrazení: 929
Tlačení: 66
Uložení: 73

Eposy

Sú rozsiahle epické básne, v ktorých autor oslavuje hrdinstvo jednotlivca alebo národa; vyznačujú sa epickou šírkou, ktorú autor dosahuje častými odbočeniami od deja. Epos bol pred románom najväčším a najreprezentovanejším žánrom epiky. Východiskom pre jeho vznik boli staroveké mýty. Prvé eposy sa opierali o bájoslovie starovekých národov a boli to tzv. hrdinské alebo bohatierske eposy. Najstarším z nich je

  • Epos o Gilgamešovi
  • z 3. tisícročia pre n. l.
  • nieje príznačný pre dobu, v ktorej vznikl
  • Hlavná postava sa nestotožňuje s hrdinami vtedajších dôb
  • skladá sa z dvoch častí: 1. hovorí o priateľstve hlavného hrdinu s Enkiduom

 2.o márnom úsilí Gilgameša dosiahnuť večný život

  • je to epos o márnom úsilí človeka získať večný život

Dej: Gilgameš vládne tvrdou rukou obyvateľom mesta Uruk. Ktorých núti, aby pracovali na mestských hradbách. Obyvatelia požiadajú o pomoc bohov, ktorí vytvoria polodivého človeka Enkidua s neobyčajnou silou. Enkidu víťazne zápasí s Gilgamešom a spriatelí sa s ním. Spolu s pomocou boha Slnka premôžu krutého obra Chuvavu. Ku Gilgamešovi vzplanie láskou bohyňa Ištar, on ju však odmietne a za trest prichádza na Zem nebeský býk. Gilgameš s Enkiduom ho zabijú, Enkidu urazí bohyňu, čím privolá jej kliatbu a zomiera. Po smrti priateľa Gilgameš hľadá tajomstvo večného života. Vydá sa na púšť za Utanopištinom, ktorého bohovia obdarili nesmrteľnosťou. Keďže však nevydrží bdieť 6 dní a 7 nocí nesmrteľnosť nezíska, a keď neskôr vyloví rastlinu večného života, zožerie ju had. Záverečná časť eposu obsahuje rozhovor medzi Gilgamešom a Ekiduovou dušou vyvolanou z podsvetia, v ktorom sa Gilgameš dozvedá o pochmúrnom živote po smrti. Gilgameš dospeje k názoru, že človek nemôže získať večný život, lebo ten je daný iba bohom. Od kvality života človeka závisí, či po smrti sa jeho meno stane nesmrteľným.

Druhy eposov:

  1. Hrdinské eposy
  • pravdepodobne vznikali z menších veršovaných povestí ľudového pôvodu
  • Rozprávajú o významných udalostiach, ktoré ovplyvňovali celý národ a jeho život
  • Okrem hlavnej dejovej línie sa v nich nachádza aj vedľajšia, resp. väčšie množstvo vedľajších línií
  • chýba charakteristika vnútorného sveta postáv, ich psychiky
  • Na začiatku hrdinských eposov sa nachádzal invokácia – vzývanie múz, ktoré mali básnikovi pomáhať pri písaní diela
  • Po invokácii sa nachádza propozícia – krátke naznačenie deja
  • Po uvedení udalostí už autor priamo vstupuje do deja – in medias res

Najznámejšími hrdinskými eposmi sú:

  • ILIAS A ODYSEA

Ich autorom je Homér (homérske eposy).

Sú vrcholom gréckej epiky.

Dej prvého eposu : Príčinou vojny bol únos krásnej Heleny. Menelaos s bratom Agamemnónom, kráľom Mykén, zorganizoval veľkú výpravu. Gréci bojovali 10 rokov, víťazstvo sa prikláňalo raz na jednu, raz na druhú stranu aj pričinením zásahov bohov, ktorí boli rozdelení na dva tábory. Ku koncu vojny odmietol bojovať Achilles, lebo Agamemnon mu zobral ukoristenú otrokyňu. Jeho výzbroj si požičal priateľ Patroklos, ktorého napokon zabije trójsky hrdina Hektor v presvedčení, že je to Achilles. Epos vrcholí opisom súboja Achilla s Hektorom. Končí sa Achillovým víťazstvom a potupou zabitého Hektora, ktorého vláčia okolo trójskych hradieb a nakoniec ho vydajú kráľovi Priamovi.

Dej druhého eposu: Po skončení vojny sa domov vracia Odyseus. Sedem rokov bol v zajatí nymfy Kalypso na ostrove Ogygia. Na pokyn posla bohov Herma ho prepustili. Pre búrku, ktorú rozpútal rozhnevaný Poseidón, stroskotá. Vďaka bohyni Aténe dopláva na ostrov pohostinných Faiakov. Tu na hostine rozpráva svoje zážitky o ceste domov po dobytí Tróje. Spomína na stretnutie s Kikonmi, hovorí o pobyte v krajine Lotofagov, ktorí hostia cudzincov ovocím zabudnutia, o stretnutí s jednookými obrami Kyklopmi (jedného z nich, Polyféma, oslepí, za čo je potrestaný jeho otcom Poseidónom tak, že sa desať rokov nemôže vrátiť domov), s ľudožravými Laistrygonmi, čarodejnicou Kirkou, ktorá premenila jeho družinu na bravy, o zostupe do podsvetia, o prekonaní nástrah spievajúcich Sirén. S pomocou Faiakov sa hrdina dostane do Itaky. Prezlečený za žobráka zvíťazí v streleckej súťaži o ruku svojej ženy Penelopy, pobije všetkých nápadníkov, ktorí sa po celú dobu, kým bol preč, uchádzali o jeho ženu a túžili po jej peniazoch.Po dvadsiatich rokoch sa Odyseus konečne stretol so svojou ženou i so svojím starým otcom. Napokon sa zmieril s nahnevaným Poseidónom, lebo chcel, aby jeho ľud žil šťastne.

  • AENEIS

jeho autorom je Publius Vergilius Maro

Dej :Pri písaní tohto diela sa autor dal inšpirovať Homérovým dielom a jeho eposmi. Hrdina Aeneas (grécky bojovník) na spôsob Odysea putuje z Tróje 10 rokov. Na ceste prežíva rôzne dobrodružstvá, plní si povinnosti k bohom, vlasti a rodine. Na príkaz bohov hľadá Aeneas so svojimi druhmi, otcom a synom novú vlasť. Dlho blúdi na mori, bojuje s italickými kmeňmi. Napokon sa usadí v Latiu, ožení sa s dcérou kráľa Latinov Laviniou a v novej vlasti založí nový rod, z ktorého vzídu noví rímski panovníci.

  1. Rytierske eposy
  • Hlavnou postavou bol rytier
  • Vyznačoval sa výnimočnými vlastnosťami
  • Do popredia sa dostáva aj zábavnosť príbehu

Najznámejšími rytierskymi eposmi sú:

  • TRISTAN A IZOLDA

-dielo francúzskej literatúry. Je to literárne spracovaná keltská povesť o láske, ktorá je silnejšia ako smrť, život i česť. Počiatky povesti siahajú do Škótska, odtiaľ sa dostala do Bretónska, napokon bola vo viacerých podobách spracovaná vo Francúzsku.

Dej:Hlavnou postavou je statočný rytier Tristan, ktorý má pre svojho strýka, kráľa Marka, získať plavovlasú Izoldu. Tristan a Izolda omylom vypijú čarovný nápoj lásky, ktorý bol určený starému kráľovi, a od toho okamihu zahoria k sebe obrovskou a vášnivou láskou. Ich príbeh sa ale skončí tragicky.

  • PIESEŇ O ROLANDOVI

francúzsky hrdinský epos, ktorý zobrazuje obdobie Karola Veľkého, ktorý viedol výpravy proti pohanským Saracénom v Španielsku.

Dej :Hlavnou postavou uvedeného eposu je rytier Roland, veliteľ zadného voja krížovej výpravy. Počas bojov ho zradí nevlastný otec – Ganelon. Ganelona kráľ vyšle rokovať so saracénskym kráľom o prímerí. Ganelon naoko dohodne pokojný odchod Karla Veľkého, ale pri odchode vojska napadne so Saracénmi zadný voj, ktorému velí Roland. Roland statočne bojuje, má čarovný roh olifant, ktorý by ihneď privolal kráľa na bojisko. Zatrúbi na ňom až keď je na konci svojich síl. Praskne mu tepna na spánku a Roland zomiera. Kráľ sa ale vráti a v boji zvíťazí. Obsadí Zaragozu, o ktorú sedem rokov bojoval a Zaragoza sa stane kresťanským mestom. Zradcu neminie trest – odsúdia ho a rozštvrtia.

3.Historické epos

  • Vychádzajú zo skutočných historických udalostí
  • Vznikali v rôznych historických obdobiach
  • V jednotlivých historických obdobiach mali aj rôznu umeleckú výstavbu

Najznámejší historický epos

  • SVATOPLUK
  • autorom je Ján Hollý
  • dielo patriace do slovenskej klasicistickej literatúry
  • je napísaný časomerným hexametrom
  • napísaný v bernolákovčine
  • v epose autor dodržal postupy antických eposov – upravil ich dobovým spôsobom, napr. obmedzil zásahy nadprirodzených síl do rozhodovania ľudí (Svätopluk vo svojom rozhodovaní nepodlieha vplyvu božstiev)
  • vplyv antiky sa výrazne prejavil v epickej šírke diela – podrobné opisy, napr. súboja medzi Britwaldom a Svätoplukom, v epickom pokoji – podrobný výklad o pôvode Slovanov, v organizácii eposu – epos začína propozíciou a invokáciou

Dej : Svätopluk sa nachádza v nemeckom zajatí, prosí Boha o vyslobodenie. Spolčil sa s Nemcami proti svojmu strýkovi Rastislavovi, vydal ho Nemcom a dovolil, aby ho oslepili. Neskôr uväznia aj Svätopluka. V temnici Svätopluk ľutuje, že sa stal kráľom a predstavuje si, ako by slobodne žil, keby bol pastierom oviec pod Tatrami. Karolmanovi vo sne prikáže Boh oslobodiť Svätopluka a vrátiť mu kráľovskú berlu Rastislava. Oslobodí ho len za cenu zrady, musí spolupracovať s Nemcami. Aby zväzok bol pevnejší, sľúbi mu za ženu svoju dcéru Adelaidu. Svätopluk súhlasí. Slováci sú sklamaní zradou toho, v ktorého dúfali. Svätopluk ostal u Karolmana, ktorý na počesť budúceho zaťa zorganizuje rytierske hry a hostinu. Na nej Svätopluk rozpráva o pôvode Slovanov. daruje Svätoplukovi zbroj, najkrajší je štít, na ktorom je vyobrazený sv. Michal, ako bojuje so Satanášom. V novej zbroji sa Svätopluk pripojí k nemeckým (báborským) vojskám a tiahnu na Dunaj. Černobog, slovanský boh, rozvodní Moravu, ale Svätopluk dá príkaz bojovať ďalej. Vojsko útočí na Devín, kde Svätopluk predstúpi pred Slavomíra a informuje ho o zámeroch Karolmana (oženiť ho s Adelaidou a navrátiť mu kráľovskú hodnosť). Svätopluk sa rozhodne zostať pri svojich rodných a bojovať proti Nemcom. Nastáva posledná bitka. Svätopluk bojuje hrdinsky a má pomoc i na nebesiach. Sv. Cyril prosí Pána Boha o pomoc a jeho prosby sú vyslyšané. Kresťanský Boh porazí pohanského a Svätopluk porazí Britwalda. V diele vystupujú aj bohovia, zasahujú do deja (kresťanský Boh, pohanský boh Černobog). Kresťanský Boh usmerňuje činy ľudí, prihovára sa im v sne a oznamuje im svoju vôľu, posiela anjela – strážcu.

Ukážka:

Spívam, jak hroznú Svatopluk na Karolmana véďel

Vojnu; i jak víťaz, seba aj svój od jeho vládi

Osloboďiv národ, ňepodľehlí stal sa panovňík;

- U U / - - / - U U / - - / - U U / - -

Ján Hollý v epose Svatopluk využíva časomerný veršový systém, v ktorom sa striedajú stopy daktyl a spondej.

4.Idylické eposy

  • Zobrazujú udalosti z dedinského života
  • Zobrazujú život blízky prírode
  • Pozadie deja často tvoria významné historické udalosti

Medzi idylické eposy patrí dielo:

  • HERMAN A DOROTHEA
  • autorom je J. W. Goethe
  • dielo patrí do nemeckej romantickej literatúry
  • BĚLA
  • autorom je K. Kuzmány
  • dielo patrí do slovenskej preromantickej literatúry
  1. Komické eposy
  • Vznikali ako paródia iného vážneho, napr. hrdinského eposu
  • Dej je bezvýznamný, nízky
  • Využité sú ale výstavbové a štylistické prvky eposu
  • Prvé komické eposy vznikli už v antickej literatúre a parodovali vtedajšie homérske eposy

Najznámejší komický epos

  • BATRACHOMYOMACHIA – ŽABOMYŠIA VOJNA
  1. Zvieracie eposy
  • Hlavnými hrdina sú teda zvieratá
  • Vznikol v stredoveku
  • Vychádzal zo starších literárnych a ľudových rozprávaní o zvieratách
  • Ide o meštiansku paralelu rytierskeho eposu

Najznámejší epos :

  • ROMAN DE RENART
  1. Duchovné eposy
  • Námet čerpali z Biblie
  • Slúžili najmä potrebám náboženstva
  • Po stránke výstavby a štylistiky sa v mnohom podobali hrdinskému a historickému eposu

Najznámejší epos:

  • STRATENÝ RAJ
  • autorom je John Milton
  • patrí do anglickej barokovej literatúry
  1. Moderné (reflexívne) eposy
  • Takto označujeme veľké epické skladby od čias romantizmu
  • Nazývame ich aj lyrickoepickou básnickou poviedkou
  • Výrazným prvkom moderného eposu sú subjektívne a reflexívne prvky
  • Uplatňuje sa v nich subjekt autora

Najznámejší epos:

  • CHILDE HAROLDOVA PÚŤ
  • Autor GEORGE GORDON BYRON
  • anglická romantická literatúra
  • epos v 42 spevoch
  • básnik dielom vniesol do literatúry typ hrdinu – individualistu, ktorý hlboko prežíva svoj konflikt so svetom a osamotene bojuje za slobodu, proti bezpráviu, tyranii a útlaku

Dej:Childe Harold, potomok starého šľachtického rodu, znechutený vlastným životom, pokrytectvom spoločnosti, sociálnymi a politickými pomermi opúšťa svoju vlasť a vydáva sa na cestu do Európy. Prichádza do Portugalska, vtedy obsadeného anglickou armádou, do Španielska, bojujúceho s Napoleonom, prechádza neskôr cez Albánsko a Grécko, Bruselom cez údolie Rýna až do Álp. Jeho cesta vedie napokon na Apeninský poloostrov a končí na pustom pobreží.

V diele autor opisuje kraje, ktorými prechádzal, ich obyvateľov, prírodné scenérie, pamiatky, vedie úvahy o kultúre, politike, hospodárstve,...

Epos má svoju záväznú kompozíciu:

  1. propozícia(krátke naznačenie deja);
  2. invokácia (vzývanie múz alebo bohov);
  3. enumerácia čiže predstavovanie bojovníkov, resp. postáv;
  4. opis boja, predovšetkým opis hlavnej bitky;
  5. deus ex machina, čiže zásah bohov do deja;
  6. ovplyvnenie udalostí zázračnými (mýtickými) prvkami bez zásahu bohov;
  7. epizódy čiže opis vedľajších udalostí;
  8. peronácia (záver, zakončenie príbehu s dôrazom na poučenie)

Postavy eposov sú nadprirodzené bytosti, niekedy bohovia alebo polobohovia. Hlavnou postavou môže byt iba osoba s výnimočnými vlastnosťami a schopnosťami, ktorá s pomocou bohov koná zázračné činy ovplyvňujúce život celej spoločnosti. V epose sa prelínajú prvky reality a fantastiky, pozemského a nadpozemského života. Popri hlavnom deji obsahuje aj epizódy skĺbené s hlavným dejom.Eposy vznikli vo viazanej forme s komplikovanou štruktúrou pozostávajúcou z viacerých častí. V epose sa uplatňuje prísna básnická štruktúra, presne normovaný rytmus.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Epos v rôznych obdobiach


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu