Čaj, čajík, čajíček

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 09.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 254 slov
Počet zobrazení: 4 351
Tlačení: 418
Uložení: 456
Čaj, čajík, čajíček
 
Úvod
Ako ste si už mohli všimnúť, v našom tohtoročnom projekte spracovávame slovo čaj z hľadiska slovenského jazyka. V dnešnom svete sa čaju nevenuje veľká pozornosť. V niektorých krajinách sa ešte zachováva čajová tradícia a čajová kultúra, ktorá prenikla aj do európskych krajín, v ktorých ľudia čaju už nevenujú takú pozornosť. Naším hlavným cieľom je priblížiť vám čaj nie ani tak z kultúrneho hľadiska, ako skôr z jazykového a umeleckého.  V gramatike ho rozoberáme z viacerých rozdelení. Získate prehľad o tom, kde všade sa môžete stretnúť v slovenskom jazyku s týmto slovom. Možno ste ešte nevedeli, kde a za akých okolností sa ľudia po prvý krát stretli s čajom. V našej práci sa bude práve preto vyskytovať aj toto. Ako našu vlastnú prácu sme si vybrali dotazník. Prostredníctvom neho sme sa dozvedeli napríklad aj to, že ľudia sa takmer ešte vôbec nestretli s čajom v literatúre, nepoznajú takmer žiadne literárne diela, preto vám ponúkame aj širší rozhľad o tom, kde by ste mohli nájsť čaj v literatúre. Pevne veríme, že vás náš projekt zaujme a obohatí vás o nejaké nové, užitočné poznatky.

1.  Slovenský jazyk
1.1.  Hláskoslovie (náuka o hláskach a zvukovej stránke jazyka)
Čaj:
Samohlásky:  krátke:  A
Dvojhlásky: -
Spoluhlásky:   mäkké: Č, J
 
Rozdelenie slova čaj podľa znelosti:
-znelé(párové):    -
-neznelé(párové):  Č
-nepárové znelé(zvučné)  J
 
V slove čaj je dodržaný Rytmický zákon: pravidelné striedanie prízvučných a neprízvučných slabík.

1.2. Lexikológia (zaoberá sa slovnou zásobou jazyka)
1.2.1.  Zaradenie slova čaj:
 1.2.2.  Spôsoby tvorenia slov:
1)  Odvodzovaním – príponovo
predponovo
bezpríponové tvorenie :   Čaj
2)  Skladaním
3)  Skracovaním
4)  Preberaním z iných jazykov
5)  Zjednoslovňovaním
6)  Prechodom do iného slovného druhu
 
1.3.  Tvaroslovie (Morfológia- zaoberá sa slovnými druhmi, ich gramatickými tvarmi,  významom a funkciami tvarov).
 
1.3.1.  Pôvod slova čaj:
Podľa legendy vznikol čaj r.2737 p.n.l. v Číne, a objavil ho cisár Shen Nung práve chystal vypiť šálku prevarenej vody, keď zrazu vietor prifúkol niekoľko čajových listov do hrnca s vriacou vodou. Zvedavý cisár sa odhodlal ochutnať neznámi nápoj a ten ho milo prekvapil svojou lahodnou a osviežujúcou chuťou.

1.3.2. Slovné druhy:
Slovné druhy
∕ \
Ohybné  Neohybné
↓ ↓
Podstatné mená   Príslovky
Prídavné mená   Predložky
Zámena Predložky
Číslovky Spojky
Slovesá   Častice
Citoslovcia
Slovo čaj sa vyskytuje ako :
a)  podstatné meno  - čaj
b)  prídavné meno   - čajový
Keď sa jedná o podstatné meno a prídavné meno, môžeme určiť v tomto slove aj gramatické kategórie:
ČAJ- muž. rod, j.č., N-A, stroj, konkrétne podstatné meno, všeobecné
ČAJOVÝ- muž. rod, j.č., N-A, pekný, vzťahové prídavné meno
ČAJOVO- príslovka spôsobu

1.4  .  Syntax
Vo vetných skladoch sa nachádzajú tieto vetné členy:
-  Podmet
-  Prísudok
-  Predmet
-  Príslovkové určenie miesta, času, spôsobu, príčiny
-  Zhodný a nezhodný prívlastok
-  Prístavok
 
Slovo čaj sa môže vo vete vyskytnúť ako:
 
· PODMET:
Tento čaj chutí veľmi dobre.
· PREDMET:
Pili sme bylinkový čaj.
· PRÍSLOVKOVÉ URČENIE MIESTA:
V tej čajovni sa mi náramne páčilo.
· ZHODNÝ PRÍVLASTOK:
Čajové rituály sú obľúbené najmä vo východnej Ázii.
· NEZHODNÝ PRÍVLASTOK:
Pitie čaju vám pomôže prečistiť organizmus.
· PRÍSTAVOK:
Jeden z najzdravších nápojov, čaj, má svoju históriu zakorenenú v orientálnej Číne.

1.5.  Ako sa povie slovo čaj v iných jazykoch?

RUMUNSKY

Ceai

RUSKY

чай (čítané“chai”)

ŠPANIELSKY



ŠVÉDSKY

Te

TURECKY

Cay

VIETNAMSKY
(SEVER)

Chá

VIETNAMSKY
(JUH)

Trá

 





















AFRICKY

Tee

ČÍNSKY

Cha

CHORVÁTSKY

Čaj

DÁNSKY

Te

ANGLICKY

Tee

FRANCÚZSKY

Thé

GRÉCKY

Tsai

NEMECKY

Tee

MAĎARSKY

tea

TALIANSKY

Tè

JAPONSKY

茶, ち ゃ
(čítané “cha”)

POĽSKY

Herbata

PORTUGALSKY

Chá

1.6.  Opis činnosti – Chanoyu (Japonský čajový obrad)
Existuje mnoho spôsobov prevádzania japonského čajového obradu, no základné prvky sú v podstate rovnaké:
Potrebné vybavenie:

Čajový dom
Zavedeným zvykom je robiť klasický čajový obrad chanoyu v špeciálne pre ten účel postavenom malom dome (sukija), ktorý pozostáva z prípravnej miestnosti (mizuja) a vlastnej čajovej izbičky (chashicu), vybavenej ohniskom (väčšinou zapusteným v podlahe) s horúcim dreveným uhlím na ohrievanie vody v kotlíku. Domček je obvykle situovaný vo zvlášť komponovanej časti čajovej záhrady, obklopený drevinami. Záhradnou cestičkou (rodži) je prepojený s oddelenou miestnosťou (joricuki), v ktorej se zhromažďujú pozvaní hostia, aby tu pripravili svoju myseľ.

Nádoby a pomôcky

Najzákladnejšími predmetmi čajového obradu sú: čajová miska (chawan), keramická či laková schránka na práškový čaj (chaire), bambusová metlička na šľahanie čaju (chasen) a bambusová lyžička zvláštneho tvaru (chashaku). Bývajú to spravidla cenné umelecké predmety.

Oblečenie a ďalšie doplnky
V prípade oblečenia vhodného pre chanoyu sú preferované farby v tlmených odtieňoch. Prísne formálne stretnutie vyžaduje u mužov jednofarebné hodvábne kimono zdobené len tromi či piatimi rodovými znakmi a biele tradičné japonské ponožky (tabi). Ženy si pri takejto príležitosti obliekajú tradične zdobené kimono a taktiež biele tabi. Každý hosť obradu by so sebou mal mať malý skladací vejár a sadu papierových obrúskov (kaishi).

Priebeh čajového obradu

Formálne chanoyu sa delí na štyri časti: prvé sedenie s podávaním ľahkého pokrmu kaiseki, krátku prestávku nakadači, hlavnú časť goza-iri s podáváním hustého čaju koiča a záverečnú časť, pri ktorej sa podává riedky čaj usuča. Celý obrad trvá približne štyri hodiny (často však býva podávána len usuča, čo trvá približne hodinu).
 
Prvé sedenie
Hostia (zvyčajne 5) sa zhromaždia v čakárni joricuki. Po určitej dobe sa objevuje hostiteľ a odvádza hostí záhradnou cestičkou k čajovému domčeku, kde je blízko vchodu kamenná nádobka (cukubai)s čerstvou vodou. Tu si každý z hostí v symbolickom úkone očištenia opláchne ruky a vypláchne ústa. Vchod do domčeku (nidžiriguči) je veľmi nízky, takže hostia musia prejsť prikrčení, čo má vyvolať pocit pokory. V tlmene osvetlenej izbičke jeden po druhom hostia pokľaknú pred výklenkom (tokonoma), úctivo sa poklonia a obdivujú zvitok (kakemono) zavesený na stene výklenku (zložený vejár položený pred sebou). Takisto spravia aj pred ohniskom. Keď sú všetci hostia hotoví s prehliadkou predmetov, zaujmú svoje miesta - hlavný hosť najbližšie k hostitelovi. Potom, čo sa hostitel s hosťmi pozdraví, podává sa ľahké občerstvenie kaiseki. Ešte sa potom hosťom ponúkne niečo sladké a prvé sedenie končí.

Nakadači
Vyzvaní hostiteľom sa hostia odeberajú von, aby určitú dobu vyčkali na lavičkeblízko domčeku (vo vnútornej záhrade), než hostitelov asistent odstráni rákosové steny zakrývajúce zvonku okna a v tokonome je zvitok nahradený vázou s naaranžovanými kvetinami (chabana).

Goza-iri

Začiatok hlavného sedenia oznamuje hostitel obvykle piatimi či siedmimi údermi gongu. Hostia povstanú a sútredene načúvajú jeho tónom. Potom sa opakuje očistný rituál u nádobky s vodou a hostia sa vracejú do presvetlenej čajovej izbičky, aby tentokrát obdivovali kvetiny a kotlík. Nádoba na čerstvú vodu a keramická schránka s čajom sú na svojom mieste a hostitel prichádza s čajovou miskou, vo vnútri ktorej je čajová metlička a cez misku je položená bambusová lyžička. Potom se vracia do pripravovacej izby, aby priniesol ešte nádobu na použitú vodu a naberačku so stojanom, slúžiacím aj na odkladanie pokličky kotlíku. Príprava čaju môže začať.

Hostiteľ najprv symbolicky otvára špeciálnou hodvábnou utierkou (fukusa) schránku s čajom a lyžičkou, potom naberačkou nalieva horúcu vodu z kotlíku do misky, aby v nej mohol prevlhčit bambusovú metličku. Keď je to hotové, vylieva vodu do nádoby k tomu určenej a misku vytiera kúskom lanovej látky (chakin). Potom se chopí čajovej lyžičky a schránky s čajem, lyžičkou naberie práškový čaj a vsype ho do misky (3 lyžičky na hosťa). Čaj v miske zaleje horúcou vodou z kotlíka (tretinou obsahu naberačky, zvyšok vleje späť do kotlíka) a bambusovou metličkou šlahá, až vytvorí pomerne hustú penu, farbou i konzistenciou pripomínajúcu hrachovú polievku. Koicha je hotová (čaj maccha na to používaný je spracovaný z mladých lístkov čajových kríkov starších ako 20 rokov, ale často až 70 rokov).

Hostiteľ položí misku s čajom na určité miesto vedľa ohniska, kam sa pre ňu po kolenách prisunie hlavný hosť (než se napije, ukloní sa ostatným). Misku uchopí tak, že spočívá na jeho lavej dlani, zatiaľ čo pravá ruka misku po strane pridržuje. Po prvom dúšku je treba oceniť lahodnú chuť čaju, potom až nasledujú ďalšie dva či viac dúškov. Nakoniec hosť otiera okraj misky (tam, kde se ho dotýkal svojimi perami) papierovým obrúskom a podáva misku ďalšiemu. Každý hosť postupuje rovnako, a keď sa takto o misku čaju podelia všetci, prevezme ju opäť hosť hlavný, aby ju vrátil hostiteľovi. Potom se hostia môžu bližšie zoznámiť s čajovými pomôckami.

Podávanie usuča
Sedenie pokračuje v oveľa uvolnenejšej nálade. Hostiteľ prináša nové pomôcky, hosťom sú ponúknuté koláčiky a podáva sa usuča (tu sa používa maccha získaná z mladých lístkov čajovníkov starých len 3-15 rokov). Pravidla určujúce spôsob prípravy a pitia tohoto typu čaju sú podobné ako v predchádzajúcom prípade, s tým rozdielom, že čaj je pripravovaný pre každého hosťa zvlášť (z množstva 2 až 2.5 kopcovitej lyžičky - výsledkom je ľahká zelená pena) a od každého se očakáva, že svoj čaj vypije do dna a okraj misky očistí končekom prstov pravej ruky (prsty potom utrie o servítku kaishi). V závere obradu hostiteľ odnesie pomôcky z miestnosti a vráti sa, aby dal tichou poklonou najavo, že stretnutie je skončené. Hostia opúštajú čajový domček a hostiteľ ich z dverí sleduje, pokým sa mu nestratia z dohľadu.

 
2.  Literatúra
Pri hľadaní diel, ktoré by mali určitú spojitosť s našou témou sme natrafili na množstvo kníh, knižiek aj doslova knižôčiek. Pravdaže sme si uvedomili, že nemôžme všetky z nich uverejniť, keďže celá práca je o niečo všeobecnejšia. Zo všetkých diel sme sa rozhodli uverejniť aspoň zopár, aby sme vám ukázali, aká pestrá je svetová knižnica čo i len pri takej téme, ako je čaj.

Klasická kniha o čaji: Lu Jü

 Pitie čaju má v Číne tisícročnú tradíciu. Podľa legendy jeho liečebné a stimulujíce účinky objavil už niekdy okolo r. 3000 pr. n. l. legendárny csár Šen-nung, nazývaný Božský oráč. Historicky doložené je pitie čaju v 12. str. pr.n.l., v juhozápadnej Číne, kde ho aj poprvýkrát začali pestovať. Podľa neskoršej japonskej zenové tradície ako prvý pil čaj indický mních Bódhidharma, ktorý v 6. stor. priniesol do Číny meditativnú buddhistickú školu čchan/zen. Japonskí zenoví mnísi neskôr uctievali svojho majstra obradným pitím čaju pred jeho sochou a významne sa tak spolupodieľali na rozvoji čajového obradu. (obr. č. 1)
"Dlhodobé požívanie čaju dodáva človeku silu a dobrú myseľ." (Šen-nung)

Príbeh čaju: Zdeněk Thoma, Michal Thoma, Soňa Thomová

  Príbeh čaju sa začína odvíjať v Číne. Čaj sprevádzal Číňanov takmer od počiatku ich dejin, čínski vzdelanci ho pokladali za nejkultivovanejší nápoj. V Japonsku dostalo pitie čaju svojskú podobu v podivuhodnom čajovom rituály, v ktorom každý úkon, každý čo i len najmenší pohyb má presne určenú rolu i filozofický význam. (obr. č. 2)
Sila čaju- Christina Kempeová
   Čaje pre krásu a dobrú kondíciu - Lapacho - Pu-ehr - zelené čaje - rooibos. (obr. č.3)
Čaj: Viola von Wachendorf
  Táto kniha je malou prehliadkou nádherného a rozsiahleho sveta čaju. Precestujte s nami najznámejšie pestovateľské oblasti v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. Spoznajte rozmanité druhy čajov, kvality a zmesi. Získajte veľa praktických rád a podnetov na správnu prípravu vášho obľúbeného čaju. Nechajte sa uniesť do nádherného a exotického sveta najrozmanitejších čajových ceremónií, rituálov a čajovní.  (obr. č.4)
 
Cesta čaju, myseľ čaju: Sóšicu Sen XV
  Autor knihy Sóšicu Sen, majster čajovej školy Urasenke, odkrýva cestu čaju tak, ako sa vyvíjala po storočiach a ako je praktizovaná dnes. Čitateľ je zavedený do sveta čajových súprav i doplnkov a autor ho sprevádza na ceste čajovým obradom, ktorý začína už samotným rozosielaním pozvánok a pokračuje podávaním a pitím čaju až ku konečným zdvorilostným úklonám. (obr. č.5)
Dáš si ráno kávu, alebo čaj?: Cécile Krugová
  Tragikomický román o mladej emancipovanej Francúzke, ktorej sa zrúti svet: pravý a jediný muž jej života ju náhle opustí a so svojou údajne "najlepšou priateľkou" zmizne na vzdialený ostrov. Garance sa však nevzdáva a s pomocou svôjho verného kamaráta-homosexuála a štyroch kamarátok sa rozhodne urobiť všetko pre to, aby ho získala späť. Nevšimne si, že jej "ideálny muž" je dostatočne blízko, ale vyzerá trochu inak, ako si ho vysnívala…  (obr.č.6)

Zelený čaj: Kolektív autorov

Čaj, na rozdiel od iných životabudičov, ponúka široký úžitok pre naše zdravie. Nefermentovaný zelený čaj je zdravým nápojom plnohodnotnej chuti so stáročnou tradíciou, a jeho spotreba v poslednej dobe výrazne stúpa. V tejto knižke nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o látkach v čaji, o jeho účinkoch, pestovaní, spracovaní i príprave aj s receptárom.

Čajová prestávka: Martin Piják
Čajová prestávka je prvotina z pera mladého autora Martina Pijáka. Hlavný hrdina príbehu študent Andrej sa chce postaviť na vlastné nohy a vyskúšať svoje sily v živote dospelých. Chce sa odpútať od starej mamy, u ktorej býva, odísť do sveta a nájsť svoju cestu v živote. Pri svojom prázdninovom putovaní sa stretne s rôznymi ľudskými príbehmi, ktoré ho viac alebo menej poznačia. S niektorými z nich spojí svoj osud na dlhšie a po "čajovej prestávke", ktorú preňho prázdniny vlastne predstavujú, sa vracia k starej mame so zistením, že zložité veci môžu byť niekedy jednoduché.

Čajovňa u Malajského medveďa: David Rubín

Sigfridova čajovňa je čajovňou len na oko, v skutočnosti ide o psycho-animickú poradňu, v ktorej skúsený barman, malajský medveď, pomáha s problémami svojim priateľom: skrachovaným superhrdinom, Gorgónom a Sparťanom, alebo len chlapíkom, čo sa nedokážu vyrovnať s rozchodom so svojou priateľkou...

2.2  Výroky o čaji

„Čaj a voda dáva každému život.“ Jason Goodwin
„Poučil som sa, že čaj je lepší než brandy!“ -  Theodore Roosevelt
„Radšej tri dni bez soli, než jediný deň bez čaju.“ -  Čínské príslovie
„Pijeme čaj, aby sme zabudli na hlul tohoto  sveta.“Tchien I-cheng
„Nápoj ako najsladšia rosa z nebies.“Lu Jü
„Stimulujúci účinok tohoto nápoja harmonizuje dve zdanlivo protikladné veci - bystrí vedomie a uvolňuje napätie.“ - Jonh Blofeld
„V krabičke čaju je velká dávka poézie a krása porozumenia.“ -  Ralph Waldo Emerson
„Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré spia v hlbinách mojej duše.“ -  Lev Nikolajevič Tolstoj

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu