Učiteľ Garrone

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 2 082
Tlačení: 220
Uložení: 237
Učiteľ Garrone (Rozprávka)
Novoty! Novoty! Všade samé novoty!

Svätý Mikuláš nás zastihol tohto roku na palube sedemnásťstupňovej rakety. V každom stupni bola debna napchatá darčekmi a pred každou debnou stál elektronický robot s adresami všetkých detí. Nielen dobrých, ale všetkých: pretože zlé deti nejestvujú a vie to už konečne aj Svätý Mikuláš.

Novoty na fašiangy. Starý Pulcinella* si obliekol kozmickú kombinézu, Gašparko hádzal konfety* zo strieborného raketoplánu, rusalky a Snehulienka sa zúčastnili na maškarnom sprievode vrtuľníkom.

Novoty na Veľkú noc. Rozbíjame čokoládové vajíčko a kto z neho nevyskočí? Marťanské kuriatko s anténou na klobúčiku. Vajce bolo lietajúce vajce.

Novoty zovšadiaľ. Teda prečo je učiteľ Garrone (vnuk toho dobrého učiteľa Garroneho z knihy Edmonda de Amicis: Srdce) taký zadumaný?

„Drahý pán Gianni," vraví mi, „aj mne sa novoty páčia. Tie krásne stroje vo fabrikách, tie krásne kozmické lode na oblohe! Ba aj chladnička - aká je krásna! Ale moja škola - videli ste ju? Je taká, aká bola v časoch môjho deda Garroneho a jeho druhov: Muratoriho, De Rossiho a toho potmehúda Frantiho. Po krásnych strojoch tam niet ani stopy. Tie isté počarbané a nepohodlné lavice ako kedysi. Chcel by som, aby moja škola bola pekná ako krásny televízor, ako krásny automobil. Ale kto mi pomôže?



(*Pulcinella - vyslov pulčinella, maska talianskej komédie, gašparko)

(*konfety - pestrofarebné okrúhle papieriky, ktoré sa rozhadzujú pri zábavách a na maškarných plesoch)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Talianske rozprávky


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu