Jozef Mak

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: maturanti
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 19.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 6 713
Tlačení: 703
Uložení: 709

Jozef Mak 

Je to osud nie jedného človeka, ale mnohých ľudí. Je to román z dedinského prostredia. Rozprávač vystupuje ako súčasť deja, prihovára sa svojej postave, hovorí za ňu, pretože Jozef Mak do daru pri narodení dostal ´´ ukrižované ruky´´. Bude trpieť celý život. Nedostal ústa, nevie hovoriť o svojich citoch a všetko sa odohráva v jeho vnútri. Hlavný hrdina je usilovný človek Jozef Mak, ktorý príma svoj život a životné útrapy. Narodil sa ako nemanželské dieťa, často sa o neho staral jeho brat Ján. Jozef sa zaľúbil do Maruše.

Rozhodne sa postaviť si vlastný dom, ale musí ísť na vojnu. Jozef tuší, že sa stálo niečo zlé, lebo mu prestali chodiť listy od matky aj od Maruše. Keď sa vráti domov zistí, že matka umrela a Maruša sa vydala za jeho brata Jána. Okrem toho bývajú v Jozefovom dome, pretože ho postavil na pozemku, kde pred požiarom stál jeho rodný dom a pozemok patril Janovi. Jozef je sklamaný ale Jano mu dovolí bývať v dome. Po čase si Jozef vezme Julu, ale neľúbi ju, stále miluje Marušu a podvádza ju s ňou. 

Po čase však zistí, že Maruša nie je taká istá žena, ktorú miloval, je nešťastná, lebo Jána si nebrala z lásky, nestará sa o dieťa a začína piť. Jozef sa s ňou prestane stretávať, zmizne aj Jano, a hovoria, že odišiel do Ameriky. Maruša celú situáciu nezvláda a utopí sa pri praní bielizne. Jozef si začína uvedomovať, že Julu má vlastne rád. Jula s ním čaká druhé dieťa, ,po pôrode však veľmi oslabne a zomiera.

Jej smrť autor lyrizuje, hovorí, že Jule padla na tvár srieň. Jula si na smrteľnej posteli uvedomí, že Jozef ju má rád a hovorí mu: ´´Keby bola vedela, že ju raz bude mať rád, nezoslabla by do hrobu´´. V závere autor vystúpi z knihy : ´´ Trp, Jozef Mak, človek milión si, ledaže nie je pravda, že najtvrdší je kameň, najmocnejšia oceľ, ale pravda je, že najviac vydrží na svete Jozef Mak´´.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu