Sadzoslúžka (Prekvapivá rozprávka)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 11.08.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 617 slov
Počet zobrazení: 2 320
Tlačení: 248
Uložení: 284
Sadzoslúžka (Prekvapivá rozprávka)

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden veľmož, ktorý si myslel, že všetko patrí jemu. Jeho manželka sa preto cítila veľmi limitovaná, nezvládla to a jedného dňa ju našli stuhnutú pri potoku. Ešte pred touto epizódou sa však narodila veľmožovi dcéra. Hneď na prvý pohľad sa mu nepáčila, a tak ju chudinku vydedil. Boháč nechcel, aby ho ľudia v dedine začali ohovárať, a tak dcéru aspoň zamestnal do jej osemnástky, ako pomocníčku v domácnosti. Veľmož ani smútok nedonosil po manželke, už mu cesty skrížila iná. Bola to hrdopýška s dvomi dcérami, ktoré sa veľmi na seba podobali. Hneď, keď si boháč doviedol domov novú rodinu, psík Dunčo ( inak odvážny pes), od strachu až zaliezol pod starú stodolu a nechcel odtiaľ do večere vyliezť. Naša dievčina sa tiež zľakla a bála sa, či nedopadne tak, ako jej nebožká mama.

Macocha bola veru veľmi krutá a vyberala pre dievčinu tie najhoršie práce. Musela sa vzdať svojej podkrovnej izbičky. Macocha jej pridelila nekvalitné miesto pri sadziach z kozuba a tak ju začali nazývať Sadzoslúžka. Tá sa naozaj začala obávať o svoje zdravie z toľkých exhalátov a z prepracovanosti. K ostatným povinnostiam jej totiž pribudla úloha opeérky. Sadzoslúžka mala vtedy 17 rokov a jej nevlastné sestry boli o rok mladšie. Hoci už boli pomerne veľké, stále si vyžadovali celodennú opateru. Nevlastné sestry sa dokázali celý deň zabávať farebnými stužkami a hojdaním na hnedom drevenom koníkovi.  

Jedného dňa usporiadal kráľov syn diskotéku, na ktorú pozval celú smotánku z kráľov-ského dvora. Pozval aj obe macochine dcéry. Tie sa snažili vybrať si šaty a účesy, v ktorých by nevyzerali ako dojčatá.  

- Ja, - povedala prvá sestra, - pôjdem v negližé.
- Ja, - povedala druhá sestra, - si dám červenú minisukňu, dĺžky 10 cm.

Sadzoslúžka veľmi psychicky trpela. Utešiť ju mohlo len to, že prvá sestra vyzerala v negližé veľmi smiešne a druhej sestre červená minisukňa odhaľovala gigantické stehná.

Sestry do nej stále rýpali a smiali sa pri predstave Sadzoslúžky na diskotéke. Nadišiel deň, keď sa Sadzoslúžka musela pozerať za vyfintenými sestrami. Horko sa rozplakala a zúfalo sa pustila čistiť zemiaky. Dobrá víla ju uvidela a rozhodla sa pomôcť jej. Zašomrala si niečo pod nosom a v tej chvíli sa Sadzoslúžka premenila na „cool“ dievča v ružovom tričku,  minisukni a s afroúčesom. Víla zobrala osem zemiakov a udrela ich prútikom. Zemiaky sa premenili na čiernu limuzínu. Sadzoslúžka sa nestačila čudovať. Nakoniec dobrá víla vyčarila pekné ružové lodičky a kontaktné šošovky, keďže z toľkej nádhery Sadzoslúžke zlyhal zrak. Víla ju však upozornila, že sa musí vrátiť do polnoci. Na diskotéke sa princ dozvedel o príchode neznámej slečny a išiel ju privítať. Keď Sadzoslúžka vošla dnu, disdžokej z jej krásy prestal mixovať pesničky. Aj kráľ stratil reč nad krásnou dievčinou. Princ pozval Sadzoslúžku na parket a spolu sa pripojili k vlniacemu sa davu na pieseň „Jede, jede mašinka“. Čas plynul.  Sadzoslúžka zabudla na ponaučenie víly. Keď počula, ako jej zvonia digitálne hodinky, rýchlo sa rozbehla a pritom stratila ľavú lodičku. Princ bežal za ňou, ale nepodarilo sa mu ju dochytiť. Na schodoch našiel ružovú lodičku.  Keď ju vzal do ruky, ovanula ho vôňa pripomínajúca dezinfekčný prostriedok na nohy.

Už len kvôli tomu si prisľúbil, že krásnu neznámu určite nájde.

Sadzoslúžka sa vrátila domov neskoro a bez limuzíny, oblečená v handrách. Nasledujúci deň princ oznámil, že sa ožení s tou,  ktorej noha bude voňať po známom deodorante. Čuchal, ňuchal, ovoniaval raz nohy, raz črievičku. Až teraz zistil, ako veľmi jeho poddaní zanedbávajú osobnú hygienu. Rad prišiel aj na Sadzoslúžku. Tá však urobila osudnú chybu, že prala bosá šaty na potoku a nohy si umyla.. Princ ju nespoznal, a tak ostala na ocot. Ako stará dievka slúžila až do svojej smrti u  tyranky macochy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rozprávky o zemiaku #rozpravka


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu