Psychologická poviedka

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: primak
Typ práce: Maturita
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 364 slov
Počet zobrazení: 824
Tlačení: 88
Uložení: 68

Psychologická poviedka

Poviedka – je to stredný epický žáner ktorý stvárňuje nejakú udalosť zo života človeka.

Má hlavnú postavu. Postavy v poviedke vstupujú do deja sformované to znamená – dej trvá kratšiu dobu (deň – pár dní). Dejová línia je priamočiara bez odbočenia.

Poviedka nemá vedľajšie postavy ani bočné epizódy. Osobitným typom poviedky je tzv. psychologická poviedka v ktorej autor zobrazuje to ako hlavná postava prežíva svoje problémy vo svojom vnútri.

Jozef Gregor Tajovský - Maco mlieč

- Mamka Pôstková

Martin Kukučin – Neprebudení

Jozef Gregor Tajovský - Mamka Pôstková

je stará žena ktorá si zobrala pôžičku z banky 12 korún. Bola veľmi poctivá, pracovitá no aj tak nedokázala vyžiť z mála peňazí. Jej muž bol pijan nechcelo sa mu robiť a neskôr v jeho šľapajach kráčal jeho syn. Keď sa syn oženil pomáhala aj svojím vnúčatám. Je príliš dobrá na to aby nedala svojím vnúčencom alebo deťom od susedy chlebíka. Zostalo jej splatiť 3 koruny. Splátky nosí po šesťtáčikoch. Bankový úradník by najradšej za mamku tento dlh splatil ale bojí sa aby mamku neurazil. Nakoniec mamka Kôstková predá aj svoju perinku aby mohla zaplatiť svoj dom.

  • V poviedke autor zachytil ťažkú sociálnu situáciu na dedine, keď už ani pracovitý a poctivý človek nemohol vyžiť.

Jozef Gregor Tajovský - Maco Mlieč

Ako mládenec žil pri rodičoch, ale najprv mu zomrela mama a potom otec. Tak sa v 9. rokoch vybral do sveta. Zamestnala ho bohatá rodina ako sluhu. Staral sa najmä o kone pri ktorých aj spával. Popri práci zanedbával svoj vonkajšok a bol čím viac odpudzujúci. Preto bol stále sám. Ľudia sa ho báli a hnusil sa im. Maco mal obetavé srdce. Bol schopný pre pána urobiť čokoľvek. Na konci príbehu maco zomrel.

Martin Kukučin – Neprebudený

Ondráš Machuľa – dedinský husiar, sirota = vychováva ho matkina sestra. Zuzka s ním začne filtrovať a Ondráš to berie vážne. Začne sa pripravovať na svadbu. Príde deň svadby a Zuzka si berie Jana. Ondráša zamkne tetka do komory aby nezavadzal. Dostane sa von a prichádza na svadbu a myslí si, že to je jeho chyba že sa Zuza vydala za iného, keďže prišiel neskoro. Berie vinu na seba no nedokáže pochopiť prečo si ho Zuza nemôže zobrať.
Na svadbe sa strhne panika a začne horieť. Ondáš chce zachrániť husi z horiacej maštale, ale prevalí sa strop a Ondráš ostáva v plameňoch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu