Organizovanie a OŠ podniku
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 369
Uložení: 130
Organizovanie a OŠ podniku
Organizačná jednotka – útvar, jeden objekt v OŠ, ktorý reprezentuje vedúceho pracovníka alebo názov oddelenia.
Druhy organizačných jednotiek:
podnik – obchodná spoločnosť s právnou subjektivitou, napr. spoločnosť, ktorá vlastní viac hotelov
závod – miestne oddelený od iných závodov, napr. hotel
stredisko – je časťou závodu, napr. odbytové stredisko
pracovisko – oddelenie, napr. bar
V závislosti od organizačných jednotiek:
- dvojstupňová OŠ: závod a pracovisko
- trojstupňová OŠ: závod, stredisko, pracovisko
- viacstupňová OŠ: podnik, závod, stredisko, pracovisko
Úrovne riadenia
- vrcholová (TOP manažment) – generálny riaditeľ, riaditeľ, majiteľ, ...
- stredná (stredný manažment) – manažér prevádzky (riadi závod alebo stredisko)
- najnižšia (manažment 1 línie) – barman, šéfkuchár a ďalší, ktorí riadia stredisko alebo pracovisko
- základňa (výkonní pracovníci) – čašník, kuchár, chyžná, ...
Typy OŠ
- líniová
- každý podriadený má len 1 nadriadeného
- používa sa v menších podnikoch
- nevýhodou je, že vedúci musí mať prehľad o všetkom; je zaťažený a musí ovládať všetky činnosti
- líniovo-štábna
- podobá sa na líniovú, ale medzi najvyššími úrovňami riadenia sa nachádza tzv. štábny pracovník; útvar
- nemá prikazovaciu právomoc, ale poradenskú funkciu
- právnik, finančný poradca, tajomník riaditeľa, ...
- funkčná
- môže dochádzať ku konfliktom riadení medzi manažérmi
- nutná je špecializácia manažérov, ktorí sa vzájomne ovplyvňujú, napr. food & baverage manager
- často je to neúčinný typ riadenia
- výhodou je kvalifikované riadenie
Projektové OŠ (typy OŠ ktoré sa využívajú iba počas trvania projektov)
- projektová s koordinátorom
- využíva sa počas realizácie projektov
- koordinátor projektu riadi vybraných pracovníkov
- po uplynutí projektu sa OŠ zmení do pôvodného stavu
- čistá projektová
- koordinátor s pracovníkmi sú vyčlenení v dobe projektu len na práce súvisiace s projektom
- po vykonaní projektu sa OŠ vráti do pôvodného stavu
Činnosti a pracovné pozície
Riaditeľ: stojí na čele celého riadiaceho aparátu, je štatutárom – má právo vystupovať a konať v mene podniku, riadi činnosť podniku a zodpovedá za jeho výsledky.
Sekretariát: vykonáva bežné administratívne, technické a organizačné práce (vybavovanie telefonátov, korešpondencie, prijímanie návštev, ...).
Štábny odborný útvar: vytvárajú sa v podniku podľa jednotlivých funkčných oblastí, v OŠ podniku vystupujú ako úseky, na čele sú odborní riaditelia – manažéri.
- personálno-právny úsek: personálna agenda, právne poradenstvo.
- personalista, právny poradca
Stravovací úsek:
Nákup a sklad: nákup, skladovanie, výdaj tovarov a surovín, kontrola dodávok tovarov, spolupráca pri kalkuláciách.
- skladník, zásobovač
Výroba: príprava jedál a nápojov, kalkulácie, udržiavanie čistoty.
- šéfkuchár, kuchár, pomocný kuchár, cukrár, kuchynská gazdiná
Odbyt: servis, etážový servis, kalkulácie.
- hlavný čašník, čašník, barman, barista, sommeliér
Ubytovací úsek:
Recepcia/Front office: služby spojené s podávaním informácií, prijímanie sťažností, rezervovanie pobytov, registrácia, úschova cenín, starostlivosť o batožinu, výmena peňazí.
- hlavný recepčný, recepčný, vrátnik, zmenárnik, hoteloví zriadenci
Úsek ubytovania hostí/housekeeping: upratovanie priestorov ubytovacieho zariadenia, čistenie hotelovej bielizne.
- hotelová gazdiná, chyžná, upratovačka
Ekonomický úsek: účtovníctvo, fakturácia, marketingové činnosti, kontrola.
- ekonóm, účtovník, fakturant, marketingový poradca, kontrolór.
Technický úsek: strážna služba, starostlivosť o exteriér a technický chod podniku, údržba.
- technický pracovník, strážnik, údržbár, záhradník
OŠ hotela
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
OŠ a organizácia v hoteli | Referát | 246 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#Pojmy: úsek, útvar, oddelenie, referát.Hotelový a gastronomický manažment pre hotelovky
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Podstata a vývoj manažmentu | 746 slov | |
Manažment ako proces | 2 146 slov | |
Stratégia a taktika | 827 slov | |
Organizovanie a OŠ podniku | 437 slov | |
Manažér | 938 slov | |
Gastronomický manažment | 1 110 slov | |
Nákupná a skladovacia činnosť | 637 slov | |
Manažment výroby | 448 slov | |
Manažment odbytu | 748 slov | |
Podnikateľské plánovanie | 1 057 slov | |
Personálny manažment | 555 slov | |
Produkt hotela | 1 909 slov | |
Manažment kvality | 578 slov | |
Technický manažment | 144 slov | |
Ekologický manažment | 320 slov | |
Medzinárodné hotelové reťazce | 928 slov | |
OŠ a organizácia v hoteli | 246 slov |