Parohy

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 546 slov
Počet zobrazení: 459
Tlačení: 49
Uložení: 47

Parohy

Jedného pekného slnečného dňa sme sa s kamarátom vybrali na prechádzku do hory. Začala sa sezóna zhadzovania jeleních parohov. Vybrali sme sa teda na obľúbené miesto, kde sa zdržiavali veľké jelene. Pretože veľké jelene vždy zhadzovali parohy skôr ako tie menšie. Boli sme presvedčení, že tam nejaké parohy nájdeme.

Po polhodinovom kráčaní sme konečne dorazili na miesto. Kamarát Matúš povedal: „Už sme na mieste.“ Vybrali sme si smer, ktorým pôjdeme a dohodli sa na určitom odstupe. Rýchlo sme sa napili vody a povedal som: „Ideme!“ Kráčali sme dohodnutým smerom. Zhruba dvadsať až tridsať metrov od seba.

Po hodine márneho hľadania parohov a brodenia sa po pás v snehu, sme si dali pauzu. Čerpali sme nové sily. Matúš povedal: „Asi sme na zlom mieste.“ Vybrali sme sa teda novým dohodnutým smerom. Zrazu som začul šum lesného potôčika. Rozhodli sme sa, že si v ňom naberieme čistú horskú vodu. Ako sme sa približovali ku potôčiku, začul som krik. Matúš kričal: „Mám, našiel som!“

V prvej chvíli som si myslel, že si zo mňa robí srandu. Prišiel som bližšie ku nemu a uvidel som, že naozaj našiel pekný paroh. Chvíľu sme ho obzerali, nabrali si vodu a mohli sme pokračovať ďalej. Po hodine a pol kráčania sme sa rozhodli, že sa pomaličky poberieme smerom dole ku autu.

Dostali sme sa na hrebeňovú cestu, po ktorej sa dalo prejsť k autu. Kráčali sme po nej. Dorazili sme na úsek, kde bolo vidieť cestu pod nami. Matúš povedal: „Poď, prejdeme krížom cez horu.“ Keďže ja som bol unavený a už som nevládal, rozhodol som sa, že nepôjdem s ním. Matúš sa teda vybral horou. Ja som chvíľu kráčal ďalej po ceste. Prišiel som ku čiastočne vyrúbanému báňu. Rozhodol som sa, že ním prejdem na spodnú cestu.

Nečakane som sa dostal do veľmi hustého porastu. Zrazu desať metrov podo mnou zručala veľká medvedica. Mala pri sebe tri malé medvieďatá. Ostal som v šoku stáť ako stĺp. Spravil som krok dozadu a uvidel, ako sa medvedica začala hrabať za mnou do kopca. Spanikáril som a začal som utekať. Bolo to veľmi ťažké v tom hustom poraste. Po troch metroch bežania som spadol. Uvidel som, ako sa medvedica stále hrabe za mnou. V tej chvíli som zostal ležať a kričal som. Blížila sa ku mne veľmi rýchlo, aj napriek tomu že bolo pol metra snehu.

Keď už bola odo mňa asi tri metre, silno som zakričal: „Nechaj ma!“ Zakryl som si hlavu a čakal som, čo sa ide diať. Na nohe som ucítil veľký tlak. Silno sa mi zahryzla do nohy a ja som kričal. Matúš bol odo mňa veľmi ďaleko, aby ma počul. Obzrel som sa a uvidel som, ako medvedica odbehla ku medvieďatám. Vtedy som si uvedomil, že mám na to, aby som ušiel.

Rýchlo som sa postavil a utekal rovno na cestu. Necítil som žiadnu bolesť. Prišiel som ku autu. Matúš tam ešte nebol. Po chvíli som začal cítiť tŕpnutie a bolesť nohy. O chvíľu Matúš prichádzal k autu a pýtal sa, čo sa stalo. Rýchlo ma naložil do auta a išli sme na pohotovosť.

Po hodine som mal nohu zašitú a ležal na lôžku s infúziami v rukách. Bol som veľmi šťastný, že som útok medvedice prežil. Po tejto skúsenosti mám pred horou a medveďmi veľký rešpekt.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu