Naša budúcnosť

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 22.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 593 slov
Počet zobrazení: 24 483
Tlačení: 1 009
Uložení: 988

Naša budúcnosť

Európa je kontinent, ktorý predstavuje spojenie mnohých štátov s rôznou mentalitou a kultúrou. Jeho rozvoj a vyspelosť je podmieňovaný ľuďmi, ktorí ho tvoria, ale jeho pokrok, zveľaďovanie vpred je len na nás. Vo svojich sedemnástich rokoch života viem, čo by som chcela najbližších desať rokov robiť. 

Možnosti, ktoré mi dnešná doba ponúka, ma vedú k tomu, že moje plány a sny sú pre mňa reálne a prvoradé. Cestovať, vzdelávať sa i pracovať v zahraničí. Možnosti, ktoré naši rodičia nemali. Verili v lepšiu budúcnosť svojich detí. Ich život bol ťažký. Tým nechcem povedať, že dnes sa žije lepšie. Kvalitnejšie možno, ale nie ľahšie. Tak ako všetko v živote má svoje pre a proti. Nie je však vôbec ťažké uhádnuť, kam tento svet svojou vyspelosťou a prešpekulovanosťou speje. Vymoženosti, ktoré nám majú „ uľahčiť " život, nás priam zotročujú.

To si len málokto uvedomuje. Autá, mikrovlnky, polotovary. O tom sa našim starým mamám ani nesnívalo. Dokázali to, čomu sa dnes učíme. Ale nie preto, žeby sme chceli. Skôr preto, že nás k tomu vedie osobný postoj. Životná úroveň je určite väčšia ako v minulosti, ale priniesla so sebou aj honbu za peniazmi. Materializmus s veľkým M. Kde je tá „ dobrá stará piecka" našich babičiek. Od nich sa môžeme učiť. Nemali veľa.

Všetko, čo mali, si nadobudli vlastnými rukami. Od skorého rána do neskorej noci pracovali na chlieb. Aj dnes je to tak, že kto nepracuje, tak ten neje, ale na rozdiel od nich nemáme v sebe ten pokoj a radosť zo života ako ony. Človek si vážil prírodu, zem, ktorá im dávala život, vzduch, ktorý dýchali, vodu, ktorú pili, lesy i vtáctvo. Úcta k všetkému živému i k sebe samému bola najväčšia a prvoradá. Platila tu akási schéma, že keď raz dáš, dvojnásobne sa ti vráti. V každom z nás je niečo dobré, len je to v dnešnej dobe nemoderné.

Tichučko v kútiku duše isto každý z nás závidí bohatému peniaze a luxusnú vilu, ministrovi jeho BMW. Takí sme my ľudia. Klamala by som, keby som tvrdila, že ja nie som taká. Keby som mala viac peňazí, lepšie by som sa obliekala, kúpila by som si lepší mobil. Jednoducho by som si užívala život. Peniaze ľudí menia. Je len škoda, že k horšiemu. Veď nie je zlé byť bohatý. Len by sme sa mali naučiť s peniazmi aj hospodáriť. Ľudia, ktorí majú takéto možnosti, by svojimi darmi zachránili množstvo životov. Každý ľudský život, ktorý vyhasne zbytočne, je pre našu spoločnosť čiernym bodom. Nie všetci máme možnosť takto pomáhať, lebo priepasť medzi tými, ktorí len ťažko prežívajú či „ živoria " je stále väčšia.

To ako človek rozmýšľa sa prejavuje najmä v jeho skutkoch. Tam, kde deti umierajú od hladu, nie je miesto na rozjímanie, či je vhodné do nich „ investovať"! Hlad, chudoba, choroby, zemetrasenia, záplavy sú len silnými výkrikmi 21. storočia. Sme azda hluchí a slepí? Je veľká škoda, že sa nedokážeme poučiť z vlastných chýb. Vyspelosť dnešného sveta by mala deťom zabezpečiť krásne detstvo s možnosťami, ktoré naši rodičia nemali. 

Záleží len na nás, čo nám prinesie budúcnosť, pretože ani najmodernejšia a najvyspelejšia technika nie je zárukou lepšieho života. Majme viac otvorené oči, viac naslúchajme potrebám tých druhých, a čo je najdôležitejšie, otvorene komunikujme a konajme bez predsudkov. Len vtedy budeme vedieť správne využívať vymoženosti tohto sveta. Zachraňovať človeka vo všetkých smeroch. Potom sa nám aj príroda odvďačí.

Pretože ak pochopíme, čo je najdôležitejšie, budeme vedieť správne sa rozhodnúť a konať v prospech celej našej spoločnosti, celej našej Európy, celej našej planéty. Potom sa nebudeme musieť obzerať vzad.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu