„Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie.“

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: gabikaaa (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 01.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 503 slov
Počet zobrazení: 1 064
Tlačení: 61
Uložení: 71

„Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie.“

Vybrala som si túto tému, „Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie“, pretože si myslím, že je vhodná na zamyslenie a je potrebné poukázať na to, aký je dôležitý zdravý úsudok.

Toto sú slová Ralpha Waldona Emersona. Napriek tomu, že tento filozof a spisovateľ žil ešte v 19. storočí, tento jeho výrok má čo povedať aj súčasnej generácií, a to hlavne v dnešnej dobe netolerancie a zmätku. V dobe, kedy vládnu sociálne siete a média sa nemôžeme čudovať, že ľudia často a veľmi ľahko všetkému uveria. Naivita niektorých ľudí nemá konca. Ale čomu majú veriť?

Hovorí sa, že „stokrát vypovedaná lož sa stáva pravdou“. Tak je to aj s poplašnými správami a článkami, ktoré sa k nám jednoducho dostanú.

Sú ľudia, ktorí majú tendenciu uveriť každému a všetkému. Stačí, keď im zavolá kamarátka a povie nejaké tvrdenie a už sa šíria klebety. Samozrejme zopár babských rečičiek ešte nemusí nikoho vydesiť, ale ako vieme, že už sa z toho stala poplašná správa?

Pokiaľ chcem byť aktuálna, tak do popredia dám práve dnešnú situáciu. Pandémia nám zmenila život od základov. Takmer zo dňa na deň sa náš život obrátil. Trvá to už rok. Nemôžeme chodiť do školy, rodičia do práce. Nemôžeme sa stretávať s priateľmi, s rodinou.

Ak si zapneme televíziu, pozrieme správy a aktuálnu situáciu, zistíme, že to, čo platilo dnes doobeda, často večer už nie je pravda. Nehovoriac pritom o sociálnych sieťach, na ktorých sa šíria rôzne hoaxy.

Ja osobne nepochopím konšpiračnú teóriu, ktorou je veta „niečím nás isto poprášili“. Toto je naozaj na smiech. Najhoršie na tom je, ako často túto vetu počujeme. Prečo ju niekto vysloví? Ľudia premýšľajte nad tým! Načo sa navzájom plašíme? Prečo plašíme našich blízkych alebo sami seba? Keby sa niečo takéto naozaj dialo, asi by to už dávno inak vyzeralo s nami a s celým svetom. Stačí sa naozaj trochu zamyslieť. Všetci dýchame ten istý vzduch. Je to jedna z vecí, ktoré máme spoločné. A keď sa nenakazíme dýchaním tohto vzduchu doma v obývačke, ani keď otvoríme okno, nenakazíme sa ani vonku v prírode. Slniečko, prechádzky a čerstvý vzduch-nedajme si ich odobrať kvôli nejakým nezmyselným teóriám. Podobných „správ“ počúvame, alebo si prečítame v súčasnosti veľa.

Ako malé dieťa som mala staršiu knihu Filip berie rozum do hrsti. Zoberme ho aj my, veď ten nám nikto nemôže vziať. Náš rozum, náš zdravý rozum a naše myslenie. Tým sa odlišujeme aj od zvierat. Sú to myšlienky a myslenie a z toho vyplynie jasné jednanie, ktoré teraz chýba. Presné pravidlá ako a čo robiť, aby sme toto pandemické šialenstvo zastavili, aby ľudia nezomierali a mohli sme sa slobodne pohybovať a hlavne dýchať.

Naučme sa z toho množstva správ filtrovať tie správy a odporúčania, ktoré sú pre nás podstatné. Dbajme na to, aby nám zostal zdravý rozum, aby sme jednali s jasnou hlavou. Posnažme sa vyvodiť vlastný úsudok a veriť mu. Je dôležité riešiť tento problém a podľa vlastného úsudku ubezpečiť seba a aj svojich blízkych.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: „Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie.“

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu