Sedenie a státie vyjadruje postoj

Spoločenské vedy » Psychológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 24.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 290 slov
Počet zobrazení: 2 332
Tlačení: 196
Uložení: 177

Sedenie a státie vyjadruje postoj

Poznáte ten pocit, keď niekomu niečo vysvetľujete a on sa vám síce venuje, ale myšlienkami je niekde inde. Väčšinou chce podvedome odísť, ukonciť rozhovor. Takýto človek sa rýchlo prezradí tým, že nasmeruje nohy k najbližšiemu východu.

Nohy neukazujú iba smer, ktorým by sme sa pohli, ale ukazujú aj to čo nás zaujíma. Napr. Ak dievča bude stáť v skupinke mužov a ak nájde v skupinke sympatického muža, potom jej nohy budú ukazovať smer, ktorým ten muž stojí.

Chlap naľavo je zbytočný, chlap v strede ho vytlačil a pozornosť ženy pripadá jemu. V tomto prípade chlap v strede vyjadruje sympatie žene v strede, naznačuje to vysunutou nohou.

Pri sedení tiež môžete spozorovať náklonnosť osoby k druhej osoby. Predstavte si, že sedíte viacerí na gauči. Chcete začat rozhovor s vedľa sediacou sympatickou ženou alebo chlapom. Ak je Vám prisediaca osoba sympatická, začnete naklánať svoje telo k nej, alebo svoju polohu sedenia nasmerujete na ňu. To si tiež možete všimnúť na tej druhej osobe či ste jej sympatický. Ak hej, určitým spôsobom zmení polohu sedenia, smerom k vám, najčastejšie takáto osoba nasmeruje kolená smerom k Vám. Avšak ak s vami nechce mať nič spoločné, bude odpovedať na vaše otázky, ale prejavovať záujem a sympatie o Vás nebude. Sympatickí ľudia majú svoje telá natočené k sebe, vytvárajú určitý uzavretý kruh. Tento kruh sa dá aj úmyselne "zlomiť" ak by ste napr. zobrali stoličku a prisadli si oproti nim. Tým by ste narušili dôverný rozhovor osôb.

Natočené telo jasne naznačuje zaujatosť voči partnerovi. Chlap vedľa je úplne z rozhovoru odstavený. Polohy nôh a rúk, celkového sedenia veľa prezrádzajú, lebo odzrkadľujú naše cítenie, postoj i záujem.

Táto poloha chlapa je príkladom odpojenia sa od spoločnosti. Chlap sa cíti byť nedocenený, alebo nezaujímavý.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Sedenie #Chlap


Odporúčame

Spoločenské vedy » Psychológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu