Táto ulica mi je známa (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: FeelFreeToCopy (23)
Typ práce: Referát
Dátum: 07.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 2 406
Tlačení: 123
Uložení: 113

Táto ulica mi je známa (Umelecký opis) 

Akonáhle padla noc, toto mesto je vo svojom živle. Z každej strany počuť zmes rozhovorov, kroky ľudí pochodujúcich či už jednotlivo alebo v masách, a tiež zvuky trúbiacich áut, ktoré na mokrej ceste vytvárajú šum dotvárajúci pieseň tejto metropoly. Všade, kam len oko dovidí, sa črtajú nekončiace zástupy rôznych naružovo či namodro osvetlených neónových pútačov. Mokrá cesta navyše zapríčiňuje to, že ich odrazy vo vode vytvárajú ešte väčší zmätok. V takomto epicentre by sa len ťažko hľadal tmavý kút. Avšak aj toto mesto má dve tváre.

Zahnem do jednej z úzkych uličiek, ktoré rovnako ako v mravenisku, tvoria na prvý pohľad chaotickú, no predsa rozumne usporiadanú spleť chodbičiek, ktoré dokopy vytvárajú tento organizovaný mestský komplex. Koncentrácia neónových pútačov každým krokom klesá a predo mnou sa vynára typicky čínska štvrť ako z filmu. Zo zvdihnutých rohov striech neveľkých budov pripomínajúcich chrámy starých mníchov, sa v slabom vánku hojdajú nezbedné lampióny, ktoré svojim teplým červeným svetlom osvetľujú okolitých zákazníkov a jemne im lemujú tváre. Šum ich rozhovorov občas preruší zvonkohra z visiacich mincí a všelijakých cinkajúcich plieškov.

Zakrátko sa zjavila klenba, ktorá očividne symbolizovala vstupnú bránu. Pozostávala z dvoch zväzkov červených bambusov, okolo ktorých sa obtáčal dlhý zlatý drak. Narozdiel od na dotyk hrboľatých článkov bambusov mal drak precízne vyrytú každú šupinu, a rubínové kamienky namiesto očí. Tieto pozoruhodné stĺpy asi o 3 metre vyššie spájali podobné, vodorovne orientované otiepky. Tie honosne niesli akúsi ceduľu a ručne vyrobené visiace ozdoby prevažne znázorňujúce miestne jedlo. Vôňa sálajúca zvnútra bola badateľná už pri vstupe. Čoraz viac bol zreteľný aj zvuk smaženého oleja a rinčanie rôznych kovových nástrojov.

Trh sa tiahol niekoľko metrov a v diaľke sa spájal so sieťou väčších reštaurácií. Pracovníci neúnavne pripravovali tovar a majitelia stánkov dozerali na chod predaja. U mnohých boli prítomné debničky s ľadom, na ktorých boli uvelebené ryby najrôznejších druhov a veľkostí. Ďalej veľké množstvo morských plodov od kreviet a chobotníc až po morské riasy. Väčšie stánky mali pri sebe aj akváriá s týmto morským životom, takže zákazník mal istotu o čerstvosti daného tovaru.

Ruch na tejto ulici sa výrazne líšil od toho v centre. Úseky priam posvätného ticha a hluku pracujúcich ľudí sa krásne dopĺňali. Nie je šanca aby na niektorej z takýchto ulíc človek nemal čo robiť. Mesto ako toto totiž nikdy nespí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu