Staroslovienska literatúra

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 699 slov
Počet zobrazení: 2 091
Tlačení: 138
Uložení: 150

2a. Staroslovienska literatúra

(800 – 1500)

(Konštantín, Metod)

  • Veľkomoravské obdobie (800 - 1000)

Začiatky literatúry súvisia s príchodom kresťanstva, ktoré šírili najmä franskíkňazi. Bohoslužobným jazykom bola latinčina, len základné náboženské texty b oli preložené do domáceho (slovenského) jazyka. Latinská literatúra bola šírená franskými kňazmi, ale nezrozumiteľná domácemu ľudu.

Zrodila a rozvíjala sa vo Veľkomoravskej ríši. Veľkomoravské kniežatá museli bojovať proti kultúrnemu a politickému vplyvu Východofranskej ríše. Preto Rastislav vyslal poslov k byzantskému cisárovi Michalovi III.zo žiadosťou o vierozvestcov.

V roku 863 prichádzajú na Veľkú Moravu KonštantínMetód, ktorí poznali slovenské nárečie z okolia svojho rodiska, Solúna. Pred príchodom na naše územie zostavili prvé slovanské písmo - hlaholiku (na základe malých písmen gréckej abecedy), ktorá neskôr bola ich žiakmi upravená na cyriliku. Zaviedli tiež reč, prvý slovanský spisovný jazyk - staroslovienčinu. Prekladali latinskú a grécku literatúru. 

Konštantín a Metód preložili: Starý zákon + Nový zákon, spevník, žaltár (kniha žalmov), misál (omšová kniha), breviár (modlitebná kniha pre kňazov).

K pôvodným veľkomoravským dielam patrí aj: 

  • báseň Proglas - autorom je Konštantín

Prvá slovanská veršovaná báseň inak Predslov k svätému Evanjeliu (863 – 867) - má 110 +1 verš. Oslavuje slovanský preklad biblie a vyzdvihuje domáci jazyk ako základ vzdelanosti:

„Chcem radšej iba pätoro slov povedať,

rozumom prostým chcem tých päť slov vyrieknuť,

aby aj bratia všetko porozumeli,

než nezrozumiteľných slov riecť tisíc.“

  • Medzi významné pamiatky staroslovienskej pôvodnej literatúry patria: Moravsko-panonské legendy - nevyznačujú sa zázračnosťou, pretože sa opierajú len o čisto historické fakty.
    1. Život svätého Konštantína

Autorom tejto literárnej pamiatky je Konštantínov žiak Kliment. Skladá sa z 18 kapitol. Je rozsiahlejšie, filozofickejší, štylisticky obraznejšia. Využíva sa tu zvláštny rétorický jazyk.

Sústreďuje sa na povahové črty Konštantína. Vyzdvihuje jeho múdrosť, nadanie, súcit s trpiacimi. Pozdvihuje a zameriava sa na jeho detstvo, štúdium. Dozvedáme sa aj o Konštantínovej činnosti pred príchodom na Veľkú Moravu.

Ďalšou časťou legendy je obhajoba staroslovienčiny pred 3-jazyčníkmi (vysokými cirkevnými hodnostármi) v Benátkach, ktorí uznávali iba 3 jazyky - latinsky, grécky, hebrejský.

„Či neprichádza dážď od Boha na všetkých?

Alebo či slnce takisto nesvieti na všetkých?

Či nedýchame na vzduchu rovnako všetci?

A tak vy, nehanbíte sa, tri jazyky len uznávajúc a prikazujúc,

aby všetky ostatné národy a plemená boli slepé a hluché?“

  • Život svätého Metóda

Pravdepodobný autor Gorazd. Pozostáva zo 17. kapitol. Je stručnejší, legendovejší, vecnejší, menej filozofický. Zaoberá sa 3 motívmi:

  • motív - väčšiu časť hovorí o činnosti Metóda na Veľkej Morave.
  • motív - je opis blížiacej sa Metódovej smrti.
  • motív - samotný Metódov pohreb. Zomrel v roku 885 6. apríla. Na poslednej ceste ho odprevádzali všetci, lebo „Pre všetkých stal sa všetkým, aby všetkých získal.“
  • Po latinsky a česky písaná literatúra (1000 – 1500)

Veľkomoravská ríša zanikla na začiatku 10. storočia slovanské územie sa stalo súčasťou feudálneho Uhorského štátu. Literárnym administratívnym a náboženským jazykom bola latinčina. Vzdelanie malo cirkevný charakter, kultúrnymi strediskami boli kláštory a latinské cirkevné školy. Aj literatúra mala najmä náboženský charakter, obľúbenými žánrami sa stali legendy.

  • Najväčšou legendou je Legenda o svätom Svoradovi a Benediktovi

Autorom je biskup Maurus. Odohráva sa počas panovania Štefana I. a opisuje udalosti zo života 2 mníchov Svorada a Benedikta. Svorad je hlavným hrdinom, prišiel na naše územie z Poľska. Usídlil sa pri Skalke pri Trenčíne, kde žil pustovným životom. Neskôr vstúpil do kláštora na Zobore pri Nitre a neskôr Prijal meno Andrej, dodržiaval prísny pôst, trýznil sa a žil astekickým (odriekavým spôsobom života). Jeho spolupustovníkom bol Benedikt, ktorý zomrel krátko po Svoradovi, pretože ho zabili zbojníci v nádeji že má peniaze. Oboch pochovali v Nitrianskej bazilike. Čoskoro po ich smrti sa stali známymi, s ich menom sa spájajú zázraky a začali ich uctievať ako svätcov.

Môžeme tu nájsť prvky legendy, pretože legenda sa vyznačuje zázračnosťou. Hlavné postavy robia rôzne zázraky. Maurus zachytáva prvky zo života - pracovitosť obyčajných ľudí, zbojníci a ich boj proti pánom vykorisťovateľom. Vyznačuje sa jednoduchým rozprávacím štýlom a krátkymi rečníckymi pasážami.

  • Do dnešných čias sa zachovala latinská študentská pieseň Gaudeamus Igitur (13. storočie) v preklade Radujme sa, kým sme mladý - bola zhudobnená a v 18. storočí. Svojim textom sa ale nehodí do tohto obdobia, pretože oslavuje mladosť, lásku, krásu a vernosť.
  • Začiatky literatúry písanej po Česky siahajú do 14. storočia. Literatúra mala prevažne náboženský mravorečný charakter. Zachovali sa hymnická pieseň Vitaj milí spasiteľuSpišské modlitby.

Feudálnu literatúru najmä hrdinskú šírili potulní speváci tzv. igrici.

  • Z mestskej literatúry sa zachovali najmä mestské knihy, listy a listiny - Žilinská mestská kniha.

Väčší rozvoj literatúry nastal v polovici 15. storočia, keď došlo k vynájdeniu kníhtlače v roku 1445 Jánom Guttenbergom

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Čím sa nevyznačuje obdobie baroka?

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu