8.3. Typológia nebezpečných šéfov podľa B. Huberovej

Spoločenské vedy » Psychológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.09.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 750 slov
Počet zobrazení: 2 498
Tlačení: 239
Uložení: 218

8.3. Typológia nebezpečných šéfov podľa B. Huberovej

Mlčanlivý samotár

Najradšej sedí zadumaný vo svojej kancelárii a kontakt so svojím oddelením obmedzuje na absolútne minimum. Možno je vynikajúci odborník (preto aj to miesto dostal), ale vo vedení spolupracovníkov sa väčšinou nevyzná.

Mlčanlivý nemôže ani motivovať, ani delegovať, najradšej je, keď ho nechajú na pokoji. Na základe výskumov psychológov bolo potvrdené, že takýto typ šéfa otravuje vedenie podniku (pri hlasnom šéfovi ľudia aspoň vedia na čom sú, šéf ktorý mlčí – znepokojuje, lebo tajnostkárstvo a neprehľadné rozhodnutia pociťujeme ako hrozbu).

Opatrenia:

  • formujte názory, návrhy vo všedné dni čo najjasnejšie a najvecnejšie. Najlepší spôsob ako mu zaimponovať je odborný výkon. To, že nás bude mobovať ťažko možno očakávať, lebo je príliš zamestnaný sám sebou.
  • Svojím pasívnym postojom a tajnostkárstvom vytvára pôdu pre mobbing. Preto ho treba upozorniť na akékoľvek problémy, že hádky pôjdu na úkor efektivity podniku.Ak nepochopí, treba zapojiť vyššiu inštanciu.

Neprístupný šéf

Správa sa podobne ako samotár, rozdiel: ignoruje pracovníkov, je elitár – stáva sa fajnový a príliš arogantný, aby sa zahadzoval s podriadenými.

Opatrenia:

  • správny kontakt, t. j. nekrčiť sa pred ním (lebo si váži osobnosti), na druhej strane jednať s ním tak, aby nebola dotknutá jeho samoľúbosť.
  • ak vzniknú problémy, odporúča sa nachytať ho na jeho hrdosť napr. viete, ako si vás vážime, sme si istí, že vy s vašimi schopnosťami nájdete rozumné riešenie.

Autoritatívny šéf

On vie, čo znamená a ukáže všetkým ako sa šéfuje, neberie si obrúsok na ústa, neomylne a často s krikom povie svoj názor. Ani zďaleka nie je tento typ taký naozaj sebavedomý ako je jeho vystupovanie, niekedy maskuje svoju neistotu silnými slovami, resp. vojenským štýlom riadenia. Spravidla nie je neobľúbený, lebo poskytuje ľuďom istotu, že každý vie na čom je.

Opatrenia:

  • ten, kto dovolí, aby si urobil z neho obeť, má problémy. Cení si vecnosť a sebavedomie, kým nie je spochybnená jeho mocenská pozícia.
  • v kontakte sa nesmiete nechať zastrašiť, prejaviť city a brať jeho útoky osobne. Keď sa ním necháte nazlostiť, ale najprv pokojne prijmete jeho výčitky, a potom chladne argumentujete, vytvoríte si bezpečnú situáciu. S občasnou búrkou môžete rátať, ale nestanete sa trvalou obeťou.

Váhavý šéf

Mám rozhodnúť dnes, alebo radšej zajtra, alebo vôbec nie. Rozhodnúť sa – to nie je jeho silná stránka, naopak odsúva aj tú najbezvýznamnejšiu záležitosť (zo strachu, alebo že niečo pokazí). Štýl jeho riadenia je chaotický, neistý, nestačí na svoju funkciu, pretože je slaboch, poskytuje živnú pôdu pre psychický teror

Opatrenia:

  • predbiehajte ho v opatreniach
  • ak sa to dá, navrhujte len jeden spôsob, nikdy nie viac alternatív
  • dajte mu súčasne pocit, že toto skvele rozhodnutie prijal sám
  • uznanie potrebuje neistý šéf viac ako všetko ostatné
  • možno mu tým stúpne sebavedomie a vás bude hodnotiť ako schopný káder

Náladový šéf

Práve pred chvíľou sa smial a o dve hodiny má zlú náladu. Neustále mení svoje rozhodnutie, čím spôsobuje chaos, je nevypočítavý – to je nebezpečné pre kolektív, lebo trpí zmätkom. Niekedy stačí malá príhoda a vyleje si zlosť na niekom inom.

Opatrenia:

  • potrebné je mať diplomatickú obratnosť, aj dávku sebaovládania, držte sa v ústraní, kým búrka prehrmí.
  • skúste sa nad neho povzniesť, veci si neberte osobne.
  • hovorte s ním iba vtedy, keď je pokojný, kľudný, vtedy môžete povedať aj to, čo sa vám nepáči
  • doprajte mu občas malé víťazstvo, čím zjemníte jeho správanie

Chvastúň

Tento človek je stále dôležitý, naháňa sa od termínu k termínu, všetko zariaďuje. Popri zhone mu stále ostáva čas na seba, aby sa pred ostatnými pochválil, potľapkal po pleci. Sám je presvedčený, že je nenahraditeľný, najlepší. Úspechy má len on, z neúspechu robí zodpovedných iných.

Opatrenia:

  • neukazujte mu otvorene pochybnosti o jeho výkone, pretože bude mať do činenia so strachom, dá do pohybu všetky páky, aby vás očiernil na vyšších miestach.
  • necíti často žiadne rozpaky
  • snažte sa vybavovať veci s ním medzi 4 očami, ale dbajte aby pri tom boli kolegovia (nezáleží na tom, či ide o dôležité veci alebo dobrý návrh)
  • ak sa tomu nebudete môcť vyhnúť, vybavte si priebeh rokovania tak, že si ho budete zapisovať ceruzou heslovite, s dátumom a odovzdajte mu kópiu
  • vyhláste to za základný, resp. pracovný podklad, hlavne že to vyznie významne
  • chvastúni to majú radi, lebo ide o ich dôležitosť, vy zasa máte niečo v rukách, ak by vznikli problémy

Vypočítavý

Má podriadených na likvidačnej listine, robí všetko preto, aby mal v zamestnaní peklo. Je si vedomý toho, že môže hocikoho odrovnať.

Nezodpovedný

Zbavuje sa akejkoľvek zodpovednosti voči ostatným pracovníkom, vedome zneužíva svoju moc, štve tím pracovníkov voči niektorému kolegovi, sám si nezašpiní prsty, ale je iniciátorom a strojcom diania. Dôsledky takéhoto konania sa prejavujú v tom, že podriadený stráca spoločenské kontakty, odbornú povesť, kariéru. Ak sa šéf rozhodne, že niekoho zatlačí do ústrania, málokto mu v tom zabráni, ťažko sa proti tomu vystupuje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Psychológia pre manažérov



Odporúčame

Spoločenské vedy » Psychológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.052 s.
Zavrieť reklamu