Rozprávková krajina

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 377 slov
Počet zobrazení: 1 139
Tlačení: 76
Uložení: 62

Rozprávková krajina

Nie je veľa miest, kde sa rada vraciam znova a znova. Videla som už mnoho krásnych krajiniek, ktoré sa vám zapíšu do pamäti, ale môjmu srdcu je najmilšia tá, ktorá sa nachádza blízko môjho domova. Keď som tam, prudko sa mi rozbúcha srdce a dušu mi zaplaví množstvo krásnych spomienok a pocit pokoja. Je to miesto, na ktorom nemôžete rozmýšľať len vnímať prírodu. Miesto, kde nie je počuť žiaden mestský ruch, žiadne autá, vlaky, hádajúcich sa susedov.

Mám rada miesto, popri ktorom vedie poľná cestička. Týmto krásnym miestom sa prelieva malá riečka, ktorá sa vinie krajinou, do ktorej dokonale zapadá. Voda v nej je čistá a priezračná. Menšie jazierko, v ktorom večne kvákajú žaby svoju symfóniu, sa nachádza hneď vedľa cestičky.

Miestami sa mihnú malé rybky spríjemňujúce pohľad na jazierko. Je pri ňom zopár stromov, ktoré vždy na jeseň premaľujú farby na svojich listoch. Na druhej strane vychodených koľají sa rozprestiera veľké pole s ďatelinou. Práve tá láka cez leto množstvo pestrofarebných motýľov. Je odtiaľ pekný výhľad na Nízke Tatry, ktoré zvelebujú Slovensko. Krásny pohľad na túto krajinku je, aj keď zapadá slnko za obzor. Vtedy sfarbuje oblaky ohnivými farbami. Aj noci plné hviezd sú na tomto mieste čarovné.

S teplými dňami sa na tomto mieste prebúdza život. Leto je tam najkrajšie. Trávu pokrývajú tisícky malých kvietkov, ktoré sa pýšia mnohými farbami. Vtáky vyspevujú tie najkrajšie piesne pri hniezdení v hustých korunách stromov, cez ktoré sa predierajú ostré slnečné lúče.

S jeseňou tu život pomaly utícha. Studenší vánok strháva pestré listy zo stromov. Lastovičky odlietajú do teplých krajín za krajším počasím. Lesné zvieratká si zbierajú zásoby, aby prežili zimu.

Krátko po tom, čo sú už všetky stromy holé, prichádza zima. Svet pokryje snehová perina a toto miesto sa stáva zázračným. Zamrznuté jazierko sa premení na zrkadlo. Ligotajúce sa vločky posypú krajinu. Deti na tomto mieste šantia so sánkami.

Po zime prichádza jar, kedy sa príroda opäť pomaly prebúdza, a celý tento kolobeh sa opakuje. Zvieratá vychádzajú zo svojich zimných úkrytov. Jazierko pomaly odnáša posledné časti ľadovcov plávajúcich na hladine. Stromy vítajú vtáčiky, ktoré sa vracajú domov. Každé ročné obdobie tu má svoje čaro.

Mám toto miesto veľmi rada. Zabúdam tu na všetky problémy a mám naň tie najkrajšie spomienky. Vždy sa sem s radosťou vraciam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu