Moc v manažmente

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: tinuska55
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 30.10.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 365 slov
Počet zobrazení: 4 100
Tlačení: 261
Uložení: 333

8.  Moc v manažmente.

Vysvetlite prosím čo sa rozumie pod pojmom moc a organizačná politika. Je moc v manažérskej práci nevyhnutná? Vysvetlite. Formálne a neformálne zdroje individuálnej moci a ich využívanie v manažérskej práci. Môže byť spôsob uplatňovania moci pre organizáciu škodlivý? Vysvetlite.
 
Moc - možnosť ovplyvniť konanie ostatných členov tak, že urobia, čo by inak neurobili. Je to aj miera, akou sa dokážu ubrániť tlaku iných robiť to, čo nechcú. Je to schopnosť, pri ktorej je možné naučiť sa ako ju využívať, používať aj zneužívať na dosahovanie organizačných cieľov.
Organizačná politika – aktivity manažérov smerujúce k zvýšeniu ich moci a dosiahnutiu individuálnych a skupinových cieľov.
 
 
Vysvetlite formálne a neformálne zdroje individuálnej moci a ich využívanie v manažérskej práci.
 
Formálna moc je manažérovi daná v momente uvedenia do funkcie alebo získania určitého postavenia v spoločnosti. Tento typ moci je viazaný na postavenie funkciu. Na získanie tejto moci nie je nutná kvalifikácia, ale je nutné získať určitú, príslušnú funkciu. Aj napriek rizikám je v spoločnosti potrebná.
 
Neformálna moc je v podstate aktívna, získaná na základe charakteristiky samotného človeka. Vyplýva zo slobodného rozhodnutia ostatných zamestnancov rešpektovať daného človeka.
 
Ďalšie moci moc odmeňovať, trestať, legitímna moc, informačná moc (riadiaci pracovník je vo výhode, pretože vie každú informáciu vyhodnotiť vo svetle informácií, ktoré sú pre ostaných zatiaľ neznáme).
 
Využitie moci v manažérskej praxi a jej dôsledky pre prácu manažéra
Druh moci, ktorý sa manažér rozhodne využiť, závisí od mnohých faktorov. Prvým je situácia, v ktorej sa manažér nachádza a jeho vzťah voči podriadenému, nadriadenému, kolegovi či obchodnému partnerovi. Ďalším faktorom je predpokladaná reakcia partnera, ktorá je založená na predchádzajúcich skúsenostiach.
 
V neposlednom rade je organizačná kultúra spoločnosti faktorom, ktorý ovplyvňuje voľbu a použitie formy moci. Pokiaľ má pracovník príliš širokú zodpovednosť a malú autoritu, je len veľmi málo pravdepodobné, že by sa mu podarilo dosiahnuť stanovené ciele, pretože nemá formálny spôsob vynútenia participácie svojich podriadených.
 
Môže byť spôsob uplatňovania moci pre organizáciu škodlivý? Vysvetlite.
Môže, napríklad ak má jedna skupina (oddelenie) prístup k zdrojom (finančným, materiálnym, informačným), o ktorú majú záujem iné skupiny, skupina kontrolujúca príslušný zdroj má nad ostatnými moc. Tým má možnosť ovplyvňovať iné menej mocné skupiny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Moc v manažmente #Uvedenie do funkcie #obchodnému partnerovi

Manažment – teória, metódy, aplikácie



Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu