Aj zima má svoje čaro (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: 75NUSUH6MQ (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 18.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 569 slov
Počet zobrazení: 13 693
Tlačení: 440
Uložení: 320

Aj zima má svoje čaro (Umelecký opis)

Zima je krásne ročné obdobie, ktoré k nám prichádza ako mávnutím čarovného prútika každý rok v rovnakom čase. Prichádza hneď po jeseni. Zvieratká si robia zásoby na zimu a ukladajú sa na zimný spánok. Vtáčiky odlietajú do teplých krajov alebo si hľadajú potravu pod násypmi snehu i na premrznutých konároch stromov. Krajinka sa premení na rozprávku s cukrovou polevou a z oblohy začnú padať snehové vločky, trblietajúce sa ako brilianty.

Prvá ranná hmla je ako biely závoj na nevestiných šatách, ktorý sa plazí okolo nôh. Vo vzduchu je cítiť mráz, ktorý nám prenikne až ku kosti. Stromy a kríky zima navliekla do svetrov upletených z tenkých nitiek jemného povlaku snehu. Hory sa zahalia do šiat ušitých na mieru a vášnivý lyžiari im ich za chvíľu zoderú. Na oknách áut a domov náš dedo Mráz kreslí obrazce kvetín, na domčekoch vyrastajú podlhovasté a lákavé cencúle, jazerá a rieky sa zmenia na priezračné a ligotavé zrkadlá. Na niektorých miestach ich popíšu korčule nedočkavých detí hladných po vzrušujúcej zábave.

Vianočné zimné prázdniny

Perinbaba si zodpovedne plní svoje povinnosti. Padajúci sneh pokryje aj polia a lúky, posype ich snehovokrištáľovou pokrývkou pripomínajúcu práškový cukor na sladkom koláči a stromy uloží na zimný odpočinok s prikrývkou ľahkou ako pierko. Lesy pokryté páperím lákajú milovníkov prírody na potulky svojimi chodníčkami. Ľudia vytiahnu zo skríň svoje zimné, teplé kabáty a deti si natiahnu nepremokavé kombinézy, čiapky s brmbolcami a šále pripomínajúce malých rozprávkových človiečikov.

Autá si prezúvajú zimné pneumatiky, aby im na kolieska nebolo zima a nešmykli sa do hlbokého záveja ako Mariánska priekopa. Deti si zoberú sánky a utekajú sa šmýkať po čerstvo zasnežených kopcoch. Všetci sa guľujú a sánkujú ako o preteky. Rodiny s deťmi sa lyžujú v lyžiarskych strediskách a malinké detičky stavajú snežných človiečikov pripomínajúcich snehuliakov, s mrkvovými nosmi a hrncom na hlave.

Záhradkári sa sťažujú, že nemajú čo robiť, keď im ten nezbedný sneh ukryl ich milovanú záhradku. V zime väčšina ľudí uteká sa schovať do svojich teplých príbytkov a vychutnávať si snehovú metelicu pri okne s teplým punčom v ruke. A takýto čas je najlepší pre príchod tých najkrajších sviatkov počas celého roka. Celé štyri týždne adventného obdobia sa všetci horlivo pripravujú na blížiace sa Vianoce, ktoré má snáď každý rád. Ľudia sú milší a dobrosrdečnejší, všade na okolo počuť priateľskú vravu a príjemnú atmosféru dotvára pestrofarebne vyzdobený stromček s blikajúcimi svetielkami a teplo v rodinnom kozube.

24. decembra je celý svet na nohách a všetku pozornosť upierajú na prípravu štedrej večere. Deti a aj študenti sa tešia na klasické vianočné rozprávky a filmy. Keď sa celá rodina večer zíde pri stole a sú radi zo svojej blízkosti, pretože práve vtedy končí celý zhon a oslava sviatkov sa môže začať. Cítiť príjemnú vôňu domácich medovníkov a grilovaného pstruha a ovocnej kapustnice.

Po večeri, keď zvonček cvendží ako o život sa všetci zbiehajú okolo stromčeka a spoločne sa tešia z rozbaľovania tajomných balíčkov plných lásky. Tieto sviatky šťastia, radosti a rodinnej pohody neodmysliteľne patria k našej čarovnej bielej zime. Avšak bohužial aj táto krása raz pominie a nasleduje jar, ktorej zima odovzdá svoje žezlo. Celá príroda sa prebúdza po takom dlhom odpočinku. Zo zeme vykúkajú prvé Snežienky. Ľudia pomaly schovávajú svoje teplé oblečenie. Sánky aj lyže oddychujú po práci vo svojich domovoch v garáži. Záhradné potreby sa zobúdzajú a je cítiť teplejší vetrík, s ktorým priletia aj vtáčiky a to je predzvesť úplného konca zimy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#umelecky opis aj zima ma svoje caro


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu