My a naši vyučujúci (Porovnávacia charakteristika študenta a učiteľa)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 12.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 307 slov
Počet zobrazení: 1 613
Tlačení: 142
Uložení: 150

My a naši vyučujúci (Porovnávacia charakteristika študenta a učiteľa)

Študent verzus profesor. Je to súboj generácií.

Veľmi ťažké je však pochopiť, prečo si ľudia, ktorí si nechcú ublížiť ani škodiť, často nerozumejú. Pozrime sa teda na charaktery oboch týchto postáv.
Študent je pochopiteľne mladší ako profesor, a preto má i mladšie, novšie a veľa ráz i rebelantské nápady. Pre tieto nápady nemajú často profesori pochopenie, pretože ich vek, skúsenosti a tiež presné, spoločensky určené normy správania im nedovolia tieto formy realizácie podporovať.

Profesor má ,samozrejme, viac skúseností a vedomostí, ktoré sa snaží odovzdať študentovi. Ten, so správnou puberťáckou dávkou negácie všetkého, berie tieto rady ako poučovanie, či zlý úmysel.

Samozrejme, nie vždy je vzťah medzi nimi úplne čistý. Ani sa to nedá, a to vďaka už spomínanému boju generácií.

Každý mladý človek si myslí, že len on má pravdu a tí starší zaspali dobu.
Nemôžeme však hádzať všetko iba na študenta.

Profesor je tiež len človek so svojimi pocitmi a náladami, ktoré často, aj keď by sa to nemalo, prenáša na študenta v podobe zvýšených nárokov, prísnosti alebo náladovosti.
Študenta by sme mohli charakterizovať aj ako lenivého tvora so sklonmi k odvrávaniu, no s kopou nových a dobrých myšlienok.

Je veľké umenie tieto myšlienky a schopnosti podporovať, ale napriek všetkému sa to mnohým profesorom darí. Nepochybne je to vďaka tomu, že i oni boli raz študenti a tiež museli absolvovať to, do čoho nútia svojich zverencov.

Z profesora môžeme niekedy nadobudnúť pocit, že ho vyslovene baví sledovať, ako sa nepripravený študent vykrúca a vymýšľa si výhovorky, prečo sa opäť nenaučil.
Možno táto schopnosť študentov, tá úžasná kreativita vychádza z obrovského potenciálu, ktorý v nich drieme, no zatiaľ ho nevedia adekvátne využiť. Dobrý profesor vie tento potenciál vytušiť a nájsť cestu do študentovej duše. Potom je vzájomná spolupráca pre oboch obohacujúca a môže byť i prínosom celej spoločnosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#porovnavacia charakteristika #charakteristika studenta #charakteristika

Diskusia: My a naši vyučujúci (Porovnávacia charakteristika študenta a učiteľa)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu