Miesto, ktoré mám rád (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 322 slov
Počet zobrazení: 3 752
Tlačení: 89
Uložení: 75

Miesto, ktoré mám rád (Umelecký opis)

Poznám miesto, ktoré je môjmu srdcu najbližšie. Môj rodný kraj v lone šírošíreho Gemera. Tento malý kúsok zeme je obklopený vždy zelenými lesmi, ktoré jar posype tisíckami kvetov a jeseň zamaľuje pestrou paletou farieb. Kde jemný vánok nesie všakovaké vône blízkych a ďalekých krajov. Slnko ako žiarivý kotúč pláva po oblohe. Lúky sú oblečené do sýtozeleného kabáta, tráva tancuje v rytme omamného vánku.

Všetko mi to pripomína zelené smaragdové more. Z tých vĺn vytŕčajú hlávky rôznych druhov lúčnych kvetov. Obzerajú sa za slnkom. Najprv sa objavia sedmokrásky v bielych golierikoch. Na mäkkom zelenom koberci dvíhajú k oblohe svoje malé hlávky žlté púpavy, pripomínajúce slniečka. Usilovné včielky tancujú okolo drobných kvietkov. Tešia sa, že budú zbierať sladký nektár. Na jar v tomto kraji rozkvitne ovocný sad. Čerešne, jablone hrušky či slivky, všetky sú obsypané kvetmi, ako nevesty čakajúce na svojich ženíchov. Keď vystrieda nádhernú jar horúce leto, drobné kvietky v ovocnom sade opadajú ako snehové vločky a na ich mieste narastú šťavnaté plody.

Pod sadom zurčí potôčik. Voda v ňom ticho spieva, pohládza brehy a obmýva ich svojimi priezračne čistými krištáľovými rukami. Sem – tam sa z tejto vodnej riavy nad hladinu vyhodí krásny pstruh. Jeho telo sa na slnku zaligoce farbami dúhy. Jemné kropaje vody na pružnom tele sťa tisíce strieborných bodiek pomaly stekajú späť do priezračnej vody. V tomto malebnom kúte sa v korunách stromov a kríkov zhovárajú vtáčatá. Odušu štebocú, stavajú hniezdočká, malé prístavy v ich šťastnom živote.

Na jar z nich vyletí nová mlaď prírode v ústrety. Príroda je mocná a v každom ročnom období ukazuje svoju najkrajšiu tvár. V tomto mojom kraji je určite najkrajšia na jar, ktorá žiari ako úsmev malého dieťaťa, v lete je ako nevesta kvetmi obsypaná, na jeseň sťa pestrofarebný koberec zlatými niťami pretkávaný a v zime dôstojná ako snehová kráľovná s mrazivým úsmevom na tvári. Tak krásne je len v mojom kraji, ktorý je môjmu srdcu najbližší.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#umelecky opis moj rodny kraj #umelecký opis miesto ktoré mám rád


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu