Romantizmus vo svetovej literatúre

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: katyp (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 30.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 004 slov
Počet zobrazení: 1 533
Tlačení: 140
Uložení: 148

Romantizmus vo svetovej literatúre

Romantizmus – spoločenský vývoj v Európe bol zložitý a protirečivý. Odohrali sa 2 revolúcie – Francúzska revolučná – 1789 – 1794 a 
Buržoázna demokratická revolúcia – 1849 -1849 po Európe. Tieto 2 revolúcie nám ohraničujú toto obdobie. Revolúcie predstavujú „veľké sny o slobode“.
Rozpad feudalizmu a nástup kapitalizmu bol zdĺhavý. Heslo fr. Revolúcie: „Sloboda, rovnosť, bratstvo“ síce dávalo človeku pocit voľnosti, no realita však bola iná: kapitalistické vzťahy ovládli celú spoločnosť a jednotlivec strácal istotu, začal sa cítiť osamotený a preto prežívanie tejto skutočnosti sa odzrkadľuje v citoch – v citovosti. Proti rozumu, teda v romantizme sa zdôrazňuje cit. Túto citovosť podporuje idealistická filozofia – idealizmus – považuje myšlienku za prvotné a hmotu za druhotné materializmus. Predstaviteľom tejto filozofie je nemecký filozof Hegel. Idealisti a romantici popierali rozumové, logické a vedecké poznávanie a uprednostňovali inštinkty- pudy a vieru v niečo (v nadprirodzenú bytosť – Boh...) Individualizmus – kult silného jednotlivca, kt. vzdoruje osudu a hrdinsky bojuje za veľké veci, pomáha ľudstvu a svojmu národu. Vyznačuje sa nadprirodzenou silou titanizmus.
Pesimizmus človek stráca istotu, upadá do beznádeje. 
Fantázia, mystika – nadprirodzenosť.
Harmónia kontrastov (protikladov) ošklivosť a krása – prejavuje sa v rozpore medzi snom a skutočnosťou, hrdina sníva.
Využívanie ľudovej slovesnosti, narúšajú sa hranice medzi žánrami lyricko–epické žánre.

FRANCÚZSKA LITERATÚRA
Victor Hugo –

Chrám Matky Božej v Paríži - dej románu sa odohráva v 15.stor.

Autor sleduje osudy mladej krásnej Cigánky Esmeraldy a fyzicky znetvoreného hrbáča Quasimoda. Do Esmeraldy je zaľúbený pokrytecký kňaz Frolo, kt. zabije Esmeraldinho milenca zo žiarlivosti, kapitána lukostrelcov. Z vraždy obvinia Esmeraldu a odsúdia ju na smrť.

Zvonár Quasimodo ju ukryje vo svojej chrámovej veži v Noter Dome. Frolo ju unesie, medzitým sa Esmeralda zraní, lebo ju prenasledujú ozbrojení vojaci a u jednej pustovníčky, kt. v nej spozná svoju Cigánmi dávno unesenú dcéru, Esmeralda zomrie. Quasimodo od žiaľu zhodí Frola z veže a sám zomiera pri mŕtvej Esmeralde. 

ANGLICKÁ LITERATÚRA
George Noil Gordon Byron– bol novátorom a ang. rom. literatúre. Znechutený prázdnym životom cestoval po Európe

Don Juan – básnická skladba. Orientálna romantika je tu prepletená dobrodružstvami a ľúbostnými aférami hl. postavy v Grécku, Turecku a v Rusku. Stretneme sa tu s nenúteným vtipom, ale i ostrým výsmechom anglickej spoločnosti. Ideou slobody je preniknutá báseň Chillonský väzeň. Autor v básni vyjadruje túžby Švajčiarov oslobodiť sa spod cudzej nadvlády. Byron aktívne podporoval národnooslobodzovacie hnutie v Španielsku. Vyzbrojil loď na pomoc gréckym povstalcom. Skôr než mohol, ochorel a zomrel. Byron vytvoril nový typ romantického Hrdinu – silnú osobnosť, kt. nemôže zvíťaziť v nerovnom boji so spoločnosťou, pretože je osamelý.

RUSKÁ LITERATÚRA - je zacielená na boj proti útlaku a bezpráviu.

Alexander Sergejevič Puškin – hoci pochádzal zo šľachtickej rodiny, od mala sympatizoval s odporcami cárizmu. Za politické verše ho poslali do vyhnanstva na juh.
Kaukazský zajatec a Cigáni – na pozadí prekrásnej prírody vystupujú vydedenci spoločnosti. Otázky spravodlivosti a krivdy, slobody a zodpovednosti človeka za osud spoločnosti sú témami tragérie Boris Godunov. Vo veršovanom románe Eugen Onegin zobrazuje „zbytočného človeka“, rozčarovaného životom a neschopného urobiť šťastným ani seba, ani iných. Mladý Onegin, znechutený prázdnym životom petrohradskej vyššej spoločnosti, odchádza na vidiek, kde chce nájsť zmysel života vo zveľaďovaní majetku. Pre malicherný spor zabije v súboji svojho priateľa,odmietne lásku Tatiany a vnáša nepokoj do jej života. Bezcieľne putuje po Rusku a po návrate do Petrohradu stretáva Tatianu ako manželku kniežaťa. Vyznáva jej lásku, ale Tatiana ho odmieta, hoci ho stále ľúbi.

POĽSKÁ LITERATÚRA
Predstaviteľom sa stal Adam Mickiewicz. Stal sa človekom tajného spolku, kt. cieľom bola vlastenecká výchova, vzdelávanie a družnosť. Idey tejto skupiny vyjadril v Óde na mladosť. Veril, že mládež privedie svet k vzájomnej láske a priateľstve. Napísal historický epos Konrad Wallenrod. Hrdina ako člen litovského národa môže bojovať proti nepriateľom len tak, že sa uchýli k pretvárke a zrade. Získava dôveru križiakov, stane sa ich veľmajstrom. Ich vojská pošle do záhub a sám tragicky zomiera. Zákl. myšlienkou diela je, že silný jednotlivec preberá zodpovednosť za osudy vlasti a má právo použiť všetky prostriedky na jej záchranu.


MAĎARSKÁ LITERATÚRA
Predstaviteľom bol Sándor Petöfi – pochádzal z chudobnej rodiny, putoval po krajine, spoznával život ľudu a inšpiroval sa ľudovou slovesnosťou. Svedčí o tom rozprávka Víťaz Janko. Hrdina prežije rôzne dobrodružstvá, bojuje proti Turkom, putuje ríšou, aby sa stretol so svojou milou. Mŕtvu milú utýranú macochou prinavráti k životu. Láska a spravodlivosť zvíťazia.


ČESKÁ LITERATÚRA
Do popredia sa dostáva úloha zjednotiť a zosilniť české národné hnutie s cieľom slobody národa.

Karel Hynek Mácha- žil v biede a zaujímal sa o českú históriu a minulosť. Hoci zomrel mladý, svojím dielom významne ovplyvnil český romantizmus. Do svojej tvorby vkladal pocity osamelosti, zbytočnosti, autobiografické a historické črty. Napísal dielo o vydedencoch spoločnosti, román Cikáni, kde sa objavuje motív vraždy otca ako zvodcu milovanej osoby. Ten motív je rozvinutý v lyricko-epickej skladbe Máj. Dej tvoria osudy troch ľudí. Viléma otec vyženie z domu v mladosti a preto sa on stáva vodcom zbojníkov. Zavraždí zvodcu svojej milovanej Jarmily, pri tom netuší, že je to jeho otec. Viléma za vraždu uväznia a popravia, keď sa o všetkom dozvie Jarmila, postihnutá hanbou a žiaľom zomiera – skončí svoj život v jazere. V skladbe sú pekné reflexie o prírode, živote a láske. Vilém predstavuje typického roman. Hrdinu: je výnimočný jednotlivec, vodcom zbojníkov, silná osobnosť, kt. sa búri proti spoločnosti, ale pretože je osamelý, hynie.

Božena Němcová – narodila sa vo Viedni, ale mladosť prežila v Čechách, kde o jej výchovu sa starala babička, prostá vidiecka žena. So svojim manželom autorka často cestovala, lebo ako vlastenca ho prekladali z pôsobiska na pôsobisko. Tak sa dostala aj na Slovensko, kde zbierala ľudovú slovesnoť a stretávala sa aj so štúrovcami. O tom svedčí dielo Slovenské pohádky a povesti. Ťažisko jej tvorby je v románe Babička s podtitulom Obrazy venkovského života. Dielo sa rozsahom blíži k románu, ale nie je tu konflikt ani dej. Opisuje skôr osudy ľudí. Príbehy a udalosti sú voľne spojené s postavou babičky, kt. stelesňuje životodárnu silu ľudu, harmonickú osobnosť a ideál ľudstva. Vo všetkých jej dielach vidieť blízky vzťah ľudu, súcit s utrpením a súčasne vyjadrujú optimistickú vieru človeka

 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Sándor Petofi - Víťaz Janko


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu