Práva žien, feminizmus (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: Martinaa (25)
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 569 slov
Počet zobrazení: 12 243
Tlačení: 522
Uložení: 458

Práva žien, feminizmus (Úvaha)

Podľa mňa majú ženy v dnešnej dobe oveľa viac možností a právomocí, ako ženy v minulosti. Dnes sa ženy nemusia starať len o domácnosť a o deti. Môžu chodiť do práce, za takmer rovnakých podmienok ako muži. 

Chcem podotknúť slovo „takmer,“ pretože nie všetky ženy majú rovnaké pracovné podmienky ako muži. Ženy sú bohužiaľ aj v dnešnej dobe podceňované, ale nie všetky. Myslím si, že mám obrovské šťastie, že som sa narodila v Európe, samozrejme aj tu sú v mnohých domácnostiach a zamestnaniach ženy bité, zosmiešňované a podceňované.

No aspoň majú rovnaké práva ako muži. Ženy v treťom svete ani nie sú považované ako ľudské bytosti. V spoločnosti majú dokonca nižšie postavenie ako niektoré zvieratá. Ženu tam neberú ako človeka, ale ako vec. Muži si môžu ženy kupovať na aukciách. Potom si s nimi môžu robiť čokoľvek. Je to smutné, zdrvujúce a nechutné. Muž tam dobodá svoju ženu na smrť a nič mu na to nepovedia. V niektorých kmeňoch je žena dokonca len na to, aby porodila dieťa a potom ju zabijú.

Ak porodí chlapca má šťastie nechajú ju žiť aspoň dovtedy kým sa nenaučí dieťa jesť normálnu stravu. Ak porodí dievča zabijú obe. Myslím si, že žiaden muž na  svete nemá právo bezdôvodne zabiť ženu, len kvôli tomu, že mu neporodila chlapca. Rómska civilizácia to má tak, že čím viac detí žena porodí tým je uznávanejšia. Rómka s ôsmimi deťmi je na oveľa vyššej pozícii ako rómka čo má „len“ tri deti. Keď je žena v rómskej civilizácii bezdetná neznamená nič. Je braná ako niekto navyše.

Podľa mňa postavenie ženy v spoločnosti by nemalo závisieť od počtu detí. V dedine kde bývam je dosť rómov a všimla som si, že vydaté ženy nosia sukne dlhé až po zem. Slobodné ženy môžu chodiť odeté v akomkoľvek oblečení. Naopak ženy v Saudskej Arábii nemôžu ani na krok bez burky, je to ich znak, znak ich menejcennosti v spoločnosti. Je to symbol toho, že nikdy nebudú začlenené do spoločnosti tak ako muži. Predstavte si, že vonku je okolo 40°C, čo je v Saudskej Arábii zvyčajné, a vy si ju nesmiete dať dole, lebo by vás pokojne mohli zabiť bez vážnejšieho dôvodu.

Burka spôsobuje ženám veľa problémov. Ak má žena slabý zrak nemôže kvôli burke nosiť okuliare. Burka spôsobuje aj veľa autonehôd, kedy príčinou bolo to že žena nevidela auto kvôli malému otvoru na tvári. Ďalej spôsobujú aj rôzne kožné problémy. Ženy ju musia nosiť aj v iných štátoch a krajinách. Na Slovensku ešte nie sme zvyknutí na takto odeté ženy. Aj v Nitre som videla veľa krát ženy v burkach a bolo očividné, že im neustále pohľady ľudí neboli veľmi príjemné. Spozorovala som, že žena chodila aspoň tri kroky za svojím mužom. 

To preto, že muži majú v Saudskej Arábii rozhodujúce slovo vo všetkom - vo výchove detí, v riadení ekonomiky, v domácnosti či vo výbere bydliska. Dieťa predsa musí byť vychovávané oboma rodičmi, nesmie byť určované a riadené len jedným z nich. Ak sa malý chlapec naučí v detstve od svojho otca, že žena je nepotrebná a menejcenná bude mať taký názor aj v dospelosti. Bude sa tak správať aj k svojej žene a ani nebude vedieť prečo.

Na záver by som chcela zhrnúť to, že žena, ak už žije v akejkoľvek krajine, domácnosti či štáte by mala mať rovnaké práva ako muži. Nemala by byť podceňovaná, opovrhnutá či dokonca usmrtená za svoje názory a postoje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.054 s.
Zavrieť reklamu