Rozprávková babička (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 355 slov
Počet zobrazení: 714
Tlačení: 50
Uložení: 48

Rozprávková babička (Rozprávanie)

„No poďme, princezná“ – týmto oslovením ma volávala babka každý večer spať. Pamätám si na to veľmi dobre. Každý večer až do môjho siedmeho roku. Potom sa jej nežné oslovenie zmenilo na „čítaj – školáčka.“ Aj teraz, hoci mám už dvanásť rokov, na to veľmi rada spomínam.

Boli to vzácne chvíle, krásne a nezabudnuteľné. Často večer myslím na upracované ruky mojej babky, ktorá pevne ale nežne chytila moju dlaň a odviedla ma do detskej izby. Šťastná som cupitala za ňou. Vedela som, že to, čo bude nasledovať, je našou najkrajšou chvíľou dňa. Keď som sa usalašila v posteli, babka ponatriasala periny. A začalo to.

„Tak počúvaj“ – boli jej prvé slová. Potom ako vodopád rinuli sa z jej úst príbehy – rozprávky. Spolu sme prešli rôznymi krajinami sveta. Jeden večer sme sa stretli s Malou morskou pannou, druhý so Snehulienkou, tretí patríl Rudolfovi s červeným nosom. Ďalší večer sme boli na návšteve u pána Dobrogyho i Maťka Husiarika, inokedy pri Siedmich kozliatkach, Psíkovi Bodríkovi. Neobišli sme ani Hlúpu ženu, Popolvára či Zlatých bratkov.

Zasmiali sme sa na Ženskom vtipe, na prešibanom Pinocchiovi i Dlhom nose. Skoro bez dychu, so zatvorenými očami som počúvala o boji princa s drakom, o Kazisvetovi i Babe Jage. No najradšej zo všetkého som mala príbehy našich dvoch valachov Maťka a Kubka a ich psa Dunča. Nevedela som pochopiť odkiaľ babka pozná toľko rozprávok. Často som sa na to chcela spýtať, no vždy som pri počúvaní na to zabudla. Pochopila som to až neskôr, keď so začala chodiť do školy. V obývačke mojej babky tróni veľká presklená skriňa.

V rade na policiach stoja vyrovnané knihy. Staré i novšie, farebné i čiernobiele. Sú tam najmä rozprávky. Rozprávky z rôznych kútov sveta. Európy, Ázie i zámoria. Tie najstaršie, najviac obchytané, sú naše – slovenské. Na tie babka nedá dopustiť. Boli súčasťou jej detstva. Spolu s nimi vyrastala, s nimi sa učila a v nich stále nachádzala dobrotu a lásku. Tú prenáša na nás, svoje vnúčatá.

Mnoho detí na svete má babku. Všetky sú rovnaké. Všetky ľúbia svoje vnučky i vnukov. No, tá moja je len jedna. Je to rozprávková babička.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu