Hovorový štýl, Slang, Slangové slová

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 247 slov
Počet zobrazení: 4 206
Tlačení: 222
Uložení: 208

Hovorový štýl, Slang, Slangové slová 

Hovorový štýl: Hovorový štýl sa používa v súkromnom styku, keď sa rozprávame s priateľmi, rodičmi, známymi... Vtedy používame nárečové slová a nespisovnú výslovnosť. Vety sú krátke a často nedokončené. Často sa používa častica reku, vraj, hádam... Aj obyčajní ľudia listy píšu v tomto štýle. Jazykové prostriedky: hovorové a slangové slová, frazeologizmy, nespisovná výslovnosť, často nedokončené vety... Mimojazykové prostriedky: mimika, gestikulácia, výrazná imitácia... Žáner: rozprávanie, dialóg, spoločná komunikácia...

Slang: Slang je špecifická vrstva nespisovných výrazov národného jazyka, ktorá má spornú definíciu. Termín sa prvý raz použil v Anglicku v 18. storočí ako označenie pre vulgárny jazyk. Alternatívne definície sa vyskytli čoskoro, takisto alternatívne, či veľmi podobné výrazy žargón, argot, sociolekt či profesionalizmus. Podľa Jozef Mistríka ide o tie nespisovného výrazy národného jazyka, ktoré sa používajú v súkromnom alebo neoficiálnom prostredí v obmedzenom okruhu ľudí, ktorí sa buď zaoberajú tou istou činnosťou alebo majú rovnakú sféru záujmov.

Slangové slová: Vznikajú: a) reinterpretáciou všeobecne známych slov (napr. vegetovať). b) deformáciou slov (napr. debko). c) ako nové slová s preexponovanou expresívnosťou (napr. dať si odpich). d) preberaním z príbuzných jazykov. Podľa B. Hochela ide nespisovné jazykové prostriedky rozličného pôvodu (teritoriálno-nárečového, argotického, žargonického, sociolektického), ktoré sú v národnom kolektíve všeobecne používané alebo všeobecne zrozumiteľné, a ktoré celkom alebo do značnej miery stratili príznak pôvodu. Slang je jedným z hlavných zdrojov obohacovania lexiky spisovného jazyka. Veľa nových slov (bez ohľadu na svoj pôvod) prechádza pred vstupom do spisovného jazyka „slangovým štádiom“. Profesionálne (výnimočne aj záujmové) nárečia niekedy obohacujú spisovný jazyk priamo (terminológia).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#slang v umeleckej literature

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu