Idea Humanity a slobody v diele J. Hollého a J. Kollára

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (19)
Typ práce: Maturita
Dátum: 07.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 129 slov
Počet zobrazení: 2 313
Tlačení: 169
Uložení: 160

6a. Idea Humanity a slobody v diele J. Hollého a J. Kollára

Klasicizmus na Slovensku(1780 - 1840)

1812 - víťazstvo Ruska nad Napoleonom. V 2. polovici 18. storočia dochádza k postupnému rozpadu feudalizmu. V roku 1780, čo je počiatok klasicizmu na Slovensku, nastupuje na uhorský trón Jozef II. Jeho osvietenská vláda je spojená s najvýznamnejšími reformami:

  • Školské reformy
  • Tolerančný patent - zrovnoprávnil evanjelickú cirkev s katolíckou
  • Zrušenie nevoľníctva

V roku 1789 v Trnave vzniká spolok Slovenské učené tovarišstvo. Najvýznamnejšiu zásluhu na jeho vzniku mali Anton BernolákJuraj Palkovič. Úlohou spolku bolo vzdelávať ľudí prostredníctvom kníh, ktoré vydali. Začínajú sa vydávať prvé noviny a časopisy.

Prvé noviny - Prešpurské noviny - propagovali hospodárske reformy a náboženskú znášanlivosť

Prvý časopis - Staré noviny literarníhoumnení - poučný literárny časopis.

Ján Kollár(1793 - 1852)

Narodil sa v Mošovciach (pri Martine), zomrel vo Viedni, pochovaný je v Prahe. Študoval v Kremnici, v Banskej Bystrici a v Bratislave. Evanjelickú teológiu študoval v Jene, kde sa stretol s nemeckým nacionalizmom. V Nemecku stretol aj svoju neskoršiu manželku Frederiku Wilhelminu Schmidtovú (Mína). Bol proti štúrovčine, sám uznával 4 jazyky - čeština, ruština, poľština a srbčina. Svoje diela písal ešte v češtine. Základom jeho tvorby sa stala myšlienka slovanskej vzájomnosti. Túto myšlienku vyjadril vo svojom diele, básnickej skladbe: Slávy dcéra. Tomuto dielu predchádzala zbierka sonetov - Básně Jána Kollára - vlastenecké a ľúbostné sonety. Prvú zbierku doplnil a v r. 1824 vydal básnickú skladbu Slávy dcéra (preložil Ľubomír Feľdek).

  • básnická skladbu Slávy dcéra

Nájdeme tu 615 sonetov, ktoré možno rozdeliť do 3 častí:

  • ľúbostné - lásku k žene
  • vlastenecké - láska k vlasti
  • vyjadrujúce ideu všeslovanskej vzájomnosti

Bohyňa Sláva predstavuje slovanstvo, sťažuje sa rade bohov na to aké krivdy museli v minulosti Slovania pretrpieť. Bohovia nakoniec rozhodli o stvorení dcéry Slávy, ktorá by Slovanom odčinila predchádzajúce utrpenie a ktorá by ich postavila medzi popredné národy Európy a sveta. Dcérou Slávy bola Mína Kollárová - manželka, ktorá sprevádzala Kollára po slovenských krajoch.

Časomerný veršový systém - založený na striedaní dlhých a krátkych slabík, obyčajne bez rýmov.

Kollár napísal Slávy dcéru v časomiere. Slabiky sa vo veršoch spájajú do stôp:

1) trochej – U

2) jamb U –

3) spondej – –

4) daktyl – U U

Najznámejšie časomerné verše sú:

  1. a) hexameter - 6-stopový verš (daktyl + spondej)
  2. b) pentameter - 5-stopový verš (daktyl)

Striedanie pentametra a hexametra - elegické distichon.

Kompozícia:

  • Předspěv

Najkrajšia a najznámejšia časť Slávy dcéry. Básnik žiali nad tragickým osudom slovanského kmeňa Lužických Srbov, ktorí sa postupne stali súčasťou nemeckého národa. Obáva sa, aby sa podobného osudu nedočkali aj iné slovanské kmene:

„Aj, zde leží zem ta, před okem mým slzy ronícím,

někdy kolébka, nyní národu mého rakev.“

Odporúča pripojiť sa k Rusku, k najväčšiemu slovanskému národu, ktorý mal ostatné slovanské národu ochrániť. Básnik Rusko prirovnáva k dubisku:

„Neb raději k velikému přichyl tomu tam se dubisku

 jenž vzdoruje zhoubným až dosaváde časům.“

V závere sa prejavil autor ako optimista, veriaci v lepšie, spravodlivejšie časy. Je písaný v časomernom elegickom distichu.

  • Spev Sála

Sú tu väčšinou ľúbostné sonety, v ktorých básnik opisuje svoju milú Mínu a spomína si na krásne časy prežité v Jene. Zo svojej milej urobil ideál slovanskej dievčiny, vybájenú dcéru bohyne Slávy, sľubuje jej vernosť.

„Láska je všech velkých skutků zárod,

a kdo nemiloval, nemůže,.“

ani znáti, co jest vlast a národ.“

Jednu vlasti půlku, druhou Míne.“

  • spev Labe, Rén, Vltava

Básnik prechádza krajinami, kde voľakedy žili Slovania, žiali nad ich osudom. Zároveň ich nabáda, aby pracovali na rozkvete svojej vlasti. Opisuje tu rozlúčenie s Mínou a spomína si na ňu, pretože je od neho ďaleko.

  • „Nepřipisuje svaté jméno vlasti,
  • kraji tomu v kterém bydlíme,
  • pravou vlast jen v srdci nosíme,
  • tuto nelze biti ani krásti.

…slavme slavně slávu Slávův slavných… - paronomázia = obmieňanie základu slova

  • spev Dunaj

Básnik prichádza na Slovensko, kde vidí biedu, krivdy a utrpenie. Spomína si na Mínu, láska k nej už nemá priaznivé vyhliadky do budúcnosti. Mína sa mu zjavuje mŕtva a básnik túži tiež zomrieť. Nabáda Slovanov k jednote. Volanie po zjednotení Slovanov = myšlienka slovanskej vzájomnosti

  • „Stokráte jsem mluvil, teď už křičím
  • k vám, ó rozkydaní Slávové!
  • Buďme celek a ne drobtové.
  • Buďme svorně všecko aneb ničím.
  • spev Acheron a5. spev Léthé

Mína sa mení na vílu a sprevádza básnika po Slovanskom nebi a pekle. V nebi sa podľa autora mali ocitnúť všetci tí, ktorí Slovanom žičili (priali) a v pekle sa mali ocitnúť všetci zradcovia a neprajníci:

„ Peklo zrádcům, nebe Slávům verným!“

V závere Mína vyzýva Slovanov k tomu, aby boli hrdí na svojich slávnych predkov - aby milovali svoj národ.

  • 1836 – úvaha O literárnej vzájemnosti mezi kmeny a nářečími slávskými
  • zbierka piesní Národnie zpievanky

Je tu spolu 2 500 piesní, ktoré poukazujú na ľubozvučnosť, krásu a bohatstvo nášho národného jazyka. Tieto ľudové piesne si zapisoval a zbieral dlhé roky.  

Ján Hollý(1785 - 1849)

Katolícky kňaz, pôsobil na fare v Maduniciach. Písaval pod 100-ročným dubom. Prezívajú ho „slovenský Homér“ (písal eposy). Po požiari odišiel na Dobrú vodu. Navštívili ho tam Štúr, Hurban, Hodža. Prekladal básne antických spisovateľov - Vergília, Horácia a Homéra, tieto básne vyšli pod názvom Prekladové básne. Písal eposy, ale aj ódy, elégie - žalospevy.

  • epos Svätopluk

Hrdinský epos, má 12 spevov. Ide tu o boj dvoch svetov: slovanského a germánskeho. Sú tu i konflikty medzi bohmi a ľuďmi. Obrazy pomsty a zrady. Epos začína propozíciou - úvodné 4 verše, v ktorých je naznačený obsah celého eposu. Na začiatku eposu je aj invokácia - vzývanie múzy. Vzýva múzu Umku a prosí ju o pomoc.

Dej: Odohráva sa v 9. storočí, keď na Veľkej Morave panovník Rastislav úspešne čelí náporu Nemcov (tých vedie Karolman). Rastislava však zradí jeho synovec Svätopluk, ktorý ho vydá do rúk Nemcov a sám sa postaví na čelo Východofranskej ríše. Na Devínskom bojisku sa Svätopluk po dohode vracia na stranu Slovanov a pomôže im vybojovať veľké víťazstvo. v epose nájdeme rôzne časti, ktoré spomaľujú dej:

  • opisy - opis Svätoplukovej výzbroje
  • odbočenia - 6. spev je o pôvode Slovanov a Svätopluka
  • dejové pásma - fantastické obrazy

Peripetie = nečakané zvraty - Svätopluk sa po zrade vrátil k Slovanom

V 5. speve sa zišiel slovanský snem pod Slavimirovím vedením, aby sa rozhodlo o ďalšej budúcnosti Slovanov. Na sneme prehovoril aj Zemiřízeň, ktorý jednoznačne odporúča proti Nemcom bojovať, akoby mali Slovania padnúť do otroctva.

„Zbor teda, zbor hroznú zapopadnime, naproti poďme.

Jestli by však víťazstvom hoveť nám nechcelo ščastí,

zemrine včil radšej, než by sme jak otroci Nemcom

slúžiť a barbarské na šijách nésť mávali jarmo.“

V 9. speve dôležitú úlohu zohráva Všeslav, bývalý Svätoplukov učiteľ, ktorý počas vyjednávania presvedčí Svätopluka, aby sa vrátil na stranu Slovanov.

V 12. speve je opis veľkého slovanského víťazstva na devínskom bojisku.

  • epos Cirillo-metodiada

Má 6. spevov, oslavuje činnosť KonštantínaMetoda na Veľkej Morave

  • epos Sláv

Dej tohto eposu je vymyslený, odohráva sa asi 1200 rokov pred n. l., kedy sa lúpežný národ Čudov chcel zmocniť krajiny Slovákov a obyvateľov vziať do otroctva. V boji ale zvíťazili Slováci, pod vedením odvážneho Sláva. Tu sa prejavili Hollého národné ideály.

  • básne Selanky

21 idylických básni, ktoré zachytávajú ľudové prostredie. Hollý v nich ospieval slovenskú prírodu, dedinský život a ľudové zvyky. Názov Selanky, pochádza z ruského slova selo - dedina. Najznámejšou Selankou je báseň č. 2 Jaroslav, a aj iné Selanky sú nazvané podľa krstných mien, ktoré si neskôr dali Štúrovci ako krstné mená (Miroslav, Horislav,...).

 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#časomerný veršový systém slávy dcéra kollár

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu