Poisťovací systém Slovenskej republiky

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 14.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 433 slov
Počet zobrazení: 4 992
Tlačení: 477
Uložení: 479
Poisťovací systém Slovenskej republiky – nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, dôchodkové pripoistenie a dôchodkové doplnkové sporenie, dôchodkové sporenie.
 
Sociálne poistenie.
Sociálne poistenie je najrozsiahlejšou časťou sociálneho zabezpečenia. Ide o povinné verejnoprávne poistenie, založené na platení odvodov a poberaní dávok (dôchodkov) a upravuje ho Zákona č. 461 z roku 2003 o sociálnom poistení  
 
Nemocenské poistenie je poistením pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva. Zo systému nemocenského poistenia sa poskytujú nemocenské dávky:
- nemocenské
- ošetrovné
- vyrovnávacia dávka
- materské

Aktuálne podľa platných právnych predpisov nárok na nemocenskú dávku má zamestnanec a iná osoba, ktorá platila nemocenské poistenie v stanovenom rozsahu. Zamestnancovi vzniká nárok na dávku z nemocenského poistenia od 11 dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, finančné krytie počas prvých desiatich dní dočasnej pracovnej neschopnosti sa osobitným zákonom prenáša na zamestnávateľa. Povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe vzniká nárok na dávku od 1. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti  od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.
Tzn:
Zamestnanec : 1-10  deň  - zamestnávateľ, 1 a viac – sociálna poisťovňa
Živnostník :  1 a viac – sociálna poisťovňa
 
Materská dávka a materská dovolenka
- Od 1.1 2011 trvá 34 týždňov. Poistenkini vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak zákon o sociálnom poistení neustanovuje inak.
- najdlhšie 37. týždňov od vzniku nároku na materské, ak je poistenkyňa osamelá
- najdlhšie 43. týždňov od vzniku nároku na materské, ak poistenkyňa porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z narodených detí sa stará

 
Výška materského
- Výška materského sa mení  z 55 % na 60 % denného vymeriavacieho základu. Uvedené zmeny sa vzťahujú aj na poistenkyne, ktoré nastúpili na materskú dovolenku pred 1. januárom 2011.

Členenie dôchodkového poistenia
V rámci dôchodkového poistenia existujú dva podsystémy:
1. Starobné poistenie ako poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia. Poskytuje sa z neho starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, vdovský, vdovecký, sirotský dôchodok.
2. Invalidné poistenie ako poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.  (• 2 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení) .Poskytuje sa z neho invalidný dôchodok, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok
Popis dôchodkových pilierov
 
I. PILIER – PRIEBEŽNÝ
V prvom pilieri sú zapojení všetci občania v aktívnom veku a ich zamestnávatelia, ktorí povinne platia odvody do Sociálnej poisťovne z každej mzdy. Ak je poistenec účastníkom iba I. piliera platí do Sociálnej poisťovne dôchodkové odvody vo výške 7% z hrubej mzdy a jeho zamestnávateľ vo výške 21,75%, čo dokopy predstavuje 28,75%.

Z tejto sumy (teda 28,75%) plynie 18% na starobný dôchodok, 6% na invalidný dôchodok a 4,75% do rezervného fondu solidarity.  Peniaze, ktoré vyzbiera Sociálna poisťovňa sa používajú na výplatu súčasných dôchodkov, tzn. pre občanov, ktorí sú v súčasnosti na dôchodku. Od 1. januára 2004 funguje I. pilier podľa nových pravidiel.

II. PILIER – KAPITALIZAČNÝ (SPORIVÝ)
Druhý pilier vznikol od 1.1.2005. Jeho zmyslom je, že časť, aby odvody poistenca  putovali na jeho osobný dôchodkový účet vedený v ňom  vybranej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Z 18%, ktoré by inak plynuli do Sociálnej poisťovne na starobný dôchodok,  odvádza len polovicu, teda 9%. Zvyšných 9% putuje do dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorá mu peniaze zhodnocuje investovaním na kapitálovom trhu. To znamená, že neplatí nič navyše, jedine poplatky za služby správcovských spoločností.
 
III. PILIER – DOPLNKOVÉ DÔCHODKOVÉ POISŤOVNE
Tretí pilier predstavuje úplnú dobrovoľnosť. Je len na poistencovi či si bude chcieť na dôchodku prilepšiť, alebo sa bude spoliehať na predchádzajúce dva piliere. Uzavretím zmluvy s niektorou doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou sa pevnejšie zabezpečuje na svoj dôchodok. Pravidelným sporením v niektorých prípadoch spojeným s poistením si môže šetriť za zvýhodnených podmienok na svoj dôchodok. Štát podporuje túto formu doplnkového poistenia viacerými zvýhodneniami. (napr. odpočítateľná položka z daňového základu) Tento dôchodkový pilier je výslovne dobrovoľný. Ak neuzavriete zmluvu zo žiadnou doplnkovou dôchodkovou poisťovňou, nemôžete v dôchodku očakávať žiadny príjem z tohto piliera.
 
Starobný dôchodok
Starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Účelom starobné ho dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe.
Dôchodkový vek je 62 rokov jednotne u mužov aj žien. Začne sa však uplatňovať až

- u mužov narodených v období počnúc rokom 1946 a
- u žien narodených v období počnúc rokom 1962 (u niektorých žien aj skôr, závisí to od počtu detí, ktoré žena vychovala).

Predčasný starobný dôchodok
Predčasný starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Účelom predčasného starobného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe.
Podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok
Nárok na predčasný starobný dôchodok má po 31. decembri 2007 poistenec, ktorý nie je sporiteľ, ak

- získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia,
- chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a
- suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

Invalidný dôchodok
Invalidný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje z invalidného poistenia. Účelom invalidného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca.

Podmienky nároku na invalidný dôchodok
Nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ktorý
- je invalidný
- získal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a
- ku dňu vzniku invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Za osobitne stanovených podmienok môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.

Vdovský dôchodok
Nárok na vdovský dôchodok vzniká dňom smrti manžela, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení manžela za mŕtveho.
Suma vdovského dôchodku
Suma vdovského dôchodku je 60 % 

- starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti,
- invalidného dôchodku, ak zomretý manžel bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok,
- predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému manželovi

Sirotský dôchodok
Sirotský dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia alebo z invalidného poistenia. Účelom sirotského dôchodku je zabezpečiť sirote príjem v prípade úmrtia jej rodiča alebo osvojiteľa.

Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi, ktorý
ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo
ku dňu smrti nepoberal niektorý z týchto dôchodkov, ale získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na nárok na invalidný dôchodok, alebo
ku dňu smrti nepoberal niektorý z vyššie uvedených dôchodkov, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo
zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
Na rozdiel od právnej úpravy platnej pred 1. januárom 2004, od 1. januára 2004 môže vzniknúť dieťaťu nárok na sirotský dôchodok po každom z rodičov alebo osvojiteľov. To znamená, že dieťa môže mať nárok na dva sirotské dôchodky.
 
rok na sirotský dôchodok vzniká dňom smrti rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa za mŕtveho.
 
Nárok na sirotský dôchodok nevznikne nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo jeho manželovi.
Suma sirotského dôchodku
Suma sirotského dôchodku je 40 % (uvedená sadzba platí od 1. augusta 2006, v období od 1. januára 2004 do 31. júla 2006 to bolo 30 %)
starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa,
invalidného dôchodku, ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok,
predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému rodičovi alebo osvojiteľovi.
Ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa splnil podmienky nároku na dva dôchodky, sirotský dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku.
Dôchodky sa valorizujú vždy k 1.1. a vypláca ich Sociálna poisťovňa
Od 1.1 2004 má dieťa  nárok na dva sirotské dôchodky

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu