Jozef Gregor Tajovský

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 176 slov
Počet zobrazení: 1 981
Tlačení: 123
Uložení: 113

Jozef Gregor Tajovský

Narodil sa 18. 10. 1874 v Tajove a zomrel 20. 5. 1940 v Bratislave. Narodil sa v rodine remeselníka a hutníckeho dozorcu, vyrastal však u starého otca Štefana Grešku, hutníckeho robotníka a domkára.

Študoval v Tajove, Banskej Bystrici, Kláštore pod Znievom. Vyštudoval za učiteľa a následne učil v Hornej Lehote, Kolárovciach, Dohňanoch, Lopeji (Podbrezová), Pohorelej a Podlaviciach. Po skončení štúdií nastúpil v trnavskej Vidieckej ľudovej banke, avšak už roku 1901 prešiel do Martina za úradníka Tatra banky.

Jozef Gregor Tajovský bol ako prozaik vedúcou osobnosťou druhej vlny slovenského literárneho realizmu a ako dramatik zakladateľom slovenskej realistickej drámy. Jeho hry sú aj v súčasnosti súčasťou kmeňového repertoáru slovenských profesionálnych divadiel, vrátane Slovenského národného divadla, domácich i zahraničných ochotníckych divadiel. Naša kultúra má v Jozefovi Gregorovi Tajovskom svojho významného realistického spisovateľa.

Od vstupu do literárneho života nachádzal cestu k slovenskému ľudu, k jeho kultúre, s veľkou pozornosťou si všímal jeho život, odkrýval jeho mravné hodnoty, ale i otvorene písal o necnostiach a biedach, ktoré náš ľud, či z viny cudzích, či vlastných panských vrstiev, alebo z viny jednotlivcov, stíhali. A tých bied nebolo málo. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.040 s.
Zavrieť reklamu