Príhovor na svadbu

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 23.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 294 slov
Počet zobrazení: 105 760
Tlačení: 2 416
Uložení: 2 446

Príhovor na svadbu

Milí mladomanželia, milí svadobčania, drahí priatelia,

málokedy má človek príležitosť prihovoriť sa k Vám novomanželom pri takejto slávnostnej a rozhodujúcej chvíli, akú teraz prežívate. Ťažko sa vyberajú slová a skladajú myšlienky, ktorými by sme Vás chceli osloviť. Som rád (rada), že ako váš priateľ, môžem za všetkých svadobných hostí povedať niekoľko slov pri príležitosti tejto milej slávnosti, ktorej sme dnes svedkami.

Žiaden človek na svete nepozná krajšiu chvíľu ako je atmosféra svadobného obradu. Je to nádherný okamih stáť pred oltárom a vysloviť to zázračné (ÁNO), ktorým sa človek obrazne zaväzuje posvätiť svoj život, city a lásku blízkej bytosti svojmu životnému partnerovi.

Napriek tomu, nikto nedokáže za vás vyjadriť ten unikátny pocit, ktorým ľudia formálne, ale s nádherným súhlasím (ÁNO), vymieňajú slobodný život za manželský zväzok.

Vaše presvedčenie, že k výberu partnera Vás viedol úprimný inštinkt, a to trvalá a večná láska by nemalo byť ničím zmarené, naopak malo by sa stať ešte pevnejším. Napriek nástrahám, ktoré prináša každodenný život, nezdarom, sklamaniam, ktorým musí každá ľudská bytosť odolávať.

Skutočnosť, že svoj osud chcete spojiť spoločným spolunažívaním, je zároveň šťastím i výzvou. Šťastím preto, lebo nie každému je súdené nájsť si svojho vyvoleného a nie každému je dopriate splniť svoj životný sen a stretnúť blízku dušu, drahocenného sprievodcu strastiplným životom.

V mene všetkých prítomných svadobčanov vám chcem popriať na spoločnej ceste životom iba číre, radosťou a šťastím poznačené chvíle. Vašim rodičom, ktorí sa dnes prizerali vášmu slávnostnému sobášnemu aktu, urobíte nielen radosť, ale presvedčíte ich, že ich úsilie vychovať múdrych, statočných a milých, ľudí bolo zavŕšenie úspešné.

Nikdy nedopusťte, aby túžby jednotlivca prehlušili vaše spoločné záujmy. Buďte si vedomí, že dávať je viac ako prijímať, že milovať je najväčší dar, aký človek dostal od Boha a od prírody.

Želám vám k tomu veľa šťastia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu