„Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše.“ Christopher Paolini

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: gabikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 01.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 463 slov
Počet zobrazení: 687
Tlačení: 48
Uložení: 47

„Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše.“ Christopher Paolini

Zdá sa mi, že môj život je ako obrovská húsenková dráha v lunaparku. Sú dni keď si myslím, že život je pre mňa gombička, všetko ide tak, ako má a nič okolo seba neriešim. Ale čo ak do môjho života vstúpi nečakane, bez pozvánky trápenie a bolesť? Nad tým sa azda nikto ani nezamýšľa, presne ako ja.

Hovoria, že človek s vyrovnanou mysľou sa s trápením a bolesťou ľahšie vyrovná. Naozaj je to tak? Len tak si poviem, že všetko bude fajn, a tak sa aj stane? Nemyslím si to. Bolesť vie byť taká silná! Keď si predstavím, ako zožiera moje vnútro, nedá mi v noci spať a s tváre mi vytrhne úsmev, ktorý bol kedysi neodmysliteľnou súčasťou môjho JA, mám veľmi zvláštny pocit.

Aký liek zaberie na ubolenú dušu? Kde ho kúpiť? Nie je to také jednoduché ako s chrípkou, ktorú vyliečite s pohodlia svojho domu jedným práškom, horúcim čajom v ruke a zababušení až po uši vo svojej obľúbenej posteli. Škoda, že na bolesť duše to neplatí, ona hrá s nami inú hru. Niekedy sa mi zdá, že ma len skúša, koľko ešte vydržím. Asi ju táto hra veľmi baví. Čaká, kedy spravím nejakú chybu, aby ma úplne zlomila? Nech si len čaká, aj tak ma nedostane! Ja svoju ubolenú dušu vyliečim a nastavím bolesti svoju usmiatu tvár. Viem, že to nebude ľahké, ale ani môj život nie je jednoduchý.

Ale! Na rozdiel od bolesti mám jednu obrovskú výhodu. Akú? No predsa svoju rodinu a kamarátov a všetkých mojich blízkych, ktorí mi určite pomôžu vyhrať nad týmto ťažkým levelom môjho života. Je to asi jediný účinný a legálny liek, ako vrátiť mojej ubolenej duši radosť. Znovu svoje dni naplním povinnosťami, ktoré ma kedysi napĺňali a boli zmyslom môjho života. Zvládnem to, určite sa mi podarí pozliepať moju krehkú, rozbitú dušu! Ale čo ak nie?

Čo ak ma bolesť natoľko pohltí, a predsa sa jej podarí zraziť ma na kolená a ja padnem až na samé dno? Dúfam, že vtedy mi bude niekto na blízku, podá mi pomocnú ruku a povie: „Vstaň, utri si slzy a kráčaj ďalej!“ A ja začnem znova žiť! Žiť, ako na tej húsenkovej dráhe obklopená láskou a priateľmi, knihami ,hudbou, bláznivými nápadmi a smiechom.

Vtedy si poviem , že všetka tá námaha stála za to. Viem, že ak raz príde do môjho života taká veľká bolesť a bude sa mi zdať, že som v koncoch, spomeniem si na všetko to dobré a pekné čo som v živote už zažila. Predstavím si úsmev a šťastie svojich blízkych a dodá mi to tú obrovskú silu a bude to liek na moju ubolenú dušu. Tak čo duša? Chce sa ti ešte plakať? Lebo mne už nie...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: „Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše.“ Christopher Paolini

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu