Pojem hodnoty a ako vplývajú na individuálnu výkonnosť na pracovisku

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 27.08.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 548 slov
Počet zobrazení: 1 804
Tlačení: 153
Uložení: 160

Vysvetlenie pojmu hodnoty a ako vplývajú na individuálnu výkonnosť na pracovisku. Ako sú hodnoty, postoje a správanie navzájom prepojené. Pracovné uspokojenie ako postoj (dva úzko prepojené postoje na pracovné uspokojenie a prečo sú dôležité) 

Hodnoty

sú dôležité, lebo ovplyvňujú spôsob ako ľudia vnímajú, čo sa deje okolo nich na pracovisku

Z hľadiska organizačného správania je významné poznanie hodnôt každého jednotlivca, nakoľko sú východiskom pre chápanie postojov, motivácie či percepčného procesu jedinca.

Hodnoty v sebe zahŕňajú:

  • intenzitu – špecifikuje dôležitosť daného správania;
  • obsah – hovorí o dôležitosti určitého správania.

V súvislosti s intenzitou individuálnych hodnôt jedinca vzniká hodnotový systém – hierarchia hodnôt.

Hodnotový systém zamestnancov organizácie je potrebné nielen poznať, ale ho v prípade potreby aj modifikovať.

Aký je vzťah medzi postojom a správaním? Nakoľko možno na základe poznania postojov predikovať správanie človeka? Ak má manažér napríklad pozitívny postoj k participatívnemu manažmentu, znamená to, že preferuje participatívny štýl vedenia ľudí? Ak manažér bude poznať postoje svojich podriadených, znamená to, že bude vedieť ako sa budú správať? Odpoveď na tieto otázky nie je jednoduchá. To, nakoľko možno na základe poznania postojov predikovať správanie jedinca, záleží od viacerých faktorov.

Špecifičnosť postoja – postoje, môžu byť všeobecné ako aj špecifické. Príkladom všeobecného je napr. postoj k otázke rovnoprávnosti mužov a žien. Špecifickým je postoj, ktorý je užšie naviazaný na správanie sa jedinca a jedinec môže daný postoj prezentovať svojím správaním (napríklad hlasovanie vo voľbách za kandidáta, ktorý túto rovnoprávnosť podporuje).

Významnosť postoja –Postoj k otázkam, problémom, ktoré sú v záujme jedinca, sú pre neho väčšmi významné, a teda i jeho následné správanie je v súlade s týmto postojom.

Načasovanie merania postoja taktiež ovplyvňuje nakoľko sa prejaví korešpondovanie postoja a správania. Čím je čas medzi meraním postoja a pozorovaným správaní kratší, tým je korešpondencia zreteľnejšia.

Osobnostné faktory determinujú vplyv postoja na správanie. Vlastnosti osobnosti ovplyvňujú postoje a odrážajú sa i v samotnom správaní jedinca.

Sociálny tlak - Sociálny kontext stanovuje vzory prijateľného či neprijateľného správania, stanovuje normy spôsobu správania. Pod vplyvom tlaku skupiny môže jedinec i modifikovať svoje postoje tak, aby zodpovedali požiadavkám danej skupiny.

Pracovná spokojnosť a výkon pracovníka

Je mnoho prípadov, kedy pracovníci síce do práce prídu, ale výkony, ktoré podávajú nezodpovedajú ani ich schopnostiam ani požiadavkám. Jednou z ciest ako dosiahnuť snahu pracovníkov podávať dobre výsledky práce, je ich motivovať tak, aby do práce chodili radi, aby im práca prinášala uspokojenie.

Aký je vzťah medzi pracovnou spokojnosťou a výkonom jedinca?

  1. Spokojnosť vedie k výkonu – ak by pracovná spokojnosť viedla k vysokému pracovnému výkonu, úlohou manažéra by bolo zabezpečovať, aby všetci pracovníci boli v práci spokojní, aby boli spokojní s prácou aj pracovnými podmienkami. Závislosť pracovnej spokojnosti a výkonu je vyššia u pracovníkov na vyšších stupňoch riadenia organizácií.
  2. Výkon vedie k spokojnosti – je predpoklad, že dobrý výkon vplýva na pracovnú spokojnosť. Tento vzťah na rozdiel od vzťahu predchádzajúceho predpokladá, že čím je výkon lepší, tým je pracovník spokojnejší. V tomto prípade by úlohou manažéra bolo napomáhať podriadeným dosahovať excelentné výkony, nakoľko po takomto výkone by mala nasledovať samotná spokojnosť pracovníka. Avšak ďalšou premenou je odmena, ktorá tento vzťah môže významne modifikovať. Úlohou manažéra je preto venovať pozornosť účinnosti odmeny, jej významu pre toho - ktorého jedinca. Odmena podmieňuje tak výkon ako i spokojnosť pracovníka. Je predpoklad, že primeraná a vhodná odmena pracovníka motivuje k vysokým výkonom a ovplyvňuje pocit pracovnej spokojnosti.

S V : spokojnosť vedie k výkonu

V S : výkon vedie k spokojnosti

O V S : odmena ovplyvňuje tak výkon ako aj spokojnosť

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Rizikove faktory na pracovisku #nakoľko #výkon jedinca #vplyvy na pracovnú výkonnosť jednotlivca #Definícia pojmu rizikové správanie

Organizačné správanie – vypracované otázky ku skúške

Diskusia: Pojem hodnoty a ako vplývajú na individuálnu výkonnosť na pracovisku

Pridať nový komentár


Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu