Peter a Demeter

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 391 slov
Počet zobrazení: 1 644
Tlačení: 59
Uložení: 59

Peter a Demeter

Vo veľkom meste menom Olovolovec žili v kanáli dva potkany menom Peter a Demeter. Boli to dvojčatá. O svojom živote vedeli len to, že sa narodili v najvyššom mrakodrape v meste a že zo strechy ich odniesla lietajúca veverička Zinajda. Prekvapivé na nej bolo to, že nemala klasický ryšavý kožuštek, ale mala žlté bruško a na hlave malé vrecúško. Na chrbátiku nosila ružový ruksačik, ktorý jej venoval verný kamarát myšiačik Ušiačik. Po celé roky žili spolu v smradľavom kanáli. Jedného dňa sa starosta Olovolovca

rozhodol, že sa zbaví všetkých hlodavcov. Preto si najal najlepších chytačov zvierat. Veverička sa zľakla, že príde o svoj život. Odišla od dvojčiat a vydala sa do sveta.

Chudáci Peter a Demeter zostali na všetko sami. Keď sa už zdalo, že je všetko stratené, objavil sa škrečok Milimeter. A fakt, že ho jeho meno ho opisovalo. Bol maličký s ružovým ňufáčikom, ale bol veľmi odvážny a určite mal veľa skúseností s tajnými chodbami. Odviedol teda dvojčatá do tajnej chodby, kam by ani pes svoj ňufák nestrčil.

Keď už konečne došli do poslednej tajnej miestnosti, dvere sa tak rýchlo zatvorili, že si hlodavce nestihli ani sadnúť. Boli v pasci. Peter a Demeter si napokon sadli a začali plakať. Keďže bol Milimeter odvážny a skúsený, po celej miestnosti hľadal, či niekde náhodou nenájde skryté dvere. Bohužiaľ, nepodarilo sa mu to. Napokon to vzdal aj on a sadol si vedľa svojich priateľov. Nevšimol si však, že tam, kde si sadol bol gombík, vďaka ktorému sa prepadli do malej izby s veľmi veľkými dverami.

Trojica kamarátov sa postavila a otvorili dvere. Ocitli sa v ďalšom meste nazývanom Araparap. Boli zachránení. Keď sa ocitli na novom mieste, chceli si postaviť malý domček. A tak si rozdelili si úlohy . Peter doniesol gumičky, ktoré našiel pri ceste. Demeter zas tie gumičky silno zviazal, aby dobre držali drevom, ktoré nakoniec našiel Milimeter. Ich domček stál neďaleko lesa. Rýchlo sa zoznámili s ďalšími lesnými zvieratkami. Žili tam šťastne, až kým do lesa neprišli ďalší chytači zvierat.

Všetky zvieratká sa ich zľakli. Okrem malého Milimetra. Ten ich povzbudzoval, aby sa ich nebáli. Kamaráti si povedali, že sa postavia zlým chytačom zvierat. Vymysleli si rôzne pasce, do ktorých chytačov zvierat pochytali. Tí im sľúbili, že z ich lesa odídu do iného sveta. A tak aj urobili. Od tých čias žili zvieratká vo svojom lese veselo a šťastne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu