Sociálna politika a sociálne zabezpečenie

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 13.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 860 slov
Počet zobrazení: 8 340
Tlačení: 552
Uložení: 565
Sociálna politika a sociálne zabezpečenie v oblasti zdravia, choroby a invalidity.

Sociálna politika – je cieľavedomá činnosť štátu, inštitúcií, organizácií, subjektov, ktorá zabraňuje vzniku sociálnej nerovnováhy. Zahŕňa politiku sociálneho zabezpečenia, rodinnej, bytovej, zdravotnej politiky, politiky zamestnanosti a vzdelávacej politiky

Sú zamerané na :
- na zlepšenie základných životných podmienok jednotlivcov a konkrétnych skupín
- na zabezpečenie a udržanie sociálnej suverenity a sociálneho bezpečia v rámci daných hospodárskych a politických  možností štátu. Pričom sociálne  bezpečie a suverenita sú v priamej súvislosti. Zmyslom sociálnej politiky je teda aj obmedzovanie sociálnej závislosti a ohrozenia.

Sociálnu politiku môžeme chápať aj ako súhrn všetkých štátnych, ale aj privátnych činností zameraných na minimalizáciu rizík zamestnávania, rovnosť príležitostí a sprostredkovanie pri štarte.

Systém sociálneho zabezpečenia v Slovenskej republike pozostáva z troch podsystémov:
- sociálne poistenie
- štátna sociálna podpora
- sociálna pomoc:

  A: pomoc v hmotnej núdzi
  B: sociálne služby
  C: kompenzácie pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím
 
Systém sociálneho poistenia predstavujú peňažné  dávky vyplácané Sociálnou poisťovňou, ktorá získava prostriedky inkasom poistných odvodov.

Úlohou sociálneho poistenia:
- ochrana  poistencov pri vzniku vymedzených sociálnych udalostí, ktorými sú staroba, nespôsobilosť na prácu (v dôsledku choroby, tehotenstva, materstva a invalidity) a pri strate živiteľa.
Sociálne poistenie upravuje zákon č. 461/2003 Z. z. – o sociálnom poistení. Má 18 noviel.
 
Predmet a pôsobnosť zákona:
Tento zákon vymedzuje sociálne poistenie, upravuje rozsah sociálneho poistenia, právne vzťahy pri vykonávaní sociálneho poistenia, organizáciu sociálneho poistenia, financovanie sociálneho poistenia, dozor štátu nad vykonávaním sociálneho poistenia a konanie vo veciach sociálneho poistenia
 
Rozsah sociálneho poistenia:

- Nemocenské poistenie:
nemocenské poistenie ako poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva.
A: nemocenské
B: ošetrovné
C: vyrovnávacia dávka
D: materská dávka
 
A: nemocenské : 55 % denného vymeriavacieho základu od 11. dňa PN, najviac do skončenia 52. týždňa. Nemocenské za 1-10 deň PN poskytuje zamestnávateľ podľa zákona 462/2003 o náhrade príjmu pri dočasnej PN, a to 25 % za prvé 3 dni PN  a za ďalšie až do 10. dňa včítane 55% 
B: ošetrovné : 55% vymeriavacieho základu, poskytuje sa najviac 10 dni, ak podľa rozhodnutia lekára je potrebné, aby choré dieťa, manžela alebo manželku, alebo rodiča manžela alebo manželky ošetrovala iná fyzická osoba. Ošetrovné sa vypláca aj vtedy, keď dieťaťu do 10 rokov bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo školské, či predškolské zariadenie, ktoré navštevuje bolo uzavreté alebo bola vyhlásená karanténa.
C: vyrovnávacia dávka : 55% z rozdielu medzi mesačným vymeriavacím základom a základom, z ktorého platí zamestnankyňa poistné po preradení na inú prácu z dôvodu tehotenstva alebo materstva do konca 9. mesiaca po pôrode. Za preradenie na inú prácu v tehotenstve a materstve sa považuje aj zníženie normového výkonu v pôvodnej práci, oslobodenie od vykonávania niektorých činností alebo oslobodenie od vykonávania práce v noci. Nariadenie vlády 272/2004 obsahuje zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám.
D: materská dávka : 270 dní 55 % vymeriavacieho základu ak bola žena v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní.
 
- Dôchodkové poistenie:
A: starobný dôchodok na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia
B: predčasný starobný dôchodok
C: vdovský a vdovecký dôchodok
D: sirotský dôchodok

- Invalidné poistenie:
pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.
A: invalidný dôchodok
B: vdovský a vdovecký dôchodok
C: sirotský
 
Potrebný počet rokov poistenia, zisťuje sa z obdobia pred vznikom invalidity ( podľa novely 449/08) :
do 20 rokov veku  menej ako 1 rok
nad 20 do 24 rokov veku  najmenej 1 rok
nad 24 do 28 rokov veku  najmenej 2 roky
nad 28 do 34 rokov veku  najmenej 5 rokov
nad 34 do 40 rokov veku  najmenej 8 rokov
nad 40 do 45 rokov veku  najmenej 10 rokov 
nad 45 rokov najmenej 15 rokov.
Ak vznikne invalidita v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania považuje sa podmienka počtu rokov poistenia za splnenú, rovnako aj keď sa jedná o nezaopatrené dieťa.

- Garančné poistenie:
pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie

- Poistenie v nezamestnanosti:
poistenie pre prípad straty príjmu z činnosti zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti.
 
Poistenec:
Poistenec podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá je nemocensky poistená, dôchodkovo poistená alebo poistená v nezamestnanosti podľa tohto zákona.

Poistencom patria práva pri výkone sociálneho poistenia rovnako v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania v sociálnom zabezpečení ustanovenou osobitným zákonom.23a)

Poistenec, ktorý sa domnieva, že jeho práva alebo právom chránené záujmy boli dotknuté v dôsledku nedodržania zásady rovnakého zaobchádzania, môže sa domáhať právnej ochrany na súde podľa osobitného zákona. 23a)

Orgán na vykonávanie sociálneho poistenia je SOCIÁLNA POISŤOVŇA. JE to verejno-právna inštitúcia (právnická osoba). Je zriadená na výkon soc. poistenia.

Orgány sociálnej poisťovne:
A: generálny riaditeľ SP (nominuje ho NRSR) na obdobie 6 rokov
B: riaditeľ pobočky SP (nominuje ho generálny r. SP)
C: dozorná rada SP (má 11 členov) na obdobie 5 rokov.
- dozorný a kontrolný orgán SP
- Jej predsedníčkou je ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ďalej ju tvoria traja zástupcovia navrhnutí reprezentatívnymi združeniami odborových zväzov, traja zástupcovia navrhnutí reprezentatívnymi združeniami zamestnávateľov, traja zástupcovia navrhnutí vládou a jeden zástupca navrhnutý záujmovými združeniami občanov reprezentujúcich poberateľov dôchodkových dávok
- Členov dozornej rady s výnimkou predsedu volí a odvoláva Národná rada SR

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu