Globálne otepľovanie – výmysel či fakt? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 325 slov
Počet zobrazení: 595
Tlačení: 39
Uložení: 39

Globálne otepľovanie – výmysel či fakt? (Úvaha)

Bolo ráno. Vstal som z postele, umyl sa, obliekol a naraňajkoval. Byt som opustil okolo pol siedmej. Dosť skoro, keďže bola sobota. Nemal som žiadne plány, aspoň čo sa týkalo soboty. Jednako som však nastúpil do starej ocovej Octavie a vybral sa do mesta. Trochu ma prekvapilo chladné počasie – mohlo byť sedem či osem stupňov, teda dosť nezvyčajné na január.

V januári minulého roku som sa bez problémov mohol kúpať v neďalekej Zemplínskej šírave, no tentokrát bola zima. Spomenul som si, ako som raz dávno (žeby pred dvadsiatimi rokmi?) čítal článok o globálnom otepľovaní našej Zeme. Podľa nejakého tímu profesorov z Colorada, či odkiaľ, priemerné teploty v miernom podnebnom pásme v roku 2050 presiahnu 50 stupňov.

Usmial som sa. Tak, ako zvyčajne, aj teraz sa veda pomýlila. Veď tu máme rok 2028 a teplomer hocikedy ukáže nad šesťdesiat stupňov... Ach, ten môj sarkazmus! Keď som si spomenul na časy z konca 20. storočia, keď boli na Slovensku rekordné teploty okolo 36 stupňov, bolo mi skutočne do smiechu... Minulý rok som sa triasol od zimy pri štyridsiatich stupňoch, a to bol iba apríl!

Zaparkoval som na námestí. Vystupoval som z auta, no v tej chvíli som pocítil silný náraz. Obzrel som sa a z hrôzou zistil, čo sa stalo. Akýsi chumaj s čiernym Volvom sa rozhodol zaparkovať presne tam, kde som stál ja. S priestranným kufrom striebornej Octavie som sa mohol rovno rozlúčiť. Vodič Volva vystúpil, zahrešil a namieril si to rovno ku mne. Samozrejme, nepochopil, že bol to on, kto spôsobil tento problém. No na moje veľké prekvapenie siahol rukou do vnútorného vrecka kabáta, vytiahol revolver, namieril na mňa a vystrelil...

To je už toľko hodín? No jasné, opäť som zaspal za počítačom. Nemal by som viac pozerať sci-fi, potom mám veľmi divné sny. Poupratoval som si svoje veci na stole, vypol počítač a šiel spať. Cestou som ešte zdvihol zo zeme akýsi časopis. Odložil som ho na stôl. Vtedy som si už nevšimol titulok na prednej strane – „Globálne otepľovanie – výmysel, či fakt?“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu