Obyčajný hlas?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hermina (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 155 slov
Počet zobrazení: 618
Tlačení: 63
Uložení: 63

Obyčajný hlas?

Hlasivky (lat. Plicae Vocales) sú hlavným fonačným orgánom cicavcov. Nájdeme ich v hrtane. Skladajú sa z hlasivkového svalu, ktorým sa pripínajú na krhlové chrupky a utvárajú hlas.

Tvorba hlasu: Pri približovaní hlasivkových rias dôjde k tomu, že pri výdychu do nich vzduch naráža a odpudzuje ich od seba. Vďaka svojej pružnosti sa riasy hneď vracajú do pôvodnej polohy, rozochvievajú sa a spôsobujú pravidelné prerušovanie prúdu vydychovaného „zvuku”.

Áno... princíp je rovnaký: hlasivkové riasy, výdych, náraz, a tak ďalej... Ale čím to je, že hlas starých rodičov je... je jednoducho úplne iný. Je plný lásky, skúsenosti, skromnosti, úprimnosti, šťastia, no zároveň i akéhosi smútku, sebavedomia, no aj napriek tomu istých obáv, a napriek veku i ambícií.

Hlas mojich starých rodičov ma povzbudzoval, chránil, zobúdzal, uspával, motivoval, ale i karhal, inšpiroval, maľoval mi svet... Jednoducho, bol stále pripravený pomôcť mi a to si nesmierne vážim. Neviem vám to dať najavo inak ako jedným veľkým ĎAKUJEM.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu