Jubileum školy (Prejav)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 09.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 476 slov
Počet zobrazení: 11 299
Tlačení: 511
Uložení: 538
Kto nikdy nebol dieťaťom,
nemôže sa stať dospelým.
Ch. Chaplin
 
Vážení hostia, pani učiteľky, milí rodičia!
 
Pri vypočutí výroku Charlesa Chaplina sa určite mnohým z vás v pamäti vynorili spomienky na detské roky. A mnohí z vás spomínajú práve na roky prežité s deťmi v tejto materskej škole.

Materská škola ... si v týchto dňoch zapisuje do svojej histórie nové číslo. Je ním číslo ... . Už plných ... rokov sa z týchto priestorov ozýva veselý džavot detí.

Čo znamená ... rokov v živote človeka?

Neopakovateľný, dynamický prerod z novorodenca na dospelého. Z nemohúceho bábätka, závislého od mamy, z predškoláka, žiaka a študenta sa vyvinul samostatný dospelý človek, v ktorého šľapajách už mnohokrát kráčajú vlastné deti. Pre niekoho to bol čas radostí, šťastia, čas naplnený láskou najbližších, čas detských hier, snov a túžob mladosti. Šťastie mali tí, ktorí vyrastali v rodinnom kruhu plnom porozumenia, podpory, súdržnosti a istoty. Čo znamená ... rokov v živote jednej materskej školy? Tisíce očí malých človiečikov, tisíce malých životov, tisíce nových ľudských osudov. Tisíce detských ručičiek, ktoré hľadali oporu v učiteľkách, keď rodičia odchádzali, tisíce drobných slzičiek, kotúľajúcich sa po detských líčkach. Ale aj mnoho učiteliek s veľkým srdcom, ktoré vedeli byť deťom oporou vo chvíľach, keď ťažko znášali rozlúčku s rodičmi, keď si nevedeli zaviazať šnúrku od topánok, keď sa učili svoju prvú básničku, keď rodičom pripravovali prvé srdiečko k sviatku, keď z „bábätiek“ vychovávali školákov, ľudí súcich do „veľkého“ sveta.

Pracovité tety kuchárky a tety upratovačky, ktoré sa starali o jedlo a čistotu v triedach, často svojím úsmevom, pohladením, povzbudením dodali deťom dôveru v dospelých okolo nich.

Ako sme začínali?
Bolo to v období ... . Za účasti vtedajších predstaviteľov mesta a okresu bola slávnostne otvorená materská škola s kapacitou ... detí.
Posledné dni pred otvorením materskej školy boli pre prvú riaditeľku

p. ... a jej kolegyne naplnené húževnatou prácou pri estetickej úprave tried, spální, šatní, školského dvora, pri materiálovom a technickom vybavení priestorov materskej školy. Deň „D“ bol pre deti a a ich rodičov dlho očakávaný. Od tohto dňa prežívalo v nej svoje detstvo mnoho detí a dnes sú v nej už deti tých, ktorí pred ... rokmi začali písať jej históriu. Práve títo, dnes už rodičia našich detí, môžu porovnávať, čo sa v materskej škole za uplynulé obdobie zmenilo. Tak ako pred ... rokmi, aj dnes je v skorých ranných hodinách počuť cupotanie detských topánočiek po školskom chodníku a náhlivé kroky rodičov a tak ako v súčasnosti, aj vtedy mnohým deťom vypadla z očí slzička pri rozlúčke s najbližšími, ale trvá to len chvíľku. Keď dnes rekapitulujeme činnosť našej MŠ po ... rokoch, môžeme s uspokojením konštatovať, že to boli roky naplnené svedomitou prácou mnohých učiteliek, kuchárok, upratovačiek, kuriča - údržbára, roky zamerané na plnenie náročných úloh vo výchove a vzdelávaní tých, ktorí sú naším najväčším bohatstvom – našich detí. Počas ... rokov sa rozvíjala spolupráca s rodinou a organizáciami v meste. Pripravovali sa s deťmi kultúrne programy pre rodičov, starých rodičov a širokú verejnosť pri rôznych príležitostiach, pripravovali sa pre deti výlety a kultúrne podujatia, prehliadky, súťaže, exkurzie. Už tradíciou sa stala rozlúčka s predškolákmi, ktorých čaká základná škola.

A aká je súčasnosť? (popísať)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu